Michal Kocman - Šampion mistrovství baristů ČR - Michal Kocman z brněnské kavárny Cooffeeheaven. Po zisku titulu Mistr kávy možná pojede na mistrovství světa do Atlanty. | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Nejlepší kávu v České republice umí Michal Kocman z Brna

  • 4
Dokonalé espreso i kapučíno a originální kávový nápoj připravil na soutěži Mistr kávy brněnský barista Michal Kocman. Čtyřiadvacetiletý šampion vybojoval první místo a v dubnu bude Českou republiku reprezentovat na mistrovství světa. A to se přitom podobné soutěže zúčastnil poprvé.

Kávu má rád, pije ji i čtyřikrát denně. "Espreso je jen jediné," tvrdí Kocman.

Jak soutěž probíhala?
Má tři semifinálová kola, ve kterých soutěžilo 21 baristů. Do finále se dostalo šest nejlepších. Soutěží se ve třech patnáctiminutových blocích. Připraví se stůl pro sedmičlennou porotu, nachystáte si mašinu, kávovar a mlýnek, vyzkoušíte svou směs kávy. Pak patnáct minut připravujete porotcům čtyři espresa, čtyři kapučína a čtyři volné nápoje, kde musí být obsaženo espreso, nesmí tam být alkohol...

Jaký byl váš volný nápoj?
Na klasické krátké espreso jsem si svařil v hrnci kokosové mléko s oříšky v medu se směsí koření, povařil, přecedil a asi 20 ml směsi naléval na ta espresa. Místo lžiček jsem použil větvičky rozmarýnu.

Budete tento nápoj nabízet i v Brně?
Nemyslím si. Soutěžní nápoje jsou o nalézání nových chutí. Drink je pro běžný provoz hodně aromatický. Ono by si to našlo zákazníky, ale asi by se to neprodávalo tak, jak bychom chtěli.

Jak dlouho se přípravě kávy věnujete?
Jsem vyučený kuchař-číšník. Kuchařina je ale čistě pro mě, nikdy jsme se tím živit nechtěl. Vždycky jsem chtěl být na baru a tam jsem hnedka od školy pracoval. Přímo na kávu se specializuju asi tři roky.

Co nejradši připravujete?
Úplně nejradši latté, kde můžu v malování mléčné pěny ukázat svoji fantazii a potěšit zákazníka samotným pohledem na tu kávu, nejenom její chutí.


Témata: Alkohol, Káva