Restaurace Mazaný anděl

Restaurace Mazaný anděl | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Mazaný anděl nabízí nadprůměrné jídlo, výsledný dojem kazí detaily

  • 17
Zhruba půl roku funguje na Šilingrově náměstí moderní mix pivnice, baru a restaurace Mazaný anděl. Host si tam může zajít jen tak na pivo či koktejl, ale také může v neformálním prostředí ochutnat něco z lákavé nabídky jídelního lístku. Jídlo umí kuchař nadprůměrné, hodnocení ale snižuje obsluha.

Interiér je prostorný, ale nepotěšilo, že mu po vstupu kromě baru dominovalo i značné zakouření v hlavní místnosti, přes kterou jsme museli projít do nekuřácké části. Obsluha nás zaregistrovala pohotově, takže jsme ani neměli čas projít všechny reklamní letáky, kterých na našem stole bylo už poněkud na hranici snesitelnosti.

Menu odpovídá zaměření podniku, takže je na výběr z několika druhů piv, bohaté nabídky alkoholu, koktejlů a také jídelní lístek patří k těm, které poskytují sice krátké, ale lákavé čtení. Z nabídky předkrmů, pivních vepřových klasik, jako jsou kolena a žebra, ale i z českých hotovek a specialit se dalo vybrat několik položek, které bychom rádi ochutnali a rozhodně bychom to nestihli během jedné návštěvy.

Mazaný anděl

Šilingrovo náměstí 4/5, Brno

Hodnocení: 70 %

Z jídelního lístku:
Filet z candáta s ragú z pravých lišek za 179 korun
Grilovaná kachní prsíčka s omáčkou cumberland za 145 korun

Obsluha vám dobrou chuť nepopřeje

Pivo jsme na stůl dostali bez čekání a perfektně natočené. Nad Lobkowitzem za 35 korun vítězil uherskobrodský Janáček za 28 korun. Spolu s pitím jsme dostali i příbory. Vertikální servis z dřevěného stojánku nevídám rád, ale v takovém podniku je to akceptovatelné.

Pravděpodobně kvůli rychlému servisu piva se nám čekání na předkrm zdálo trochu dlouhé. Když už konečně dorazil, začala se projevovat neuspokojivá kvalita obsluhy, která talíře mlčky a bez přání dobré chuti přinese a zpět, opět bez zájmu, zdali hostům chutnalo, zase odnese. Další chybu udělal kuchař, který studený předkrm vydal na nahřátém talíři a pro teplý předkrm mu zůstal talíř studený.

Králičí paštika

Králičí paštika byla inzerována s bylinkovým máslem,místo kterého byla na talíři přítomna sladko-pikantní rybízová omáčka. Asi šlo o omáčku cumberland, kterou mají v nabídce u jednoho steaku, ovšem dotaz u obsluhy jsem předem zavrhl. Za 55 korun šlo o vynikající úvod, jen by stálo za zvážení přehodnotit poměr paštiky a toastů a také samotná paštika by zasloužila výraznější dochucení.

Díky kuchaři za gastronomickou osvětu

Rozpečený kozí sýr s ořechovou omáčkou stál 75 korun. Jídlo utrpělo dvě výrazné rány, jednak byl sýr na povrchu už na hranici připálenosti a dále byl naservírován na studeném talíři. Ovšem i tak jsme si pochutnali, zejména díky decentní chuti sýra a skvělé, sladké ořechové omáčce.

Hovězí steak s bearnskou omáčkouRozpečený kozí sýr s ořechovou omáčkou

Jako hlavní chod jsme si vybrali českou hotovku a pak z exkluzivnějšího spektra hovězí steak. Marně jsem doufal, že se obsluhující slečna doptá na propečenost steaku, takže jsem na poslední chvíli dodal, že bych ho rád "rare", tedy jen málo propečený.

Steak z hovězí roštěnky byl inzerován s bearnskou omáčkou a grilovanými rajčaty s bazalkou. Na estragonem doplněnou holandskou omáčku člověk v restauraci příliš často nenarazí a kuchaři patří uznání za šíření gastronomické osvěty. Další uznání si zaslouží za to, že i přes hodně nízké maso propečenost trefil. Škoda ovšem, že jídlo za 179 korun naservíruje jen na velmi málo nahřátý talíř, takže maso jsem dojídal vyloženě studené.

Moravský vrabec

Z nabídky klasických hotovek jsme si dali moravského vrabce se zelím a bramborovým knedlíkem za 109 korun. Jídlo splnilo očekávání, a tak zajít si sem na hotovku lze doporučit. Jedinou vadou nešizené porce byly bramborové knedlíky, které svou tuhou a lepivou konzistencí dávaly tušit použití instantního výrobku. Ovšem oproti steaku byl talíř skvěle nahřátý a jídlo vydrželo teplé až do konce.

Tím nejdůležitějším, tedy jídlem, si Mazaný anděl naše sympatie získal. Škoda že celkové hodnocení snižuje obsluha, kterou její práce asi příliš nebaví. Několik drobných chyb měla na svědomí kuchyně. Celkově jde ale o podnik, kde kuchař produkuje nadprůměrné jídlo a jejich bar je dobře zásoben.