Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak přes Vánoce nepřibrat? Zkuste místo kapra hlívu, radí odbornice

  19:01aktualizováno  19:01
Máte po Vánocích výčitky svědomí, když si stoupnete na váhu a nemůžete zapnout kalhoty? Ivana Perhalová z Brna pořádá kurzy, ve kterých radí, jak těmto stresujícím stavům předejít. Sama začala jíst zdravěji, když jí lékaři zjistili nádorové onemocnění lymfatických uzlin.

Brňanka Ivana Perhalová, která vyznává vitariánství, lidem radí, jak jíst na Vánoce zdravě. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Zaměřila se na vitariánství neboli raw stravu, která se připravuje převážně ze syrových potravin. To ovšem neznamená, že u svých klientů úplně zavrhuje třeba kapra s bramborovým salátem.

„Existuje spousta receptů, které dokazují, že také toto štědrovečerní menu můžeme připravit s lehkostí, aniž bychom dostali žlučníkový záchvat. Stačí se podívat na internet. Navíc výčitky svědomí mají především lidé, kteří si jídla naberou kopec. V menším množství jednou za rok o nic nejde, ale pokud se to přežene, tělo dá svému majiteli jasný vzkaz. A navíc ani ty nekonečné výčitky svědomí nejsou vůbec zdravé,“ vzkazuje odbornice na zdravou výživu, která ráda používá heslo: „Raději bůček s chutí než mrkev s odporem, ale hlavně s rozumem!“

Pro Perhalovou znamenají Vánoce jako pro většinu lidí svátek pospolitosti, radosti, sdílení a trávení času s nejbližšími. V jídle se ale liší. Místo kapra bude mít na talíři hlívu a vlastní vyladěnou verzi bramborového salátu. Sterilovanou zeleninu nahrazuje čerstvou, uvařenou v páře. A klasickou majonézu za veganskou variantu, kterou připravuje rozmixováním jahel a kešú dochucených octem, pepřem a solí.

Informace hledala nejprve na internetu

Před svátky pořádala v Brně několik kurzů, ve kterých klienty učila, jak snadno a rychle připravit cukroví bez cukru, lepku, mouky, vajec nebo jak vyrobit vlastní jedlý dárek za pár korun.

„Lidé se zajímají, chodí na kurzy, workshopy a přednášky, ptají se, čtou si o jídle, vyžadují další a další zdravé recepty, stále víc studují složení potravin na obalech a vyznají se v něm. Mají zkrátka větší přehled,“ raduje se Perhalová.

Fotogalerie

Zároveň ale ví, že se samozřejmě najdou i takoví, kteří jsou zcela nepoznamenáni zdravým stravováním.

„Nicméně globální trend je jasný. Lidé chtějí být zdraví a cítit se dobře. Už si tyto stavy začínají dávat do souvislosti mimo jiné i s tím, co jedí, a tak je velká šance, že budeme schopni pomocí racionálního stravování předcházet mnoha různým nemocem, hlavně těm civilizačním,“ myslí si výživová poradkyně.

Na jídlo má svůj vlastní pohled. Není výhradně vitariánka ani vegetariánka. „Jsou to spíše styly, které zasahují do mnohem více součástí mého života, než je pouhé stravování. Já si beru z každého to nejlepší a všechno kombinuji tak, aby mi to co nejvíce prospívalo a cítila jsem se spokojeně a šťastně,“ tvrdí Perhalová.

Jak zdravěji jíst, se na začátku učila hledáním informací na internetu. „Narazila jsem na YouTube kanál FullyRaw Kristiny, což je známá vitariánka žijící v americkém Texasu. Koncept jejích videí, stejně jako recepty, mě naprosto nadchl, a tak jsem se začala zajímat o celou podstatu vitariánství a hlavně zkoušet nové recepty,“ přibližuje, jak se k životnímu stylu dostala.

Výdaje jsou srovnatelné s klasickým stravováním

Kdo má strach, že se tento moderní způsob přípravy jídel prodraží, může na své obavy podle Perhalové zapomenout. Záleží však na přístupu.

„Někteří dbají hlavně na to, aby jejich strava nebyla zpracovaná při teplotě vyšší než asi 42 stupňů Celsia a dál už nic neřeší. Takže třeba kupují konvenční zeleninu a ovoce v supermarketech, s nejasným původem. Kvalita je tedy nižší a cena tomu často odpovídá. Výdaje jsou pak srovnatelné jako při klasickém stravování,“ vysvětluje.

Navíc tento způsob stravování ve většině případů nebývá časově ani energeticky tolik náročný jako příprava vařených jídel, takže i tady se dá ušetřit.

„Dále záleží určitě na tom, jestli jíte převážně suroviny lokální, nebo dovezené, ty bývají často mnohem dražší. Stejně tak se prodraží i velké množství ořechů a semen, která nejsou odsud. Ale třeba zeleninu si každý může vypěstovat sám,“ uzavírá.







Hlavní zprávy

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.