Restaurace Sabaidy

Restaurace Sabaidy | foto: Radek Miča, MAFRA

Jihoasijskou kuchyni musí hosté v Brně hledat

  • 8
Cesta za gastronomickým zpestřením v podobě exotické restaurace v Brně není příliš jednoduchá. Thajsko-laoská restaurace Sabaidy se v centru města na třídě Kapitána Jaroše skrývá v přízemí hotelu Amphone. Náhodně z ulice sem asi příliš hostů nezabloudí, ovšem podnik v povědomí Brňanů je, o samotě jsme v něm neseděli.

Exotickými doplňky nepřeplácaný interiér s krásným akváriem působí uklidňujícím dojmem, čemuž pomáhá i thajská hudba.

Příliš velký a hlavně zbytečně složitý výběr

Jídelní lístek nabízí přes sto položek a jeho struktura výběr příliš neusnadňuje. Jídla jsou nejprve seskupena podle masa, ovšem následují skupiny jako smažená rýže a nudle, kde jsou opět jídla s masem i jídla vegetariánská. Ta přitom mají i samostatnou sekci.

V nabídce je dokonce sushi, což jen dokazuje příliš veliký záběr. Obsluha je pozorná, ovšem s výběrem pomoc nenabídla. Lidé, kteří s asijskou kuchyní zkušenosti nemají, by jistě ocenili menší výběr nebo kompletní degustační menu.

Jako předkrm jsme si vybrali vegetariánskou jarní rolku za 55 korun a smažené masové kuličky za 69 korun. K pití jsme si dali vynikající zelený čaj (konvička za 45 korun) a třetinku zbytečně drahého thajského piva Singha (60 korun).

Vegetariánská jarní rolka

Jarní rolka neboli orestovaná zelenina pečlivě zabalená do rýžového papíru, který je následně osmažen ve vysoké vrstvě oleje, byla výborná. Ale k pokrmu se vůbec nehodila nabízená tmavá sójová omáčka.

Naštěstí klasické masové kuličky, na které v Thajsku narazíte skoro všude, byly doplněny sladko-pálivou omáčkou, která stačila i pro dochucení rolek.

Masové kuličky

Dochucení je v jihoasijské kuchyni velmi důležité a většinou je hostům k dispozici široké spektrum omáček a koření. Bohužel zde to tak není, což se projevilo u polévek (65 korun).

Pro Tom Yam existuje mnoho různých receptů, ovšem pochybuji, že některý obsahuje žampiony (většinou se používá hlíva ústřičná) jako v Sabaidy. Také jsme postrádali listy kafrové limety, takže o vůni se musela postarat citronová tráva a koriandr.

Polévka Tom Yam

Přimlouvali bychom se i za větší poměr chilli a dle tradice k polévce podávané jasmínové rýže.

Největší zklamání byl hlavní chod, kdy jsme si jednak museli říct o správný příbor a alespoň něco k dochucení. Nabízenou vidličku a nůž jsme vyměnili za lžíci a hůlky, kterými se Pad Thai, smažené nudle se zeleninou, tofu a buráky (139 korun), a smažená rýže se zeleninou (119 korun) konzumují mnohem lépe.

Pad Thai (smažené nudle se zeleninou, tofu a buráky)

Na dochucení jsme dostali nasekanou chilli papričku v rybí omáčce, tudíž čím dochucovat, personál ví, a je tedy záhada, proč to automaticky hostům nenabízí.

Sabaidy v úvodu nadchlo, ovšem spokojenost s jídlem se postupně vytratila. Thajská kuchyně je rychlá, lehká a jedna z nejpestřejších na světě. Bohužel tento podnik ji nedává ochutnat v takové kvalitě, kvůli které zatoužíte do Thajska vyrazit.

Recenze restaurací

Dnes: Restaurace Sabaidy

Nenápadně umístěná restaurace nabízí thajskou a laoskou kuchyni, kterou vaří rodilý kuchař. Ze široké nabídky si lze vybrat jídla vynikající i značně nepovedená. Suroviny používají čerstvé, ale v dochucování mají co dohánět.

Hodnocení MF DNES: 55 %

Každý týden MF DNES testuje kvalitu jídla v jedné restauraci na jihu Moravy. Všechny díly seriálu najdete na brno.idnes.cz