Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Grunt

Svatomartinská husa je nedostatkové zboží. Vyprodáno, hlásí chovatelé

  • 1
Dobře vypečená husa se zelím je nezbytnou průvodkyní Svatomartinského vína. A protože na trh půjde letos přes dva miliony lahví, obrovská sháňka je i po husích dobrotách.

„Domácí vykrmené husy na rok 2015 jsou již vyprodány. V případě zájmu na rok 2016 rezervujte co nejdříve,“ informuje například Farma Blatnička, která hospodaří ekologicky na podhůří Bílých Karpat.

U farmářů po celé republice si lidé skutečně zamlouvají husy i rok dopředu. Potvrzují to i v Rybářství Hodonín. Právě tady kvůli obrovské poptávce po svatomartinských husách každoročně přidávají do chovu zhruba pět stovek kusů. I to je ale málo.

„Letos pošleme na trh asi dva tisíce hus a nestačí to,“ říká Alois Kopečný, jednatel Rybářství Hodonín, které má jeden z největších chovů hus v České republice. Speciálně na svatého Martina si sem jezdí pro vykrmené husy jak překupníci, kteří je rozvážejí po vesnicích a dále prodávají, tak drobní odběratelé, kteří si nechají husu na místě zpracovat.

Vinař chová husy pod jabloněmi a hrušněmi

Podle Aloise Kopečného je svatomartinská husa tak trochu jiná. „Vykrmujeme ji do stáří 110 dní, aby byla větší a maso tučnější,“ vysvětluje, že taková dobrota není nic pro dietáře, nicméně stojí za to, aby člověk jednou do roka zhřešil.

Ostatně právě tak vznikl i chov hus v Novosedlech na Břeclavsku. Vinař Petr Marcinčák tady husy chová v tříhektarovém jabloňovém a hrušňovém sadu.

„V době, kdy se začala obnovovat tradice Svatomartinských vín, nebylo téměř možné kvalitní husu sehnat. Takže základem našeho chovu bylo mít dobrou husu na pekáč,“ směje se Petr Marcinčák.

Každoročně nakoupí housátka z rodinné farmy a do dospělosti si pak husu vykrmí. Letos se v sadu popásalo 250 hus. Teď už je většina z nich zpracovaná a připravená pro svatomartinské hody.

„Velká část už je zadaná, pár kusů ještě k prodeji máme,“ potvrzuje také novosedelský vinař obrovský zájem zákazníků.