Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Košt v Mikulčicích nabídne pálenku z moruší, mrkve, fíků či ananasu

  13:50aktualizováno  13:50
"Vypálit červa" tak, jak se to dělá na Moravském Slovácku, si mohou návštěvníci sobotního koštu pálenek v Mikulčicích na Hodonínsku. V době, kdy se v kraji schyluje ke chřipkové epidemii, mohou místo polykání vitaminů zkusit zapudit bacily třeba pálenkou z angreštu nebo šípků.

Návštěvníci koštu v Mikulčicích budou moci ochutnat také pálenku z moruší. (Ilustrační snímek) | foto: Dagmar HumpolíkováMF DNES

Na největším koštu domácích pálenek v Podluží si návštěvník může nechat přes chuťové pohárky přetéct vzorky rekordních 1 080 slivovic, meruňkovic a hruškovic. Stejně jako ořechovek, višňovek či netypických likérů z moruše a angreštu nebo nevšedních pálenek z mrkve, ananasu, fíků a šípků.

Spolek Gurmánů z Mikulčic od uspořádání jednoho z nejnavštěvovanějších koštů na jihu Moravy neodradila ani nedávná metanolová aféra. Vzkazují těm, kdo mají obavy, že se domácích pálenek bát nemusejí. Košty destilátů a likérů na jihu Moravy startují.

Košty pálenek doplní zabijačka či zelí

Hodonínsko

19. ledna - Košt pálenek, kysaného zelí a zelných specialit, Mikulčice

26. ledna - Košt slivovice a jiných pálenek, Bukovanský mlýn u Kyjova

16. února - Košt slivovice se zabijačkou, Vápenky-Nová Lhota

23. března - Košt slivovice, Sudoměřice

Břeclavsko

26. ledna - Ochutnávka pálenek a likérů, Městský sklep Valtice

23. února - Tajemství tekutého ovoce, Pavlov

"Ochutnávat se v sobotu od 14 hodin bude 364 pálenek ze švestek, durancií a kadlátek, 157 meruňkovic a 117 hruškovic ze sto deseti obcí z České republiky, Slovenska a Rakouska. Nejstarší vzorek je z roku 1989," láká do mikulčického kulturního domu prezident Gurmánů Vít Pavka.

Trhákem budou podle něj voňavé hruškovice odrůdy Williams. "Velmi pěkné jsou ale i třešňovice a višňovice," chválí.

Vínovice či Rakytníkový likér

Zatímco kvůli počasí pokulhává kvalita meruňkovic, příjemným zpestřením budou naopak takzvané grappy. Tedy vínovice z kvašených hroznů. "A zajímavý je rozhodně i destilát z jablek s macerovanými sušenými jablečnými slupkami i novinky Sudomírův či Rakytníkový likér," dodává Pavka.

Součástí akce bude tradičně ochutnávka kysaného zelí a zelných specialit. Návštěvníci tak budou moci přikusovat k pálenkám třeba zelné pagáče, zelné placky, rohlíčky s kysaným zelím nebo si dát talíř horké zelňačky či kus masa v zelném bramboráku.

Zatímco košty destilátů pokračují po celé jižní Moravě až do března, s uspořádáním své akce stále váhají pořadatelé vyhlášeného koštu slivovice na Horňácku.

"Máme obavy, že lidé po nedávných otravách metanolem mají stále strach a nepřijdou. Počkáme si proto, jak dopadne návštěvnost prvních koštů v Mikulčicích a Miloticích na Hodonínsku," říká Antonín Vrba, jeden z pořadatelů koštu ve Velké nad Veličkou.

Autor:






Hlavní zprávy

Baví vás vaření?
Baví vás vaření?

Inspirujte se recepty na eMimino.cz

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.