Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kuchařka vinařek nabídne recepty z vín i babičkovská jídla

  14:25aktualizováno  14:25
Kniha domácích receptů nazvaná Kuchařka moravských vinařek se právě objevuje v nákladu 2 500 kusů na pultech knihkupectví. Na své si přijdou gurmáni, kteří při vaření rádi experimentují. Třeba s vínem či čerstvými hrozny.

Vinařka Eva Kloudová vydává kuchařku s recepty z vín. | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Celá "anabáze" kolem Kuchařky moravských vinařek začala před pár lety docela nevinně. To když si vinařky z jižní Moravy od Čejkovic u Hodonína až po ty na Znojemsku či Mikulovsku začaly předávat recepty na krajové speciality po babičkách na kouscích papíru mezi sebou.

Až po nějaké době Evu Kloudovou z Bakchantek, jak si Sdružení moravských vinařek říká, napadlo, že by byla věčná škoda se o krajové dobroty ze Slovácka, Podluží i dalších regionů nepodělit.

Po dvou letech bádání po receptářích maminek a babiček tak vzniklo první vydání. Z patnácti set kusů kuchařské učebnice nezbyl na knihkupeckých pultech jediný výtisk. Recepty na jídla probouzející vzpomínky na dětství si totiž vyžádali i krajané v Austrálii či Americe.

"A tak jsem se rozhodla, že po třech letech vydáme pokračování. Na čtyřech stovkách stran s obrazovou přílohou najdou milovníci jídla kromě dosud nepublikovaných vinařských receptů i desítky dalších dobrot z rodinných kuchařských skanzenů," láká Kloudová.

Kuchařka poradí i jaké víno k jídlu pít

Eva Kloudová knize originálních domácích pokrmů doplněných o horké gastronomické novinky vtiskla jako bývalá grafička knižní podobu. "Snažila jsem se, aby recepty s puncem tradiční moravské kuchyně, stokrát vyzkoušené a vařené z dostupných surovin jihu Moravy, dobře zapadly i do moderních trendů vaření," popisuje autorka knihy.

Mezi návody nechybí ani netradiční masa na víně či sladké dobroty ze šťavnatých bobulek a výrobků z nich. Třeba vánoční srdíčka z vinného želé, které některá vinařství na Moravě vyrábějí. Ke každému jídlu přitom vinařky doporučí, jaká odrůda vín vyvolá ten nejharmoničtější gastronomický zážitek.

"Platí, že k bílým masům podáváme vína bílá, k tmavým masům červená, která mají trpkost a kyselinku. Růžová se pak hodí ke všemu," radí vinařka základní pravidlo. A přidává i skvělý tip na sladké mlsání:

"Třeba k hořké čokoládě je výtečný Cabernet Sauvignon. Držte se při vaření z vína své intuice. A pokud přidáte k osvědčenému receptu svůj um, můžete dosáhnout nečekané harmonie chutí," vyzývá autorka všechny, kdo budou vařit podle nové kuchařky.

Domácí strava v sobě podle mikulovských Bakchantek ukrývá zvyky, tradice, vůně i chutě připomínající domov. "Není mnoho věcí, které se v rodinách předávají potomkům, jako jsou recepty jídel," říká autorka. Z kuchařky se čtenáři dozvědí, co se tradičně na Moravě jedlo o posvíceních, hodech a svátcích.

Že jsou sbírky receptů oblíbeným knižním artiklem, potvrzují knihkupci i čtenáři. "Doma mám celou polici kuchařských knih za tisíce korun. Jak nějaká nová vyjde, musím ji mít," těší se na další přírůstek Dana Jedličková z Mikulova. Kmotrou kuchařské učebnice se navíc před pár dny stala mikulovská rodačka a herečka Barbora Seidlová.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Věstonická venuše
Věstonickou venuši nejspíš zdobila ptačí pírka, vyčetli vědci ze skenu

Slavná Věstonická venuše byla původně patrně ozdobena ptačími pírky. Svědčí o tom čtyři vpichy na temeni hlavy, které nyní měli možnost analyzovat vědci díky...  celý článek

(Ilustrační snímek)
PŘEHLED: Kandidátky do voleb 2017 pro Jihomoravský kraj

Podívejte se na kandidáty pro volby do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční 20. a 21. října 2017. Postupně budeme přinášet aktualizované volební kandidátky...  celý článek

Bývalý brněnský radní za ANO Tomáš Kratochvíl stanul před soudem kvůli...
Zastupitel Brna Kratochvíl dostal podmínku za podvody, hrozilo mu až 8 let

Zastupitel Brna Tomáš Kratochvíl (zvolen za ANO) dostal u Městského soudu v Brně podmínku za krácení daně u své nábytkářské firmy Toka. Obžaloba politika...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.