Již čtvrtý ročník příjemné akce zvané Putování po dobšických sklípcích přilákal do nevelké obce u Znojma stovky milovníků vína.
Nejprve si lidé v místní sokolovně vyzvedli skleničku a plánek s vyznačenou trasou k otevřeným sklepům. Za třísetkorunový poplatek pak vyrazili na koštovací maraton.
K ochutnávání jim tamní vinaři připravili desítky vzorků vín a k zahnání hladu hotové speciality. "U kovárny je grilované prase, vřele doporučuji," hlásil ve sklípku, který byl na mapce označen jako osmička, bodrý muž.
Hospoda Sapík zase zvala na speciální menu. K mání byl například kančí guláš. "Stopneme si koňský povoz, už jede," mával u hospody na drožku, která právě přijížděla, muž se dvěma dětmi. Odtud vyrazili do vzdálenějšího sklepa.
Od toho tam také koňský povoz byl. Kdo chtěl, mohl se s ním svézt k jakémukoliv sklípku. Sedmnáct otevřených sklepů mělo pro hosty hotové poklady. "Tak takové slaďoučké vínečko, to si dál líbit," hlásila Martina Koubová ze Strakonic do hloučku u sklepa vinaře Antonína Čepa.
Protože vinných vzorků nebylo málo, tvořily se po poledni hloučky hlavně u stánků s pečenými selaty, aby se lidé během degustace i správně "promastili". Sklepní uličky provoněly i zabijačkové klasiky, tedy jitrnice, ovárky či polévka "prdelačka".
I vinaři byli spokojeni, zájem o jejich víno byl velký. "V tuto chvíli jsem lidem rozlil už asi třicet litrů vína," spočítal v polovině dne jeden z vinařů. V nabídce měl Rulandské bílé, Ryzlink vlašský či Svatovavřinecké a Frankovku.