Tvarohové špalíčky s jahodovou omáčkou či kuřecí prsíčka v cizrnovém těstíčku. Na takových lahůdkách si pochutnávají žáci ze základní školy v Pohořelicích na Brněnsku. Marta Mandincová, Hana Laudátová a Pavla Kohoutová nejen rády vaří, ale účastní se i kuchařských soutěží a odváží si cenné tituly.
"Vaříme s radostí a nejspíš proto naše jídla porotcům, ale hlavně dětem tak chutnají," myslí si vedoucí pohořelické školní jídelny Marta Mandincová.
V srpnu byly v Brně, kde zvítězily s nejlepší polévkou. "Na konci října jsme se jako jediná jihomoravská školní kuchyně zúčastnily finále soutěže kuchařek v Praze. V hlasování veřejnosti jsme obsadily stříbrnou příčku," pochválila se Mandincová.
Pohádkové menu
Kuchtičky přitom na soutěžích vaří stejná jídla jako dětem ve škole. "Chceme, aby školáci dostávali zajímavé obědy. Hlavně, aby pěkně jedli. Málokdo odolá tvarohovým špalíčkům politým jahodovou omáčkou. Pro ně si za námi chodí i maminky absolventů školy. Navíc se snažíme spojit jídlo s výukou. Když se děti třeba učí o středověku, připravujeme jídla v podobném duchu. Ve škole jsme uspořádaly i týden zdravé výživy. A měly jsme tu i pohádkový týden, kde jsme připravovali pohádkové menu," popsala vedoucí školní kuchyně.
Své recepty si kuchařky většinou vymýšlejí samy. "Třeba já ale nejdřív nové nápady pro jistotu zkouším na své rodině. To jsou pokusní králíci," uvedla Mandincová.
Nejtěžší je přitom udržet stanovenou cenu jídla. "Vždy, když vaříte, si musíte hlídat, aby se cena za porci vlezla maximálně do jednadvaceti korun," řekla vedoucí kuchyně.