Langoš, klobása, smažený sýr v housce. Klasika koupališť na jižní Moravě.

Langoš, klobása, smažený sýr v housce. Klasika koupališť na jižní Moravě. | foto: Profimedia.cz

Na koupalištích vyhrává smažené nad saláty. Plavci mají chuť hřešit

  • 32
Co patří ke koloritu většiny jihomoravských koupališť? Přece smažený sýr. Vyznavači zdravého životního stylu mezi vodomilci mají v létě problém - v jídelním lístku není z čeho vybírat. Argumentem provozovatelů koupališť je, že nemohou mluvit do nabídky nájemníků. Lidem to prostě chutná, dodávají.

Razantní krok v tomto roce udělala radnice Brna-střed, která přímo do výběrového řízení na provozovatele občerstvení na koupališti na Kraví hoře uvedla, že musí k přípravě jídel používat především čerstvé suroviny.

„Pro ochucování pokrmů nebude používán glutamát. V nabídce bude každý den minimálně jeden zeleninový či ovocný salát, popřípadě kusové ovoce,“ uvedla radnice v podmínkách.

Smažený sýr v bulce, párek v rohlíku nebo pizza naopak ke koupání patří, tvrdí to Bruno Jelínek, provozovatel koupaliště v brněnském Králově Poli.

„Kdybychom to zrušili, zkazili bychom dětem radost,“ myslí si. Kromě oblíbených nezdravých jídel ale nabízí také alternativy jako čerstvé ovoce, zeleninu nebo speciality z grilu. Občerstvení tady nabízejí dvě provozovny.

Největší zájem je o méně zdravá jídla

„Ke každému většímu jídlu, ale i do baget se dává denně čerstvá zelenina jako příloha - rajče, salát, okurka či papriky. K tomu během sezony nabízíme čerstvé ovoce a zeleninu, třeba jahody nebo meloun,“ popisuje Jelínek.

Podle něj je ale největší zájem o méně zdravé věci. „Konkrétně o smažený sýr nebo nugety, zejména pro děti, a dále pak klobásky, cigára,“ potvrzuje Jelínek.

Ranní venkovní plavání

Ještě na jednu věc se mohou těšit plavci v Brně – novinkou letošní sezony je ranní venkovní plavání na Kraví hoře. Vzniklo na základě iniciativy na sociální síti Facebook. Poprvé si mohou zájemci přijít ráno zaplavat 23. června od sedmi hodin. Potom už pravidelně každé úterý a čtvrtek. Pokud se už v červnovém týdnu ukáže velký zájem, slíbili provozovatelé koupaliště, že otevřou také ve středu.

V areálu Městské plovárny Louka ve Znojmě jsou dva bufety a jedna restaurace. Prim tady hrají kuřecí smažené nugety, hranolky, hamburgery.

„Vše je v pronájmu, jestli je jídlo zdravé, neovlivníme,“ krčí rameny správce František Svoboda. Klasické rychlé občerstvení nabízí i koupaliště ve Veselí nad Moravou. „Na koupališti nemáme restauraci, ale jen bufet, kde není kuchyň. Navíc to mají v nájmu soukromí provozovatelé,“ zdůvodňuje omezenou nabídku ředitel Služeb města Veselí Pavel Bouda.

Změny v jídelníčku neočekává ani vedoucí hodonínského koupaliště. „Bufety jsou v pronájmu, takže za provozovatele mluvit nemůžu,“ míní i Libor Bartoš.

Hana Kaňová, která ve Znojmě pomáhá s jídelníčkem na míru nedisciplinovaným dospělým i obézním dětem, se chytá za hlavu.

„Lidé blafy nechtějí, ale nic jiného jim není předkládáno. Doporučuju před návštěvou koupaliště doma nachystat do misky čerstvé ovoce nebo zeleninu. A když už děti vyžadují něco koupit, tak nejmenší zlo napáchá kvalitní smetanová zmrzlina,“ nabádá.

Proti stereotypům bojují rozšířením nabídky

Někde už přitom pochopili, že ne všechny zákazníky nalákají na přepálený tuk. Návštěvníci ve Vyškově volí v restauraci ze čtyř druhů menu.

„Jedno je zaměřeno výhradně na zdravou stravu. V bufetu nabízíme i vařenou kukuřici a zeleninové i těstovinové saláty,“ popisuje majitel občerstvení Jan Gulák.

I plavci na koupališti ve Slavkově u Brna mají z čeho vybírat. „Máme tady vynikající restauraci s množstvím pokrmů, hlavně muži přitom ocení nabídku steaků,“ odhaduje ředitel Technických služeb města Slavkova Radoslav Lánský.

Někde proti stereotypům v podobě párků v rohlíku a hmot v trojobalu bojují alespoň stále se rozšiřující nabídkou. V Břeclavi chtějí tři bufety s občerstvením a jednají i o otevření stánku s ovocnými poháry.