Tradiční tavení železa v Babicích nad Svitavou.

Tradiční tavení železa v Babicích nad Svitavou. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Kováři v Babicích tavili železo jako staří Slované v desátém století

  • 1
Tavit železo v desátém století byla pěkná dřina. Své o tom ví Dominik Talla, který umí žhavé železo vyrobit právě tak jako staří Slované. O víkendu to předváděl lidem v Babicích nad Svitavou společně s kovářem Janem Lokajíčkem.

Speciální pec se v desátém století používala v oblasti Olomučan a Moravského krasu. Model si Talla postavil sám.

Vkládá do ní limonit, speciální směs minerálů.  Ten je původně žlutý, po opražení ale získá oranžovou barvu. Praží se, aby získal větší pórovitost a tavba byla účinnější.  

Limonit se pak smíchá s uhlím a nasype do pece. Po několika hodinách, kdy kovář do pece pomocí měchů neustále vhání kyslík, se podaří rudu roztavit.

Spodní část pece se pak může vylomit. Struska odtéká a zůstane jen ryzí železo ve formě "houby". To je okamžik, na který kovář čeká. V tu chvíli nemůže váhat.

Moment, kdy se dá horké železo zpracovat, netrvá dlouho. Houbu kovář zpracuje ihned kladivem.