(Ilustrační snímek)

(Ilustrační snímek) | foto: Martin Stolař, MAFRA

Kaprům se letos dařilo a přibírali, ceny zůstanou stejné jako loni

  • 0
Ačkoliv jihomoravští rybáři ještě v těchto dnech dělají poslední výlovy na svých rybnících, o letošním vánočním kapru už mají poměrně jasno. Ryby na štědrovečerní stůl budou velké. Ceny navíc zůstanou stejné jako loni.

"Šlo o příznivý rok, takže kapr narostl trochu víc, což je bohužel problém v celé zemi. Více je tedy výběrové ryby a míň ryby první třídy," přiblížil Radek Čučka z Rybářství Hodonín. V kádích u obchodů tak budou před Vánocemi častěji plavat tří až čtyřkiloví šupináči než ti dvoukiloví.

Jasná je už i cena. Rybáři tentokrát zdražovat nehodlají, budou se držet loňských cen. "Na našich prodejnách je tedy kapr do dvou a půl kila k dostání za 73 korun za kilogram, nad dvě a půl kila přijde na 78 korun za kilo," uvedl Čučka.

Ryb se vylovilo více, polovina produkce míří za hranice

Tato sezona je pro rybáře úspěšná i co se množství vylovených ryb týče. "Loni jsme za celý rok vylovili 500 tun tržních ryb, letos zhruba 600 tun. Na Vánoce jsme pak loni prodali kolem 300 tun, letos předpokládáme na 400 tun," dodal Čučka.

I podle šéfa Rybníkářství Pohořelice Romana Osičky je letošní kapr v průměru silnější. Osička však nepředpokládá, že by kvůli tomu měla jeho firma problémy s odbytem.

"Pro trh to nebude žádnou velkou překážkou. Náš spotřebitel dává přednost o něco těžší rybě, tedy kolem tří kilogramů," přiblížil ředitel rybářství, které je nejvýznamnějším producentem sladkovodních ryb na Moravě.

Asi polovina zdejší produkce ryb míří za hranice, většinou na Slovensko, do Rakouska či Polska. "Pro náš vnitřní trh i pro export budeme mít ale ryb určitě dostatek," dodal Osička.

Kapr se prodává celoročně, připomínají rybáři

Jih Moravy je co do počtu vylovených ryb po jižních Čechách druhý nejsilnější region. V průměru tu v rybářských sítích končí asi dva tisíce tun ryb. Zdejší průměrná spotřeba ryb je pak pět kilogramů na obyvatele, ve světě je přitom více než trojnásobná.

Rybáři proto připomínají, že čerstvých ryb by si měli lidé dopřávat mnohem častěji, nejen o Vánocích. "Kapr se prodává na zdejších rybářstvích celoročně, nejinak je tomu samozřejmě i u nás," připomněl Radek Čučka z Rybářství Hodonín.

Jihomoravské podzimní výlovy byly velkou atrakcí. Kromě divácky přitažlivé show měli lidé možnost nakoupit si rybí speciality i další výrobky. Například jen na několikadenní výlov Vrkoče u Pohořelic dorazilo v závěru října až 60 tisíc lidí.