Na jihu Moravy začíná doba farmářských trhů. (Ilustrační snímek)

Na jihu Moravy začíná doba farmářských trhů. (Ilustrační snímek) | foto: Petra Mášová, MF DNES

Čerstvá tlačenka i sazenice. Farmáři na jihu Moravy startují sezonu

  • 0
I když meteorologové stále straší s mrazy i sněhem, venkovní tržnice po celé jižní Moravě už se chystají na první zákazníky. Stánky na náměstích před hlavní sezonou zavalí sazenice všeho druhu, ovocné stromky, zbytky jablek z loňské úrody i poslední pytle loňských brambor.

Každou poslední sobotu v měsíci pozvou k nákupu ovocnářských i zeleninových výpěstků, přebytků ze zahrádek, medu, uzenin, sýrů či domácích marmelád do nové městské tržnice v Hodoníně poblíž radnice.

Kam na farmářské trhy

Farmářské trhy se na jihu Moravy naplno rozběhnou během března a dubna. Například v Břeclavi je jejich provoz celoroční, stejně jako prodej sezonního zboží na zelném trhu na Masarykově náměstí ve Znojmě.

Kam si v nejbližší době zajít pro sazenice či stromky:
Břeclav: 15. 3. od 8 do 16 hodin před kulturním domem Delta, každý další pátek celoročně.
Hodonín: 30. 3., městská tržnice na Masarykově náměstí, poté vždy poslední sobotu v měsíci.
Brno: 6. 4. na Římském náměstí (tedy Františkánské ulici), celoročně je možné koupit sezonní zboží i na Zelném trhu.
Kyjov: 3. 5. na Masarykově náměstí, trhy se konají jednou za měsíc.

"Zájem stánkařů je nyní zatím stejný jako loni, ovšem jak budou přibývat další plodiny a farmářské komodity, zájem zřejmě vzroste," předpokládá Jiří Hirschl z hodonínského Domu kultury Horní Valy, který má organizaci trhů na starosti.

Pochutnat si na výpěstcích či výrobcích farmářů budou moci i lidé v Brně. Tradiční Farmářské dny na Římském náměstí, tedy ve Františkánské ulici, odstartují v sobotu 6. dubna. Konat se pak v moderní tržnici na historickém místě v centru Brna budou vždy jednou za měsíc.

"V tuto chvíli probíhá výběr stánkařů. Preferujeme malopěstitele a malochovatele, kteří se řídí Kodexem farmářských trhů. Určitě se objeví pekařské výrobky, maso, ryby, uzeniny, mléčné výrobky," uvedl Luděk Tvrdý, který má výběr stánkařů na starosti.

Ani chystané opravy Zelného trhu, kam Brňané tradičně chodí pro zeleninu a ovoce téměř po celý rok, se letos stánkařů nedotknou. "Začnou totiž až po konci letošní zelinářské sezony," vysvětlil starosta Brna-střed Libor Šťástka.

Hlídat si hlavně teplotu, při které se mohou venku skladovat nabízené potraviny, a také jejich povinné označení už nyní doporučují inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

"Hrozí za to relativně vysoké pokuty," uvedl její mluvčí Pavel Kopřiva. Jen loni přitom inspektoři na jihu Moravy prověřili 576 stánků na 41 farmářských trzích.