Restaurace Betlém. | foto: Michal Sänger

Na dobré jídlo jděte do Betléma

  • 6
Restaurace Betlém v brněnské čtvrti Černá Pole nabízí pár specialit z různých druhů masa. A kuchař je umí uvařit velmi dobře. Zároveň hostům připraví i to, na co mají zrovna chuť, a dobroty prodá i s sebou.

Jak by měla vypadat ideální česká hospoda? Do takového podniku by se nemělo chodit jen v poledne na levné menu a večer na pivo. Měl by to být menší podnik, kde u stolů sedí štamgasti z okolí a na place lidé, které práce baví.

Příjemná nekuřácká restaurace

V kuchyni by měl být kuchař, který nabídne jídlo, za nímž se vyplatí vyrazit i z druhého konce Brna. Po

Recenze restaurací

MF DNES hodnotí každý týden jednu restauraci na jižní Moravě.

Restaurace Betlém
Krkoškova 502/27
www.restaurace-betlem.cz

Z jídelního lístku:
Kuřecí křídla 10 ks 159 Kč
Losos 227 Kč
Hovězí steak 219 Kč

Hodnocení: 80%

Nekuřácká restaurace v klidné části Brna. Skvělá kuchyně zaměřená na maso a čerstvé suroviny.

návštěvě restaurace Betlém mám pocit, že jsem takový podnik našel.

Brněnská čtvrť Černá Pole, to jsou klidné ulice, starší zástavba a vzrostlé stromy. Příliš mnoho náhodných kolemjdoucích do restaurace na rohu Krkoškovy a Hansmannovy ulice zřejmě nezavítá.

Prostorná zahrádka si teď v létě žije svým klidným životem a nejčastějšími hosty jsou lidé z okolí, kteří vědí, kam si zajít na půllitr dalešického piva.

Na zahrádce je kouření povoleno, ale vnitřek restaurace je nekuřácký, což je velmi příjemné.

Přístup je velmi přátelský

V jídelním lístku je zmínka o tom, že kuchař vaří z čerstvých surovin a kromě standardní nabídky připraví hostům to, na co mají chuť, pokud v kuchyni bude mít ingredience.

Tak přátelský a otevřený přístup se v restauracích nevidí příliš často. Menu se čtyřmi druhy mas (ryby, kuřecí, vepřové a hovězí) je doplněno o několik salátů a bezmasých jídel.

Restaurace Betlém - vepřová panenka.

Součástí objednávky je i předkrm, který je zcela v režii kuchaře. Za 219 korun jsem zvolil steak z roštěné, ke kterému jsem přiobjednal jen zeleninu. Kuchař se nebojí ukázat, zač stály jeho školy, další úpravu steaku jsem tedy nechal na něm. Přál jsem si pouze, aby maso bylo rare – jemně propečené.

Steak byl dokonalý

Bez dlouhého čekání mi obsluha přinesla předkrm. Malou porci vepřové panenky, šťouchaných brambor a dokonalé, silné, tmavé masové šťávy demi-glace. A jelikož v restauraci Betlém vědí, jakou gastronomickou parádu s demi-glace mohou hosté doma vykouzlit, dá se tu i koupit.

Dvě deci hutné šťávy, konzistence řídké marmelády, pohodlně vystačí pro šest lidí. Domnívám se, že za 75 korun je to skvělá koupě.

Restaurace Betlém - steak z roštěné.

Jak dobře umí kuchař udělat steak, se ukázalo hned po prvním rozkrojení. Byl dokonalý. Měkký tak, že by se dal napichovat plastovým příborem. A přesná byla i propečenost. Tento skvost kuchař doplnil demi-glace s nasekanou pažitkou a další porci přidal do omáčníku, obložil grilovanou zeleninou a nakládaným zeleným pepřem.

Škoda jen neochuceného kusu salátu, který jsem, jako jediný, vrátil do kuchyně zpět.

Chyby se dají napravit

O dezertu mne informovala tabule u vchodu. Domácí sacher dort za 57 korun a sklenička portského za 69 korun byla vydařená sladká tečka. Vzhledem k velikosti předchozí porce by bohatě stačilo jen to portské. Jediná slabina dortu byla příliš světlá, měkká a v chuti málo čokoládová poleva.

Restaurace Betlém - domácí Sachr.

Myslím, že existenci podniků, jako je Betlém, by mohla nařizovat vyhláška. Restaurace není bez chyby. "Gordon blue" v menu bolí, místo dezertů by mohli nabízet třeba chuťově zajímavé sýry, a musí-li být na talíři list salátu, nechť je tedy ochucen.

To vše se ale dá napravit, protože v kuchyni je zjevně někdo, kdo svému řemeslu rozumí a chce ho dělat poctivě. A to je natolik vzácná kombinace, že je potřeba ji zažít na vlastní kůži.