Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejlepší jsou kobylky v karamelu, prozradil on-line kuchař, který vařil i v Dubaji

  7:23aktualizováno  27. února 11:53
Jako jediný Čech vařil David Valíček v sedmihvězdičkovém hotelu Burj Al Arab v Dubaji, známém jako plachetnice. Nyní vaří hostům brněnské restaurace Noemova Archa. Čtenáře v on-line rozhovoru zajímalo, proč se do České republiky vrátil, nebo kdy připraví v restauraci jídla z hmyzu.

Kuchař David Valíček vařil v nejdražším hotelu na světě. Čtenářům odpovídal on-line | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

"Proč jste se vrátil z ciziny zpět do ČR?" zajímalo čtenářku Katku. "Mám tu skvělou pracovní příležitost v Noem Arch v Brně a taky možnost využít znalosti gastronomie ze zahraničí," odpověděl David Valíček.

Lidé se také ptali, jestli existuje ještě tučnější a méně zdravé jídlo, než je typické české knedlo, vepřo, zelo. Kuchař se vyzná, a tak čtenáře uklidnil, že na tom nejsme nejhůře. "Určitě, mezi labužníky francouzské kuchyně to je foie gras z kachny," vzkázal.

odpovědi davida valíčka čtěte - zde

Do kuchyně nejluxusnějšího hotelu na zemi se dostal víceméně náhodou. "Řekl jsem si, že bych chtěl pracovat v nějaké exotičtější zemi. Podal jsem si na internetu inzerát s životopisem a za měsíc mi volal zástupce tamního nejvyššího šéfkuchaře," vzpomíná Valíček.

O tom, že zasvětí život jídlu, nikdy nesnil. Původně chtěl být barmanem. "Chtěl jsem míchat a u toho si povídat s lidmi, byl to můj sen," říká. Lidé se jej ptali, jestli toho někdy nelituje a zda umí něco namíchat.

"Být barmanem je krásná věc. Ale dělat jídla je mou zálibou a tak už to zůstane. Je to práce, u které si mohu být jistý. Ale coctail, jako je Bloody Marry, nemá pro mne žádnou konkurenci. Doporučuji," odpověděl.

Jeden z čtenářů se chystá do Noemovy Archy a zajímalo jej, jestli si tam může objednat hmyzí speciality.

"Tak jako v každém hotelu je vždy nějaký specialista na každou věc, tak i u nás v Noem Arch je jeden člověk, který našel v tomto odvětví velkou zálibu a od kterého se také učím a ochutnávám jídla kolem hmyzu. Jsme moc rádi za zájem, a proto v budoucnu se pokusíme znovu udělat další degustační jídla s hmyzem. Mám rád například kobylky v karamelu nebo moučné červy klasicky orestované jen na šalotce s chilli. Cenu určitě netajíme, ale bude záležet na výrobní hodnotě, od které se bude vše odvíjet," rozpovídal se Valíček.

Kuchař David Valíček vařil v nejdražším hotelu na světě. Čtenářům odpovídal on-line

V arabském hotelu s ním pracovali lidé třiašedesáti různých národností. "Ale já jsem byl prvním Čechem, se kterým pracovali. Každý mě zkoušel, neustále se na něco ptali, zkoumali mě pohledem," říká Valíček.

Na starost dostal sekci omáček, občerstvení na pokoje a jachty, jídla pro šejky a také přivítání hostů v hotelové restauraci. "Fungoval samozřejmě čtyřiadvacetihodinový provoz. Každý den jsme vařili stovky hlavních jídel a chystali rauty pro zhruba dva tisíce hostů," vypočítává.

"Každé jídlo muselo být jedinečné, nazdobené spoustou barev, každé jídlo muselo ochutnat několik lidí, než odešlo z kuchyně. Byla to dobrá škola," vzpomíná David Valíček.

Největší tamní specialitou je prý humr. "Povařil se sedm minut ve vodě, pak se z něj vytáhlo maso, medailonky se orestovaly na francouzské hořčici a koňaku, přelilo se to svařeným vínem a humrovou omáčkou, pak se směs vrátila do ploutve humra, ten se i s klepítkama zapekl a přelil další omáčkou," popisuje zkrácenou verzi přípravy.

Jídla z našich přísad

Čtenářka Jana se s kuchařem radila, zda se dají jedinečné ingredience, které tvoří výjimečná jídla, nahradit něčím českým a přitom lze zachovat chuť pokrmu.

"Samozřejmě i u nás je spousta skvělých produktů, které určitě nemají konkurenci v zahraničí. Ale díky vrácení se českých kuchařů domů přicházejí i nová a nebo i moderně upravená jídla, se kterými naší dodavatele se snaží držet krok a doplnit sortiment v českém trhu. Co se týče mořských plodů a ryb, bude vždy cena vyšší a s tím musíme počítat. A co se týče netradičních jídel, ty můžete udělat i z naších produktů. Záleží na samotné kombinaci a nebo na technologickém postupu," ujistil ji kuchař.

A jeho nejoblíbenější jídlo? "To se úplně stydím říct. Je to smažený sýr," culí se.

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Jeden zázrak stačil. USK Praha už znovu nad Brnem vládne, má 14. titul v řadě

28. dubna 2024  18:57,  aktualizováno  20:36

Basketbalistky ZVVZ USK Praha získaly 18. titul v české lize. Ve čtvrtém finálovém utkání zvítězily...

Č. Budějovice - Slovácko 2:2, domácí neudrželi vedení a jsou poslední

28. dubna 2024  17:29,  aktualizováno  19:48

Prohrávali, během deseti minut utkání otočili, ale nakonec brali pouze bod. Fotbalisté Českých...

Na vraha mladé služky by možná nikdy nepřišli. Prozradil ho karban

28. dubna 2024

Premium Hospodské hraní karet na počátku 20. století nesloužilo pouze k zábavě. „Tehdy žilo v Brně – a...

U Italů víno, u nás vodka a u mě nic. Vyškovský Lotyš bavil po dvou gólech

28. dubna 2024  10:15

Lotyšský statný muž s výrazným knírem poprvé, podruhé… potřetí už nikoliv, přesto Vyškov stáhl...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...