Stánek s medovinou na brněnském náměstí Svobody

Stánek s medovinou na brněnském náměstí Svobody | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Na vánočních trzích nechybí ani akátová medovina

  • 0
S nadsázkou se dá říct, že medovina je stará jako včelstvo samo. Do dutiny stromu, kde sídlily včely, možná někdy napršelo, pod kůrou to pomalu vykvasilo a náhodou přilákalo k ochutnání nějakého pravěkého sběrače medu. Pohádka? Asi ano.

Dnes se tento mírně alkoholický nápoj vyrábí pod přísným dohledem kvašením medového roztoku. Dva výrobci medoviny téměř nikdy nemohou mít naprosto identické nápoje, protože vstupní surovina - med, chutná pokaždé trochu jinak.

Čistě přírodní nápoj se vyrábí z řepkového, akátového, lesního či jiného medu. Podle druhu se specifikuje jeho vůně, chuť i barva.

Týden před Vánocemi medovinu!

Medovina je osvědčeným produktem adventního a vánočního trhu. Její velká výhoda spočívá v tom, že se dá ohřát, a stává se tak spolu se "svařákem" nápojem číslo jedna na vánočních trzích.

medovina

Při vyzkoušeném způsobu výroby se jeden kilogram medu rozmíchá ve třech litrech vody, přidají se kvasinky, které jsou motorem celého procesu. Vše se nechává několik týdnů prokvasit při teplotě do 20 °C.
Ušlechtilé kvasinky ve vhodném prostředí a při odpovídajících podmínkách přemění cukr obsažený v medu na alkohol. Na konci výrobního procesu by výrobce měl stáčet do lahví zlatavou tekutinu s obsahem alkoholu až 15 %.

Ale co vlastně z plastového kelímku, o který si pod vánočním stromem na náměstí ohříváme zkřehlé ruce, pijeme? Je to přibarvená a oslazená voda? Nebo dobře a "dosucha" prokvašené medové víno?

"Výroba čistě přírodní medoviny je náročná, zdlouhavá a drahá. Přidáním barviv a aroma někdy výrobci uměle napomáhají tomu, že výsledný nápoj je pro zákazníka líbivější, má nápadnou vůni a je zdánlivě pitelnější. Vždy radím ochutnávat medoviny různých výrobců a sledovat složení na etiketě. To, co je sladké a tmavé, nemusí být automaticky medovina," popsal lihovarník Martin Žufánka, který mimo jiné vyrábí i medovinu

Vánoční trhy v centru Brna jsou pro posuzování medoviny ideální. Někteří výrobci přidávají do medoviny byliny, koření i barviva. V nabídce na náměstí Svobody nechyběla ani velmi dobrá akátová medovina.