Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jihoasijskou kuchyni musí hosté v Brně hledat

  11:31aktualizováno  11:31
Cesta za gastronomickým zpestřením v podobě exotické restaurace v Brně není příliš jednoduchá. Thajsko-laoská restaurace Sabaidy se v centru města na třídě Kapitána Jaroše skrývá v přízemí hotelu Amphone. Náhodně z ulice sem asi příliš hostů nezabloudí, ovšem podnik v povědomí Brňanů je, o samotě jsme v něm neseděli.

Restaurace Sabaidy | foto: Radek Miča, MAFRA

Exotickými doplňky nepřeplácaný interiér s krásným akváriem působí uklidňujícím dojmem, čemuž pomáhá i thajská hudba.

Příliš velký a hlavně zbytečně složitý výběr

Jídelní lístek nabízí přes sto položek a jeho struktura výběr příliš neusnadňuje. Jídla jsou nejprve seskupena podle masa, ovšem následují skupiny jako smažená rýže a nudle, kde jsou opět jídla s masem i jídla vegetariánská. Ta přitom mají i samostatnou sekci.

V nabídce je dokonce sushi, což jen dokazuje příliš veliký záběr. Obsluha je pozorná, ovšem s výběrem pomoc nenabídla. Lidé, kteří s asijskou kuchyní zkušenosti nemají, by jistě ocenili menší výběr nebo kompletní degustační menu.

Jako předkrm jsme si vybrali vegetariánskou jarní rolku za 55 korun a smažené masové kuličky za 69 korun. K pití jsme si dali vynikající zelený čaj (konvička za 45 korun) a třetinku zbytečně drahého thajského piva Singha (60 korun).

Vegetariánská jarní rolka

Jarní rolka neboli orestovaná zelenina pečlivě zabalená do rýžového papíru, který je následně osmažen ve vysoké vrstvě oleje, byla výborná. Ale k pokrmu se vůbec nehodila nabízená tmavá sójová omáčka.

Naštěstí klasické masové kuličky, na které v Thajsku narazíte skoro všude, byly doplněny sladko-pálivou omáčkou, která stačila i pro dochucení rolek.

Masové kuličky

Dochucení je v jihoasijské kuchyni velmi důležité a většinou je hostům k dispozici široké spektrum omáček a koření. Bohužel zde to tak není, což se projevilo u polévek (65 korun).

Pro Tom Yam existuje mnoho různých receptů, ovšem pochybuji, že některý obsahuje žampiony (většinou se používá hlíva ústřičná) jako v Sabaidy. Také jsme postrádali listy kafrové limety, takže o vůni se musela postarat citronová tráva a koriandr.

Polévka Tom Yam

Přimlouvali bychom se i za větší poměr chilli a dle tradice k polévce podávané jasmínové rýže.

Největší zklamání byl hlavní chod, kdy jsme si jednak museli říct o správný příbor a alespoň něco k dochucení. Nabízenou vidličku a nůž jsme vyměnili za lžíci a hůlky, kterými se Pad Thai, smažené nudle se zeleninou, tofu a buráky (139 korun), a smažená rýže se zeleninou (119 korun) konzumují mnohem lépe.

Pad Thai (smažené nudle se zeleninou, tofu a buráky)

Na dochucení jsme dostali nasekanou chilli papričku v rybí omáčce, tudíž čím dochucovat, personál ví, a je tedy záhada, proč to automaticky hostům nenabízí.

Sabaidy v úvodu nadchlo, ovšem spokojenost s jídlem se postupně vytratila. Thajská kuchyně je rychlá, lehká a jedna z nejpestřejších na světě. Bohužel tento podnik ji nedává ochutnat v takové kvalitě, kvůli které zatoužíte do Thajska vyrazit.

Recenze restaurací

Dnes: Restaurace Sabaidy

Nenápadně umístěná restaurace nabízí thajskou a laoskou kuchyni, kterou vaří rodilý kuchař. Ze široké nabídky si lze vybrat jídla vynikající i značně nepovedená. Suroviny používají čerstvé, ale v dochucování mají co dohánět.

Hodnocení MF DNES: 55 %

Každý týden MF DNES testuje kvalitu jídla v jedné restauraci na jihu Moravy. Všechny díly seriálu najdete na brno.idnes.cz

Autoři:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Muž zapálil na kole sedlo. Kamarádi nevěřili, že může hořet
VIDEO: Šedesátník zapálil sedlo cizího kola, vsadil se s kamarády

Neobvyklé oznámení dostali v úterý v noci brněnští strážníci. Zavolal jim pracovník úklidové služby, že na hlavním nádraží hoří jízdní kolo. Ukázalo se, že ho...  celý článek

Z Ječmeniště zbyly trosky, daří se tam vínu
Ves zmizela v zajetí ostnatých drátů, byla kolébkou nejlepších vín

Dnes by to bylo ideální místo pro turistický i vinařský byznys. Druhá světová válka a pak železná opona ovšem vesnici Ječmeniště na česko-rakouských hranicích...  celý článek

Šárka Divácká otevírá v Brně prodejnu s cukrovinkami. Svými výrobky dokazuje,...
Uniformu vyměnila za zástěru. Teď otevírá v Brně prodejnu cukrovinek

Šárka Divácká se před několika lety rozhodla vyměnit uniformu za cukrářskou zástěru. Když ji při studiu na Univerzitě obrany oslovili z vyhlášené brněnské...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.