Svíčková s knedlíky

Svíčková s knedlíky - 3 320 kJ/1 porce | foto: Isifa

Jak se stravují Jihomoravané? Podle průzkumu hůře než před 15 lety

  • 2
Svíčková, knedlo-vepřo-zelo, uzené s křenovou omáčkou. Takovým jídlům dává přednost více než polovina Jihomoravanů. Polovina strávníků přiznává, že se přejídá a "větší polovina" jí nepravidelně a ve spěchu. Vyplývá to z průzkumu Provozně ekonomické fakulty Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity.

Průzkum vznikl na základě dotazování více než dvou tisíc lidí v kraji.

"Stravujeme hůře než před patnácti lety. Počátkem devadesátých let obchodníci rozšířili nabídku potravin a museli upravit jejich ceny. Například maso tehdy výrazně podražilo, ale těstoviny, sýry, ovoce nebo zelenina zůstaly na stejných cenách nebo zlevnily. Lidé tomu přizpůsobili spotřebu a nekupovali tolik tučného a uzeného masa začalo ubývat srdečních onemocnění," uvedla koordinátorka průzkumu Jana Turčínková.

Nyní se podle ní vše zhoršuje s tím, jak jsou tyto nezdravé suroviny dostupnější. "Méně sportujeme, máme častěji problémy s obezitou," uvedla Turčínková.

Skoro polovina lidé se zajímá o zdravou výživu

Zajímavé přitom je, že až 45 procent respondentů se zajímá o zdravou výživu a větší část ráda vaří. Podle dotazníků to vypadá, že jim zdraví není lhostejné, ale v praxi jim to moc nejde. Na vině je nedostatek času , pohodlnost nebo předsudky.

Jaro v kuchyniJelení guláš s houbami

"Hodně v tom hraje roli móda. Málokdo totiž ve skutečnosti zná zásady zdravé výživy. Lidé si myslí, že jí zdravě, když si kupují nízkotučné potraviny. Třeba light verze jogurtu často obsahuje mnohem víc konzervantů a protože tolik nezasytí, má člověk tendenci zkonzumovat jich více. Nakonec tak přijme více kalorií než když sní neodtučněný jogurt," vysvětlila Turčínková.

Nutriční terapeut Robert Chytka má s klienty, kteří se chtějí zbavit stravovacích zlozvyků a trápí je nadváha nebo špatné zažívání, dost zkušeností. "Z praxe v poradně mohu uvést, že řadu lidí zajímá, které potraviny jsou pro jejich zdraví lepší, ale často neumí tyto potraviny připravit nebo je prakticky uplatnit," uvedl majitel brněnského regeneračního centra ViaFit.