Článek o moravském vínu v on-line verzi The New York Times

Článek o moravském vínu v on-line verzi The New York Times | foto: iDNES.cz

Moravská vína budou jednou po celém světě, chválí Australan v NY Times

  • 21
Nevědomky propojil tři kontinenty. Vinař Mike Mazey, Australan žijící v Brně, zaujal americké New York Times. A list teď díky němu vychvaluje Moravu a její víno.

Před dvanácti lety opustil Mike Mazey svou práci v australském vinařství a přestěhoval se do České republiky.

Dnes učí v brněnské jazykové škole angličtinu, je také spoluautorem učebnice angličtiny pro vinaře (psali jsme zde) a své původní profesi se věnuje hlavně z pozice degustátora při vinařských soutěžích.

„Morava má jedny z nejpozoruhodnějších vinic, které jsem kdy viděl,“ říká Mike Mazey pro prestižní New York Times. Obdiv si podle něj zaslouží staleté vinné sklepy, města jako Valtice či Lednice, ale i odrůdy hroznů, jako jsou Pálava a Irsai Oliver, typické pro jižní Moravu.

Moravskému vinařství prorokuje zářnou budoucnost. Za příklad obrovského rozvoje tohoto odvětví dává Valtice.

Vinaři jsou ochotni podstoupit velké oběti, sděluje Mazey

Kdysi ospalé pohraniční městečko, které se po prolomení železné opony postupně stalo magnetem pro turisty. Místní nadšenci a sběratelé tady udrželi kvalitu vín, i když to po zestátnění za komunismu nebylo jednoduché.

„Od té doby, co jsem přijel, udělali čeští vinaři obrovské kroky kupředu. Jsou ochotni podstoupit velké oběti, aby získali vyšší kvalitu vín,“ oznamuje Mazey. Dnes svět jejich vína objevuje v soutěžích.

Za příklad dává deník třeba vinařství Vinné sklepy Valtice - Chateau Valtice, které produkuje okolo tří milionů litrů vína ročně. V roce 2010 získalo za svůj Veltlín zelený, ročník 2009 zlatou medaili na mezinárodní soutěži v San Franciscu.

Navzdory rostoucí reputaci zůstávají podle New York Times česká vína pro zahraniční spotřebitele do značné míry neznámá. Většina vína vyrobeného v České republice se tady také prodá. Pro vinaře je to ekonomicky výhodnější.

Mazey ale věří, že přijde čas, kdy se moravská vína objeví ve vinotékách po celém světě.