Zámecká restaurace Moname v Medlánkách.

Zámecká restaurace Moname v Medlánkách. | foto: Ondřej Ilčík.

Na zámku, ale ne pro snoby. To je skvělá francouzská kuchyně v Moname

  • 0
Navzdory francouzskému jménu láká restaurace Moname v brněnských Medlánkách ve svém letním jídelníčku na pokrmy s italskými kořeny. Ač se vždy nejedná zrovna o lehké kombinace, téměř pokaždé je to zážitek jako stvořený pro nedělní výlet.

Střídmé zámecké sídlo s atmosférou venkova, kde se ukrývá i restaurace Moname, najdete na okraji Brna.

Restaurace v prostorách červeně omítnutého zámečku je v Medlánkách těžko přehlédnutelná.

recenze restaurací

Moname Hudcova 2, Brno-Medlánky http://www.moname.cz

Hodnocení: 85 %

Z jídelního lístku:
Krémová cibulačka 50 Kč

Telecí osso buco pečené na rozmarýnu, bramborové pyré 220 Kč

Gnocchi s lososem, smetanou, tymiánem a bílým vínem 170 Kč

Panna cotta s čerstvým ovocem 85 Kč

Velmi nevšední prostory však nabízí dost možností pro všemožné návštěvnické nálady.

Moname má zkrátka svou duši. Přední části dominují původní architektonické rysy zámku, avšak nepůsobí příliš starobyle ani stísněně - spíš jako by se aristokrat vystěhoval teprve na začátku minulého století.

Dekorace jsou robustní a stylové

Využijete ji nejlépe na královskou večeři doslova v rodinném kruhu - tedy u kulatého stolu, ale i na intimní posezení u lahve vína, pokud mu chcete přidat na výjimečnosti.

Zadní část, kterou tvoří prosluněná zimní zahrada a letní terasa s výhledem do parku, se hodí zase spíše pro vychutnávání slunečních paprsků a klidné posezení, třeba i s dětmi, které si tu mohou krátit chvíli v dětském koutku.

Zámecká restaurace Moname v Medlánkách - kuřecí vývar.

Obsluha si nás všimla už u vchodu a hned nám donesla jídelní lístek. Ten je příjemně jednoduchý, skládá se z několika položek pečlivě vymyšleného sezonního menu a stálé nabídky pizzy dělané v peci.

K vínu se voda automaticky nepodává, požádat si dodatečně o vodu z kohoutku však nebyl problém. Řidiče potěší točený Radegast birell.

Cibulačka byla skvělá, vývar slabší

Po krátkém zabavení domácí večkou s pomazánkovým máslem už před námi stála polévka. Ač by nevyhrála soutěž krásy, absolutní favoritkou našeho večera se stala cibulačka s parmazánem.

Přestože ji zde nepodávají s opečeným chlebem, silná a hustá polévka výrazné chuti by nám dost dobře posloužila i sama o sobě jako lehká večeře.

Zámecká restaurace Moname v Medlánkách - cibulačka.

Slabší drůbeží vývar s čerstvou zeleninkou a domácími raviolami nezklamal, ale za stejnou cenu jako cibulačka (50 korun) ani neoslnil.

Po takovém rozjezdu jsem z hlavních jídel nenasytně ujídala dokonce ještě předtím, než jsme je stihli vyfotit.

Noky byly vydatné

K domácím bramborovým nokům s kousky jemného lososa, přelitým jednoduchou omáčkou ze smetany, vína a rozmarýnu (170 korun), nemám žádné výhrady.

Noky s výraznou bramborovou chutí a hladkou konzistencí byly promíchané s kousky nevysušeného lososa a přelité hutnou omáčkou, která však celé jídlo nepřekryla, ale vhodně doplnila.

Zámecká restaurace Moname v Medlánkách - gnocchi s lososem, smetanou a tymiánem.

Bylo to navíc tak vydatné, že jsem si ještě půlku odnesla domů.

Druhý chod voněl Francií

Druhý hlavní chod bylo osso buco, tedy pomalu vařená telecí nožka i s kůží a kostí, jejíž morek se s vývarem rozvaří do omáčky.

Milánská verze tradičně volá také po rajčatové omáčce, kořenové zelenině, pastě z česneku a bylinek a hlavně rýži.

Zámecká restaurace Moname v Medlánkách - telecí osso buco s bramborovým pyré.

My jsme ale měli méně hutnou verzi, osso buco bez rajčat a s bramborovým pyré (220 korun), která je české kuchyni bližší a jeví se jako sázka na jistotu pro ty, kdo nemají velký zájem experimentovat.

Měkké maso, omáčka podobající se trochu méně kořeněné demi-glace a perfektní cibulačka nám prozradily, že kuchaři si s Itálií rádi pohrávají, ale do Francie to mají trochu blíže. U těchto jídel jsme měli možnost to opravdu docenit.

Panna cotta nezklamala

Jako dezert jsme zvolili panna cottu s ovocnou omáčkou (85 korun), což je velmi povedená variace na pudink ze svařené smetany a želatiny.

Zámecká restaurace Moname v Medlánkách - panna cotta.Zámecká restaurace Moname v Medlánkách - panna cotta.

Dva tenké plátky s čerstvým ovocem servírované na talíři byly perfektní, zatraceně dobrá tečka. Panna cotta byla bez vanilky, ale její chuť mě i přesto překvapila. Výborné bylo i cappuccino, s bohatou vrstvou správně našlehané pěny.

Restaurace Moname se po dnešku dostala na mém

váš názor

Jak jste byli spokojeni s kvalitou restaurace vy?

Své zážitky a připomínky můžete psát přímo autorům na adresu recenzerestauraci@mfdnes.cz

osobním žebříčku mezi nejlepší podniky v Brně. Ceny nejsou nízké, ale dostanete tu za ně kvalitu, jakou lze očekávat.

Pokud se chcete cítit jako na zámku, tak těch pár korun navíc na svém talíři uvidíte, ale vyplatí se zde nebát se a trochu zkusit objevovat. Snad si nemyslíte, že králové a princezny jídávali pizzu.