Rybáři vylovili z hlohoveckého rybníku přemnožené karasy | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Kaprů z Hodonína bude na Vánoce dost a budou urostlí

  • 2
Kaprů bude na Vánoce dost a budou urostlí. Slibují to lidé z Rybářství Hodonín. Ti a příští víkend už také připravuje slavnostní výlov rybníka Dvorský. "Pořádáme ho již podvanácté. Diváci tentokrát uvidí v našem akváriu více ryb než obvykle," říká Radek Čučka z rybářství.

V minulých letech si při výlovu mohli lidé prohlédnout například i obrovského sumce, kterého rybáři objevili v jiném rybníku a pak ho přestěhovali do rybníku Dvorský, aby ho měli při slavnostních výlovech více po ruce.

"Pokud nezhubl, měl by mít přes dva metry a zhruba sedmdesát kilogramů," říká Čučka. Hodonínským rybářům se podařilo letos sehnat i několik dalších druhů ryb, které se vyskytují v našich vodách. "Celkem si lidé budou moci prohlédnout 49 druhů ryb včetně bílého sumce," dodal.

Rybáři si letošní léto chválí

Zatímco houbaři v okolí většinu sezony naříkali, že je v lesích sucho a nerostou, chovatelé ryb tvrdí, že v rybnících bylo vody naštěstí dost a nemuseli omezovat dávky krmení, aby se ryby nedusily. A pomohlo jim i teplé září.

Díky tomu, že se neochladilo, ryby neztratily apetit. "Krmit jsme mohli dokonce i v prvních dnech října, skončili jsme minulý čtvrtek, o dva týdny později než obvykle," říká Radek Čučka.

Kapři v rybníku Dvorský budou mít podle něj průměrnou váhu dva a půl kilogramu. Na výlovu 24. a 25. října bude Rybářství kilogram první třídy prodávat za 73 korun a výběr za 78 korun.

"Je to obvyklá cena na výlovech a neměníme ji ani letos. Cenu vánočních kaprů jsme ještě nestanovili. Výlovy největších rybníků máme teprve před sebou a taky čekáme, co konkurence. Zdražovat ale nebudeme," uvedl Čučka.

Pro Rybářství Hodonín nezačal tento rok šťastně. Koncem února tady přišli kvůli ptačí chřipce o hejno husí. Přestože se u něj vyskytl méně nebezpečný virus H1N1, museli ho nechat vybít. - čtěte Ptačí chřipka na Hodonínsku nepřežila, zjistily kontroly veterinářů

"Po karanténě jsme chov doplnili," říká Čučka. "Po obnovení tradice svatomartinského vína a husy se poptávka zvýšila," dodal.