I taková zjištění odhalil průzkum Hospodografie, který zmapoval zvyky štamgastů napříč Českem. Některé trendy jsou ale všude stejné - třeba to, že mužům v hospodě stačí kamarádi, televize a sexy obsluha. Ženy jsou náročnější.
Největší česká lež „Jdu na jedno“ platí i na jižní Moravě. Jenže lidé tu piva při jedné návštěvě hospody vypijí nejméně ze všech krajů - asi 1,4 litru. Celorepublikový průměr je o dvě desetiny vyšší a například oproti západu Čech jde o rozdíl jednoho velkého piva.
„Kromě piva tu totiž táhne i víno, které také spolehlivě uhasí žízeň, ale za podstatně horších následků,“ odhaduje majitel minipivovaru Bzenec Radomil Paták. „Trend může souviset se silnou vinařskou i pálenkářskou tradicí na jižní Moravě,“ souhlasí manažerka značky Starobrno Zdeňka Mindlová z největšího pivovaru v kraji.
A čím se ještě odlišují místní štamgasti? Partu uvádějí jako jeden z nejdůležitějších faktorů, proč do oblíbené hospody vůbec zavítají. A ještě jedno „nej“ si jižní Morava připsala - pivo se tu pije nejpomaleji, v průměru 0,7 litru za hodinu.
Je správně, že lidé neprolévají hrdlem desítky jako průtokáč
Podle Jana Grmely, sládka brněnského pivovaru Lucky Bastard, tyto trendy dobře odrážejí hlavně pivní trh v Brně.
„Existuje zde mnoho podniků, kde se střídají různá piva na čepu. Zákazníci je obvykle ochutnávají po jedné sklenici a pak si dají něco jiného. Z toho důvodu není tak silná vazba na jednu značku. Současně bývají často dražší než běžná piva z velkých pivovarů, což může mít vliv na celkovou konzumaci i její rychlost,“ míní Grmela.
Že štamgasti rádi experimentují, nahrává minipivovarům. „Raději si vychutnají poctivou sklenici třeba i vícestupňového piva, než aby prolévali hrdlem deset desítek jako průtokáč. A tak je to správně,“ podotýká majitel břeclavského pivovaru Frankies Štěpán Přikryl.
Na vesnici si hosté klidně pohovoří s kýmkoliv
Že je pivař stále náročnější, tvrdí také Petr Hauskrecht, sládek stejnojmenného pivovaru.
Češi a pivo v číslech
Zdroj: Průzkum Hospodografie od agentury Perfect Crowd |
„Pestrost nabídky malých, regionálních a řemeslných pivovarů je v Brně jedna z největších vůbec. Město se tak stává Mekkou pivařů, jež u nás nemá obdobu. Ať už je to počtem gastro provozoven zejména v centru, či pestrým sortimentem, ale i kvalitní péčí o pivo včetně čepování. Brněnské hospody se v posledních letech umisťují na předních místech v různých hodnoceních,“ připomíná (o úspěších brněnských podniků čtěte zde).
Do hospody se typicky chodí na dvě až tři hodiny. Na vesnici spíše na kratší dobu a klidně i samostatně.
„Překvapivě o tom, jak často vyrážejí na pivo, nerozhodují peníze, ale spíše čas. S příchodem rodinných povinností je to méně, naopak v momentě, kdy děti odrostou, se do hospody opět vracíme,“ vysvětluje Jaroslav Cír z agentury Perfect Crowd, která pro společnost Budvar průzkum vypracovala.
A ukazují se také další zajímavosti. V městských hospodách vede pomyslná sociální dělicí hranice přímo mezi jednotlivými stoly, zato na vsi si 68 procent hostů klidně pohovoří i s kýmkoliv jiným. Lidé tu také častěji znají obsluhu a výčepního. „Vesnická hospoda je jako zasedačka, úřad práce a kavárna. Na vesnici totiž hraje i důležitou roli místa, kde lze sehnat práci,“ říká Cír.
Když přijde žena, končí zábava, říká majitel hospody
To vše dobře ví Zdeněk Mojžíšek, který si namísto hospody v centru Znojma zařídil vesnickou pivnici v Blížkovicích. „Všichni mi říkali: ‚Budou ti tam chodit tři chlapi, cucat jedno pivo a sotva si vyděláš na nájem.‘ Omyl, hostů mám dost, navíc jsou příjemnější, organizujeme turnaje ve fotbálku nebo šipkách a je plno,“ porovnává.
Z průzkumu plyne, že milovník piva má nejraději hospodu, která je maximálně půl kilometru od bydliště. A čím je blíže, tím častěji do ní chodí. Třetinu oblíbených podniků tvoří „běžné restaurace“ s poledním menu, další třetinu pivnice a výčepy. Na vesnici jsou oblíbené také hospody na sportovištích a sezonní stánky.
Co do nároků jsou muži skromnější. V hospodě chtějí kamarády, sport a koukat se na pěkné ženy. Naopak když jdou do hospody ony, zvažují 24 nejrůznějších důvodů. Více než muži dbají na čistotu - potrpí si na umyté sklo, uklizené toalety a celkově jsou náročnější na kvalitu hospody. Ocení i klimatizované a nekuřácké prostředí.
„Klasika. Vejde ženská, nemusí být žádná miss, přesto devět z deseti chlapů zastrčí pupek a bohužel končí i zábava. Proto jsem rád, že ke mně chodí jen chlapi a zvyšují ten počet vypitých piv,“ směje se Mojžíšek.