Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Moravská vína budou jednou po celém světě, chválí Australan v NY Times

  13:27aktualizováno  13:27
Nevědomky propojil tři kontinenty. Vinař Mike Mazey, Australan žijící v Brně, zaujal americké New York Times. A list teď díky němu vychvaluje Moravu a její víno.

Článek o moravském vínu v on-line verzi The New York Times | foto: iDNES.cz

Před dvanácti lety opustil Mike Mazey svou práci v australském vinařství a přestěhoval se do České republiky.

Dnes učí v brněnské jazykové škole angličtinu, je také spoluautorem učebnice angličtiny pro vinaře (psali jsme zde) a své původní profesi se věnuje hlavně z pozice degustátora při vinařských soutěžích.

„Morava má jedny z nejpozoruhodnějších vinic, které jsem kdy viděl,“ říká Mike Mazey pro prestižní New York Times. Obdiv si podle něj zaslouží staleté vinné sklepy, města jako Valtice či Lednice, ale i odrůdy hroznů, jako jsou Pálava a Irsai Oliver, typické pro jižní Moravu.

Moravskému vinařství prorokuje zářnou budoucnost. Za příklad obrovského rozvoje tohoto odvětví dává Valtice.

Vinaři jsou ochotni podstoupit velké oběti, sděluje Mazey

Kdysi ospalé pohraniční městečko, které se po prolomení železné opony postupně stalo magnetem pro turisty. Místní nadšenci a sběratelé tady udrželi kvalitu vín, i když to po zestátnění za komunismu nebylo jednoduché.

„Od té doby, co jsem přijel, udělali čeští vinaři obrovské kroky kupředu. Jsou ochotni podstoupit velké oběti, aby získali vyšší kvalitu vín,“ oznamuje Mazey. Dnes svět jejich vína objevuje v soutěžích.

Za příklad dává deník třeba vinařství Vinné sklepy Valtice - Chateau Valtice, které produkuje okolo tří milionů litrů vína ročně. V roce 2010 získalo za svůj Veltlín zelený, ročník 2009 zlatou medaili na mezinárodní soutěži v San Franciscu.

Navzdory rostoucí reputaci zůstávají podle New York Times česká vína pro zahraniční spotřebitele do značné míry neznámá. Většina vína vyrobeného v České republice se tady také prodá. Pro vinaře je to ekonomicky výhodnější.

Mazey ale věří, že přijde čas, kdy se moravská vína objeví ve vinotékách po celém světě.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Šárka Divácká otevírá v Brně prodejnu s cukrovinkami. Svými výrobky dokazuje,...
Uniformu vyměnila za zástěru. Teď otevírá v Brně prodejnu cukrovinek

Šárka Divácká se před několika lety rozhodla vyměnit uniformu za cukrářskou zástěru. Když ji při studiu na Univerzitě obrany oslovili z vyhlášené brněnské...  celý článek

Policisté na tísňové lince 158 měli ze zlovolných telefonátů těžkou hlavu.
Policisté hledali spoutanou holčičku v autě, její únos však byl výmysl

Vymyšlenou historkou o únosu zaměstnaly dvě školačky policisty v Hodoníně, kteří na základě jejich svědectví hledali auto se spoutanou holčičkou. Ve výpovědích...  celý článek

Hvězda hasičských závodů v Los Angeles Petr Moleš. Muž sloužící ve Vyškově se z...
Do Los Angeles jel bez ambicí, vrátil se jako nejlepší hasič světa

Se třemi zlaty a titulem absolutního vítěze soutěže Ultimate Firefighter, tedy jako nejlepší hasič světa, se vrátil Petr Moleš ze Světových policejních a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.