Kavárna je přímo na trase od filozofické fakulty, ze které putují houfy studentek s taškami plnými skript i jejich spolužáci s notebooky. Určitě je k návštěvě povzbudí mírné ceny - za kávu si tu počítají 29 korun. I s mlékem!
Nečekejte, že vejdete do nějaké minikavárničky. Maia je překvapivě rozlehlý podnik, a také plný hostů. Prostor uvnitř je rozdělen na malá a zabydlená zákoutí. U stolů s výhledem do ulice se sedí nejpohodlněji, jen budete nuceni čichat štiplavý dým. Území kolem baru, stejně jako celá přední část, je zasvěceno kuřákům cigaret. Jestli vás to obtěžuje, můžete se proplížit až do zadních místností. Je zde intimnější nálada a dá se sedět v měkkých křeslech.
Jak tu tak budete trochu zastrčeni, možná budete chvíli čekat na obsluhu. Ta je dvoučlenná, ryze ženská a má poněkud vláčné tempo. Ale pokud nespěcháte?
Skvělá je hudební kulisa
Rádio neřve a neruší, ale funguje jako nenásilné podbarvení kavárenské atmosféry. Interiér i nábytek jsou v zemitých přírodních tónech a kombinace dřeva s dlažbou působí rustikálně a útulně. Kam se podíváte, najdete do detailů dotažené drobnosti. Osvětlení lampami, fotografie ve stejných rámečcích, na toaletě čisto. Tady jsme se na nic sáhnout nebáli.
Čajové svíčky ve skleničkách jsou krásné, ale rozsviťme je tedy, když už tu jsou!
Možná by někoho mohlo napadnout, že se ocitl v hospůdce - točí se tu nepasterizované pivo a holky z "fildy" tu srkají "dvojku červeného". Ale kdepak, jídelní a nápojový lístek vás ohromí. Čokolády všelijakých příchutí, kávy s likéry, šlehačkami, teplé koktejly, nápoje studené, teplé, dvoudecové, točené... až se mezi všemi těmi položkami budete možná ztrácet. My jsme se ale našli.
Pokud má kavárna v zázemí fungující kávovar, musí obsluha umět připravit espresso. Je jedno, jestli na hladinu poté nastříká šlehačku, nebo do šálku přilije i alkohol.
Espresso, piccolo, lungo a ristretto - vždy když čtu tyto položky, jako právě tady, vyslovím směrem k obsluze jedinou otázku: "Jaký je rozdíl mezi piccolem a espressem?" Není v tom nic záludného, jen chci, aby mi vysvětlili to, co si napsali do nápojového lístku. Prý se nápoje liší množstvím vody. Ale proč?
Espresso i piccolo
V kavárně Maia, stejně jako ve spoustě jiných podniků, si to komplikují jednoduše sami. Je to snad snaha vyhovět zákazníkovi širokou nabídkou? Proč mi to vlastně tak vadí? Protože je tu obrovský rozdíl v chuti výsledného nápoje. Příprava espressa má svá jasná pravidla, od mletí až po třicetivteřinovou extrakci, jejímž výsledkem je jediné - jedno espresso.
Test kavárenMF DNES každý týden hodnotí jednu jihomoravskou kavárnu. Dnes Café Maia Jaselská 17, 602 00 Brno www.maia.cz Hodnocení: 65 % |
I když srdíčko na mléčné pěně bylo efektní a hodilo se k obrázku u dveří, mnohem víc parády by udělal latte art - stejný motiv, ale vymalovaný v mléčném krému. Jen vyšlehaný mléčný krém a dobře chutnající espresso.
Snad příště, kavárna má šmrnc a báječnou atmosféru. Šetřete vodou v šálku a seškrtejte velikosti kávy na pouhé dvě: espresso a prodloužené, zalité horkou vodou. Bude chutnat určitě skvostně!