Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kvalitu letošního vína poznáme nejdříve za rok

  19:13aktualizováno  19:13
Sommeliérka Jana Vašíčková z Prušánek bourá předsudky o tom, že vinařství je doménou mužů. Jako první žena v historii získala letos nejvyšší titul v soutěži Sommeliér Znovín, která se uskutečnila v rámci Pardubického festivalu vína.
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: MF DNES

Můžete popsat svou cestu k vínu?
Nějaký čas už spolupracuji s vinařem Janem Ivičičem, se kterým vedeme vinný sklep U Jeňoura v Nechorech. To je sklepní ulička v Prušánkách. Jsme takoví pracovní partneři. Já se specializuji na sommeliérství, on se věnuje výrobě vína.

Jaké to je být sommeliérkou a při tom pracovat převážně mezi muži?
Nevnímám, jestli pracuji s ženami, nebo muži. Hlavně chci být odbornicí v oboru. Řekla bych, že pro mě jako ženu sommeliérku je důležité si vydobýt respekt a je jedno, jestli je to mezi muži, nebo ženami.

Co zažíváte na soutěžích?
Setkání s kolegy muži na soutěžích je až na výjimky velmi příjemné. Rivalita samozřejmě existuje, stejně jako v jiných oborech. Někdy je až úsměvné to pozorovat, ale to už se spíše bavíme o životním přístupu ženy versus muži. Bylo by mnohem příjemnější, kdyby nás žen bylo v tomto oboru víc, aby byl poměr vyváženější.

Jak často přemýšlíte o víně?
Často. Myslím, že je velmi důležité, aby se člověk nenechal ukolébat svými znalostmi a vyvíjel se dál. Žádná otázka by ho neměla překvapit. Proto by se měl neustále snažit poznávat víc a být v tom aktivní.

Co poradíte laikovi, který se chce stát znalcem vín?
Myslím, že by měl především hledat cestu do svého vlastního nitra. Pokud začne člověk poslouchat sám sebe, tak objeví různé taje vína a je potom schopen své dojmy nějakým způsobem konkretizovat. To je podle mého názoru ta nejlepší cesta, jak poznat víno. Touto cestou jsem se dala i já a velmi rychle se mi otevřely oči a vlastně všechny smysly. Nerada lidem při degustacích svěřuji, co přesně cítím a zda cítí to samé. Myslím si, že je to velmi intimní záležitost každého člověka.

A kdybyste měla zhodnotit kvalitu letošního ročníku vína?
Letos mne překvapila vysoká zralost hroznů, protože letní počasí nebylo podle mého názoru úplně ideální. Ale na vinicích, které se udržovaly a kde se hrozny stříhaly a redukoval se jejich počet, tak tam se víno podařilo a jeho kvalita je dobrá. Kvalitu vína však poznáme až podle jeho uležení v lahvi. Máme na to tedy minimálně rok času.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Someliérka Kateřina Kostrhounová nejen rozumí vínu, ale taky dovede netradičně...
Hosté občas nevěřícně koukají, jak můžu rozumět vínu, líčí someliérka

Umí rozeznat mnoho vín a na soutěžích směle konkuruje mužům. I tím, že klidně usekne hrdlo sektu lahvičkou od parfému. Přesto se someliérka Kateřina...  celý článek

Ukázka paraglidingu.
Na mistrovství Evropy v paraglidingu u Břeclavi se zabil závodník

Jihomoravští policisté spolu s pracovníky Ústavu pro zkoumání leteckých nehod vyšetřují tragickou nehodu, ke které došlo při Mistrovství Evropy v motorovém...  celý článek

Ilustrační foto
Zlaté časy pro dělníky. Firmy se předhánějí v lepších nabídkách

Žádná dlouhá výběrová řízení na několik kol. Kdo přijde z ulice, pohovor podstoupí okamžitě a do druhého dne ví, zda může nastoupit. Taková je rvačka o dělníky...  celý článek

Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran
Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran

Člověk, který vybočuje nejen svým osobitým stylem, ale také svými kritickými názory.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.