kolik stojí kaprBrno |
Záleží třeba na tom, jak je velký. "My například nakupujeme a prodáváme jen kapra výběr, protože ti menší mají méně masa," říká Martin Klapal z prodejny ryb v Říčanech nedaleko Rosic. Dováží je od Náměště nad Oslavou nebo z Protivína v jižních Čechách a i mezi nimi vidí rozdíl.
"Kapři z Protivína se mi zdají lepší, protože mají více svaloviny a méně tuku. Je to asi dáno tím, že jsou chováni ve větších plochách a mají více pohybu," říká.
Pohořeličtí kapři se zase mohou pyšnit ochrannou známkou od Evropské unie. Zdejší rybáři vyzdvihují to, že mají vysoký hřbet, malou hlavu, a tím pádem je i na nich více masa. Takzvaná jateční výtěžnost podle nich dosahuje minimálně 58 procent.
Jiná voda a dost potravy
Náměstek Rybníkářství Pohořelice Pavel Míšek říká, že se jim chov daří díky vápencovému podloží na jižní Moravě. Voda má tady jiné vlastnosti než na Třeboňsku a je také teplejší.
"To má vliv na výnosnost. V našich rybnících má ryba i hodně přírodní potravy, zkrátka nemá tak vysoko do žlabu jako v některých oblastech, kde se pak musí více přikrmovat," říká s tím, že dost záleží i na tom, jak se kapr určený na vánoční stůl sádkuje, skladuje a upravuje.
Záleží i na dobrém zacházení
"To máte, jako když si otevřete lahev pozdního sběru a pak s vínem nezacházíte tak, jak byste měli," poukazuje, že i sebelepší víno pak ztrácí chuť, stejně jako ryba vytažená po půl roce z mrazáku.
Brněnský prodejce ryb Václav Hofírek si zase nemůže vynachválit ryby chované u Nových Hradů. "Vozím kapry odtud již mnoho let a lidé mi říkají, že jsou velmi dobří. Maso má narůžovělou barvu a připomíná jemné telecí," říká.
Tvrdí, že už má velký okruh stálých zákazníků. "Na objednávku jich už prodám pětadevadesát procent," říká.
Podle něj hodně záleží na tom, jak čistá je voda, ve které se kapři chovají. Už méně na tom, jestli je to šupiňák, hladký kapr bez šupin nebo lysák, který je má jen na části těla. "Chuťově je to stejné. Jen kapři bez šupin mají kvůli ochraně silnější kůži," říká.
Dobrý je podle něj i takzvaný "maďar", který je kulatější a tmavší. "Ten ale přibírá jen málo, a tak ho chovají spíš menší rybářství," dodal. Někteří lidé nedají dopustit na kapry z Vysočiny. V tomto prostředí je chová Rybářství Velké Meziříčí.
Ať je kapr odkudkoliv, je to bioprodukt
"Možná si naši zákazníci myslí, že jsou zdejší rybníky ve vyšších polohách a v méně zatíženém prostředí. Osobně si však myslím, že nejdůležitější je, čím se kapr živí. A plankton je všude kvalitní," říká ředitel rybářství Emanuel Míšek. "Ať je kapr odkudkoliv, je to vlastně bioprodukt," dodal.
Aby kapr nebyl lidově řečeno cítit bahnem, rybáři ho "čistí" na sádkách. Jsou v nich už od výlovů, i dva až tři měsíce. Tady se už nekrmí, ale hlady přitom netrpí. Je to tím, že teplota vody je již nízká, jejich metabolismus se zastavuje a na jídlo už ani nemají chuť.
"Neustále se tam promývají čistou vodou a tím se zlepšuje i jejich kvalita," říká ředitel Rybářství Hodonín Oldřich Pecha.
V sádkách jsou kapři i proto, aby byli před Vánocemi po ruce. Do světa se však odtud nakládají celoročně. "Vozíme je až tisíc kilometrů, do Hamburku v Německu nebo Štrasburku ve Francii," říká Oldřich Pecha.
Do kamionu se vejde i dvanáct tun ryb a jsou tam jako ve vatičce, nebo přesněji řečeno ve vířivce. Vozí se kvůli tomu s nimi i kapalný kyslík a voda v bazénech se tak neustále provzdušňuje.
za co si připlatíteBrno |