Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jednička je jako voda v přehradě. Dobrá, ale pořád nic moc

  10:32aktualizováno  10:32
Úroveň gastronomie okolo Brněnské přehrady mi vždy přišla přímo úměrná kvalitě její vody, do které hygienici v minulých letech už před začátkem prázdnin zakazovali vstupovat. Vyrazili jsme zjistit, zda se zlepšení kvality vody v přehradě odrazilo také v jídle, které lze na "pryglu" ochutnat.

Restaurace Jednička u Brněnské přehrady. | foto: Michal SängerMF DNES

Podniku jsem si všiml díky inzerci na Facebooku. Lze se tak dočíst o pořádání tematických víkendových akcí (mexická kuchyně, mořské ryby na grilu a podobně), což by mohlo svědčit o snaze kvalitou vynikat nad okolní konkurencí.

Z jídelního lístku lze vyčíst profilování směrem k italské kuchyni, bohužel první dojem zbytečně kazí děsivé množství překlepů a ve výpisu ingrediencí se dost často objevuje smetana, sýr nebo obojí dohromady.

Servírka byla příliš rychlá

Ve znamení příjemných i nepříjemných překvapení se

recenze restaurací

Restaurace Jednička, Přístavní
www.restaurace-jednicka.cz
Hodnocení: 50 %
Patrná snaha vyniknout nad okolí je zbytečně srážena velkým množstvím chyb.

odehrála celá návštěva. Nejprve jsme se zaradovali, že čepují dalešické pivo (májový ležák za 37 korun), ale hned potom nás nepotěšila nálepka informující, že celý podnik je kuřácký.

Usadili jsme se tedy na zahrádce vybavené masivními dřevěnými stoly, které se ale vůbec nehodí k moderně provedenému interiéru, jenž navíc zatím působí hodně studeně a prázdně.

Stejně nekompatibilní dvojici představuje obsluha, kde číšník je ukázkový případ sympatického vrchního, který s přehledem stíhá, popřeje dobrou chuť a zajímá se, bylo-li jídlo v pořádku. Naopak jeho kolegyně nám dvakrát donesla jídlo, když jsme ještě nedojedli předchozí, a bez úsměvu nebo přání dobré chuti talíř prostě položila a odešla.

V sezóně používají sušenou bazalku

Je léto, vrchol sezony zeleniny i čerstvých bylinek, takže italskou kuchyni musí být radost vařit. Bohužel už první chod byl učebnicový příklad toho, co všechno lze pokazit na jednoduchém jídle.

Restaurace Jednička u Brněnské přehrady - pokus o klasické caprese za 99 korun neohromil. Rajčata byla pobledlá a vše úplně zkazila sušená bazalka.

Salát z plátků rajčat, mozzarelly, bazalky a černých oliv, dochucených pestem, stál 99 korun a byl pravděpodobně pokusem o klasické caprese. V této lokalitě bych za tu cenu čekal nekompromisní kvalitu, jenže my jsme dostali pobledlé rajče, pár levných oliv a průměrnou mozzarellu korunovanou sušenou bazalkou!

Tragédii okamžiku doplňoval talíř nesympatické modré barvy a couvert ve formě několika krajíčků obyčejného chleba účtovaného deseti korunami na osobu.

Kuchař nešetří česnekem

Díky zmíněné "promptnosti" servírky jsme záhy obdrželi čtyři bruschetty, v menu inzerované jako "3ks brusketa", za 65 korun.

Opět ta bledá rajčata, opět místo čerstvé bazalky sušená hmota bez chuti a jako novinka se v jídle objevila výrazná chuť česneku.

Restaurace Jednička u Brněnské přehrady - rajčata byla pobledlá,  bazalka sušená a navíc bylo v jídle příliš mnoho česneku.

Italská rajčatová polévka za 62 korun mohla být nejlepší jídlo naší návštěvy, kdyby se pod krásnou vrstvou z drcených rajčat neskrýval oceán sladké smetany a k tomu opět to jedovaté nádobí v barvě holubí modři. Sušená bazalka pochopitelně nemohla chybět.

Že nám moc nechutná, dámská obsluha asi vytušila, a aby nás snad ze zdvořilosti nenapadlo dojíst, tak před nás hned postavila další jídlo.

