Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na vánočních trzích nechybí ani akátová medovina

  16:41aktualizováno  16:41
S nadsázkou se dá říct, že medovina je stará jako včelstvo samo. Do dutiny stromu, kde sídlily včely, možná někdy napršelo, pod kůrou to pomalu vykvasilo a náhodou přilákalo k ochutnání nějakého pravěkého sběrače medu. Pohádka? Asi ano.

Stánek s medovinou na brněnském náměstí Svobody | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Dnes se tento mírně alkoholický nápoj vyrábí pod přísným dohledem kvašením medového roztoku. Dva výrobci medoviny téměř nikdy nemohou mít naprosto identické nápoje, protože vstupní surovina - med, chutná pokaždé trochu jinak.

Čistě přírodní nápoj se vyrábí z řepkového, akátového, lesního či jiného medu. Podle druhu se specifikuje jeho vůně, chuť i barva.

Týden před Vánocemi medovinu!

Medovina je osvědčeným produktem adventního a vánočního trhu. Její velká výhoda spočívá v tom, že se dá ohřát, a stává se tak spolu se "svařákem" nápojem číslo jedna na vánočních trzích.

medovina

Při vyzkoušeném způsobu výroby se jeden kilogram medu rozmíchá ve třech litrech vody, přidají se kvasinky, které jsou motorem celého procesu. Vše se nechává několik týdnů prokvasit při teplotě do 20 °C.
Ušlechtilé kvasinky ve vhodném prostředí a při odpovídajících podmínkách přemění cukr obsažený v medu na alkohol. Na konci výrobního procesu by výrobce měl stáčet do lahví zlatavou tekutinu s obsahem alkoholu až 15 %.

Ale co vlastně z plastového kelímku, o který si pod vánočním stromem na náměstí ohříváme zkřehlé ruce, pijeme? Je to přibarvená a oslazená voda? Nebo dobře a "dosucha" prokvašené medové víno?

"Výroba čistě přírodní medoviny je náročná, zdlouhavá a drahá. Přidáním barviv a aroma někdy výrobci uměle napomáhají tomu, že výsledný nápoj je pro zákazníka líbivější, má nápadnou vůni a je zdánlivě pitelnější. Vždy radím ochutnávat medoviny různých výrobců a sledovat složení na etiketě. To, co je sladké a tmavé, nemusí být automaticky medovina," popsal lihovarník Martin Žufánka, který mimo jiné vyrábí i medovinu

Vánoční trhy v centru Brna jsou pro posuzování medoviny ideální. Někteří výrobci přidávají do medoviny byliny, koření i barviva. V nabídce na náměstí Svobody nechyběla ani velmi dobrá akátová medovina.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ambasador projektu Nezastavitelní Jiří Ježek projel Birell bránou na Ještědu.
Nezastavitelní míří k Lipenské přehradě. Pomozte pohybem handicapovaným

Nepřízeň osudu, ale zároveň obrovská vůle a touha pokračovat v aktivním životě, sportovat, být i nadále přínosem svému okolí. To spojuje lidi zapojené do...  celý článek

Dospělý jedinec Allolobophora hrabei dosahuje délky až 60 cm.
V pálavském podzemí žije půlmetrová žížala, pozná se podle trusu

Na vlastní oči toho tvora zahlédl jen málokdo. Přitom není žádný drobeček. Nejdelší žížala žijící na českém území - Allolobophora hrabei - může délkou...  celý článek

Věstonická venuše
Věstonickou venuši nejspíš zdobila ptačí pírka, vyčetli vědci ze skenu

Slavná Věstonická venuše byla původně patrně ozdobena ptačími pírky. Svědčí o tom čtyři vpichy na temeni hlavy, které nyní měli možnost analyzovat vědci díky...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.