Nejlepší jsou kobylky v karamelu, prozradil on-line kuchař, který vařil i v Dubaji

  7:23aktualizováno  27. února 11:53
Jako jediný Čech vařil David Valíček v sedmihvězdičkovém hotelu Burj Al Arab v Dubaji, známém jako plachetnice. Nyní vaří hostům brněnské restaurace Noemova Archa. Čtenáře v on-line rozhovoru zajímalo, proč se do České republiky vrátil, nebo kdy připraví v restauraci jídla z hmyzu.

Kuchař David Valíček vařil v nejdražším hotelu na světě. Čtenářům odpovídal on-line | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

"Proč jste se vrátil z ciziny zpět do ČR?" zajímalo čtenářku Katku. "Mám tu skvělou pracovní příležitost v Noem Arch v Brně a taky možnost využít znalosti gastronomie ze zahraničí," odpověděl David Valíček.

Lidé se také ptali, jestli existuje ještě tučnější a méně zdravé jídlo, než je typické české knedlo, vepřo, zelo. Kuchař se vyzná, a tak čtenáře uklidnil, že na tom nejsme nejhůře. "Určitě, mezi labužníky francouzské kuchyně to je foie gras z kachny," vzkázal.

odpovědi davida valíčka čtěte - zde

Do kuchyně nejluxusnějšího hotelu na zemi se dostal víceméně náhodou. "Řekl jsem si, že bych chtěl pracovat v nějaké exotičtější zemi. Podal jsem si na internetu inzerát s životopisem a za měsíc mi volal zástupce tamního nejvyššího šéfkuchaře," vzpomíná Valíček.

O tom, že zasvětí život jídlu, nikdy nesnil. Původně chtěl být barmanem. "Chtěl jsem míchat a u toho si povídat s lidmi, byl to můj sen," říká. Lidé se jej ptali, jestli toho někdy nelituje a zda umí něco namíchat.

"Být barmanem je krásná věc. Ale dělat jídla je mou zálibou a tak už to zůstane. Je to práce, u které si mohu být jistý. Ale coctail, jako je Bloody Marry, nemá pro mne žádnou konkurenci. Doporučuji," odpověděl.

Jeden z čtenářů se chystá do Noemovy Archy a zajímalo jej, jestli si tam může objednat hmyzí speciality.

"Tak jako v každém hotelu je vždy nějaký specialista na každou věc, tak i u nás v Noem Arch je jeden člověk, který našel v tomto odvětví velkou zálibu a od kterého se také učím a ochutnávám jídla kolem hmyzu. Jsme moc rádi za zájem, a proto v budoucnu se pokusíme znovu udělat další degustační jídla s hmyzem. Mám rád například kobylky v karamelu nebo moučné červy klasicky orestované jen na šalotce s chilli. Cenu určitě netajíme, ale bude záležet na výrobní hodnotě, od které se bude vše odvíjet," rozpovídal se Valíček.

Kuchař David Valíček vařil v nejdražším hotelu na světě. Čtenářům odpovídal on-line

V arabském hotelu s ním pracovali lidé třiašedesáti různých národností. "Ale já jsem byl prvním Čechem, se kterým pracovali. Každý mě zkoušel, neustále se na něco ptali, zkoumali mě pohledem," říká Valíček.

Na starost dostal sekci omáček, občerstvení na pokoje a jachty, jídla pro šejky a také přivítání hostů v hotelové restauraci. "Fungoval samozřejmě čtyřiadvacetihodinový provoz. Každý den jsme vařili stovky hlavních jídel a chystali rauty pro zhruba dva tisíce hostů," vypočítává.

"Každé jídlo muselo být jedinečné, nazdobené spoustou barev, každé jídlo muselo ochutnat několik lidí, než odešlo z kuchyně. Byla to dobrá škola," vzpomíná David Valíček.

Největší tamní specialitou je prý humr. "Povařil se sedm minut ve vodě, pak se z něj vytáhlo maso, medailonky se orestovaly na francouzské hořčici a koňaku, přelilo se to svařeným vínem a humrovou omáčkou, pak se směs vrátila do ploutve humra, ten se i s klepítkama zapekl a přelil další omáčkou," popisuje zkrácenou verzi přípravy.

Jídla z našich přísad

Čtenářka Jana se s kuchařem radila, zda se dají jedinečné ingredience, které tvoří výjimečná jídla, nahradit něčím českým a přitom lze zachovat chuť pokrmu.

"Samozřejmě i u nás je spousta skvělých produktů, které určitě nemají konkurenci v zahraničí. Ale díky vrácení se českých kuchařů domů přicházejí i nová a nebo i moderně upravená jídla, se kterými naší dodavatele se snaží držet krok a doplnit sortiment v českém trhu. Co se týče mořských plodů a ryb, bude vždy cena vyšší a s tím musíme počítat. A co se týče netradičních jídel, ty můžete udělat i z naších produktů. Záleží na samotné kombinaci a nebo na technologickém postupu," ujistil ji kuchař.

A jeho nejoblíbenější jídlo? "To se úplně stydím říct. Je to smažený sýr," culí se.

  • Nejčtenější

Odtrhněte víčko od jogurtu, kelímky nevyplachujte, nabádá odpadová firma

18. března 2024  11:53

Se spuštěním automatické třídicí linky loni v březnu se v Brně nejen zvýšila rychlost zpracování...

Policie dopadla dvojici, po které pátrala kvůli napadení ženy na zastávce

12. března 2024  16:38,  aktualizováno  14.3 10:01

S modřinami a podlitinami a surově zbitá skončila po vánočním večírku loni v prosinci mladá žena,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Mám právo stát na chodníku, řval na strážníky řidič. Okřikl i plačící dceru

14. března 2024  11:57

Do nepříčetnosti vytočili brněnští strážníci řidiče, který své auto zaparkoval na chodníku. Chtěli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cynický otec uškrtil manželku a tchyni, zamkl s nimi děti a šel do hospody

17. března 2024

Premium Před pětaosmdesáti lety začalo temné období, kdy byl vyhlášen protektorát Čechy a Morava. Ani...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Ustojí trenér Polách špatné výkony? Zbrojovka je opět v tísni

19. března 2024

Jenom tři jarní kola ve druhé fotbalové lize stačila, aby vedení Zbrojovky začalo zvažovat už...

Soužení s Tomkem pokračuje. Nedal jsem mu to do lapačky schválně, řekl Flek

19. března 2024  8:25

Před začátkem extraligového čtvrtfinále proti Litvínovu brněnský hokejový útočník Jakub Flek...

Brno chce přilákat zdravotní turisty z ciziny, operaci mohou spojit s výletem

19. března 2024  6:47

Brněnská inzerce cílí na potenciální pacienty z řad turistů z okolních zemí. Plastičtí chirurgové...

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...