Hamburger byl vysušený

Hamburger sice nepatří do italské kuchyně, ale dávám si ho všude, kde na něj v restauracích narazím, což je tedy velmi zřídka. Je to jídlo, které fastfoodové řetězce degradovaly na průmyslovou hmotu. Jenže udělat kvalitní burger je podle mě stejně těžké jako udělat dobrý steak.

Doslova mě nadchlo, když se mě číšník zeptal, jak moc chci maso propečené, jenže jako vlastně u každého jídla se opět dostavilo zklamání. Maso bylo příliš nízké, takže jakákoliv snaha o stupeň propečenosti byla marná, a pak ostudně vyschlá houska.

Restaurace Jednička u Brněnské přehrady - Maso v hamburgeru nebylo středně propečené, houska byla suchá, ale hranolky se povedly.

Za 129 korun to ale bylo určitě to lepší, co jsme během naší návštěvy ochutnali. Zejména hranolky byly bez chyby, a kdyby místo trapného listu salátu, plátku rajčete a okurky na talíř dali trochu zelného salátu s křenem, tak bych i tu housku odpustil.

Česnek byl i ve špagetách

Zpět k testu italské kuchyně nás vrátila další jednoduchá klasika – špagety aglio e olio za 79 korun, v menu pochopitelně opět s překlepy. Celý recept tvoří jen špagety, olivový olej, česnek, chilli papričky a petrželka.

Potěšilo nás, že přesně tyto suroviny jsme dostali, jenže špagety byly al dente asi tak o tři minuty dřív, než se v kuchyni domnívali, petrželka byla zřejmě přidána, když špagety byly ještě na pánvi, takže dostaly zelený odstín.

Restaurace Jednička u Brněnské přehrady - špagety aglio e olio za 79 korun zkazilo množství oleje a česneku.

Chilli bylo docela málo, bohužel oleje a hlavně česneku bylo velmi mnoho. Nedalo se nic dělat, ale toto jídlo putovalo zpět do kuchyně. Naštěstí situaci profesionálně zvládl obsluhující číšník – asi nejlepší část podniku – který objednávku stornoval a jako omluvu nabídl citronovo-limetkový sorbet.

Dělají zbytečné chyby

Sorbet s kousky ovoce byl vynikající, ale to je kupovaný produkt, takže podnik za něj moc chválit nelze. Stejně tak byla výborná třetinka zázvorové limonády za 18 korun. Chtěl bych věřit, že třeba víkendová akce s grilovanými rybami bude vydařenější než naše návštěva. Rád bych pochválil přístup k propagaci i snahu vyčlenit se z okolního průměru, kterému dominují klobásy, langoše a bramboráky.

Jenže ani jedno jídlo nebylo bez chyby a některá byla vyloženě nepodařená. Mnoho chyb by podnik mohl jednoduše napravit a skokově svoje hodnocení zlepšit. Snad se tak brzy stane.

Autoři:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Dospělý jedinec Allolobophora hrabei dosahuje délky až 60 cm.
V pálavském podzemí žije půlmetrová žížala, pozná se podle trusu

Na vlastní oči toho tvora zahlédl jen málokdo. Přitom není žádný drobeček. Nejdelší žížala žijící na českém území - Allolobophora hrabei - může délkou...  celý článek

k řece Svitavě v Brně se chodí relaxovat. V budoucnu se v části toku zlepší...
Po nábřeží Svratky je čas i na Svitavu, volají organizátoři festivalu

Zatímco nábřeží Svratky blízko centra Brna čeká, až jej začnou opravovat podle návrhu architekta Ivana Rullera, Svitavě se moc pozornosti nedostává. Pořadatelé...  celý článek

Střet osobního auta a vlaku na Znojemsku má tragické následky. Na místě zemřeli...
Dva dospělí zemřeli po střetu auta s vlakem, dívka bojuje o život

Tragická nehoda zastavila odpoledne provoz na trati v obci Olbramkostel na Znojemsku. Dva dospělí pasažéři z osobního auta, které vjelo před vlak, zemřeli na...  celý článek

Soutěž: Vyhrajte zásobu dobrot pro nejmenší
Soutěž: Vyhrajte zásobu dobrot pro nejmenší

Chcete svému drobečkovi zpestřit jídelníček? Soutěžte o balíček plný dobrot.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.