Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hlad po zimě. Na jižní Moravě se plní sjezdovky i kluziště

  16:52aktualizováno  16:52
Vánoční svátky prožili lidé na jihu Moravy spíš na blátě, hned po nich si však začali užívat i zimních sportů na svazích či kluzištích. Kdo našel například místo na zaparkování u skiareálu v Olešnici na Blanensku, mohl se nazývat šťastlivcem. Nacpáno hlásí i Němčičky na Břeclavsku, kde se lyžuje mezi vinohrady.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Martin Veselý, MAFRA

„Počasí nám, zdá se, přeje. Máme zasněženo a­ sjezdovky jsou upravené, dá se u nás i sáňkovat nebo bobovat. Lyžuje u nás hodně rodičů s ­dětmi, protože mají poslední víkend prázdnin, a velký zájem je také o lyžařskou školku,“ radostně hlásí Jaroslav Stávek, provozovatel areálu TJ Sokol v Němčičkách.

Ceny vleků v kraji

Skiareál Olešnice
1 jízda 12 Kč
1 hodina 150 Kč

Skiareál Hodonín
1 jízda 12 Kč
1 hodina 150 Kč

Skiareál Filipov
100 bodů 100 Kč
1 jízda 9 až 13 bodů

Skiareál v Předklášteří
1 jízda 12 Kč

Skiareál Němčičky
1 jízda 8 až 10 Kč

Tamní areál přitom není na­ počasí zcela odkázaný, lyžuje se tam i bez mrazu. Umožňuje to umělá tráva, po které se ale nejezdí tak rychle jako po sněhu. Svahy jsou přístupné každý den, tenhle víkend ale až od třinácté hodiny.

V týdnu se rozjely i vleky v Olešnici na Moravě, v největším jihomoravském skiareálu. „Návštěvníci mohou využít čtyři vleky - tři jsou naše vlastní a jeden dětský patří lyžařské škole. Fungujeme každý den od devíti do devíti, v pátek a o víkendu začínáme ještě o hodinu dříve,“ uvedl správce sjezdovek Jiří Kotlán.

Lyžaři začali sjíždět i hodonínský kopec, který pokrývá půl metru technického sněhu. „Tuto sezonu jedeme poprvé, přes prázdniny se u nás lyžuje od osmi rána do devíti večer,“ sdělil Josef Kšica.

Dětský lanový vlek ještě v ­provozu není. Provozovatelé ale doufají v ještě mrazivější počasí. „Abychom zasněžili další sjezdovku, potřebujeme, aby mrzlo celou noc a následující den - celých čtyřiadvacet hodin. Jen co počasí dovolí, spustíme opět sněžná děla,“ plánuje Kšica.

V provozu není skiareál Předklášteří na Brněnsku, který letos zůstane bez sněhu. Zasněžování tam přerušili kvůli oteplení.

Máte nabroušeno?

Jestli máte náladu na zimní sporty, ale k fanouškům lyžování zrovna nepatříte, můžete z toho ještě docela slušně vybruslit.

Jenom v Brně se letos leskne přes deset zamrzlých ploch (více o bruslařských možnostech v moravské metropoli čtěte zde). Bruslit se dá na kluzištích v centru města, na­ zimních stadionech nebo v krytých sportovních halách.

Největší přírodní kluziště v Brně, kterým někdy za velice mrazivého počasí bývá brněnská přehrada, zatím „nefunguje“. „Přehradu pokrývá jenom velice tenký ledový povlak a­ osobně nepředpokládám, že by se to tuto sezónu změnilo,“ říká Jana Šancová z městské policie.

Na tento tenký tedy rozhodně nikdo nemá vstupovat a bude lepší zamířit na ledovou plochu u haly Vodova, v Černovicích, na Kraví hoře nebo za Lužánkami.

Přímo v centru města se bruslí pod Mahenovým divadlem - u restaurantu Pavillion.

Ale jelikož alespoň v noci mrzne, je možné si vyrobit i svoji vlastní ledovou plochu. Tak jak se to dělávalo dřív - stačí najít rovnější plochu, přivést k ní vodu, poctivě místo stříkat, uhlazovat a je to. Navíc se s nikým nestrkáte.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Letecký pohled na brněnský hrad Špilberk.
Opravy Špilberku pokračují. Návštěvníci hradu musí oklikou

Kdo se vydá obvyklou cestou na brněnský hrad Špilberk, narazí nejspíš na zavřenou bránu. Přístup totiž komplikuje další etapa rozsáhlé rekonstrukce jedné z...  celý článek

Odborník na zemědělství, venkov a životní prostředí František Havlát se před...
Zemědělci zničili půdu, jižní Morava se mění v poušť, varuje odborník

Ve svém oboru platí František Havlát za radikála. Tvrdě kritizuje současné zemědělství, vadí mu pěstování řepky a kukuřice ve velkém, bioplynové stanice i...  celý článek

Organicky pěstovaná zelenina dostává nálepku bio, protože se pěstuje bez použití umělých hnojiv, herbicidů a pesticidů
Ekofarmáři budou ve své akademii učit, jak pěstovat jídlo bez chemie

Ekologické zemědělství je forma hospodaření, jejímž smyslem je produkce zdravých a kvalitních potravin, a to bez poškozování půdy například chemikáliemi. Právě...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.