Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nejlepší restaurant v Česku je podle Maurera brněnský Koishi

  11:40aktualizováno  11:40
Brněnský rybí a sushi restaurant Koishi v Údolní ulici zvítězil v prestižním Maurerově výběru Grand Restaurant. Každoročně jej vytvářejí hodnotitelé, kteří známkují jídlo, obsluhu či interiér stovek tuzemských restaurací.

Brněnský restaurant Koischi se může pochlubit japonským kuchařem. Pokrmy tam připravuje Tadayoshi Ebina. | foto: MAFRA

Na špici se během šestnáctileté existence Maurerova průvodce umístili šéfkuchaři z Brna teprve podruhé. V roce 2005 dostala zlato restaurace U Kastelána.

Čím Koishi zabodovalo? "Dnes dělá spousta restauratérů byznys jen pro peníze. Majitelé téhle restaurace mají ovšem náboj, který člověk jinde postrádá. A tím nadšením dokážou nakazit celý svůj tým od kuchařů až po číšníky. A mají skvěle zvládnuté kombinace ingrediencí a chutí," vysvětlil Pavel Maurer, který gastronomického průvodce vydává.

O objektivitě Maurerova žebříčku ovšem pochybuje jiný uznávaný odborník na gastronomii - šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.

"Koishi je vynikající podnik, který majitelé i tým dělají srdcem, moderně a který je zkrátka dokonalý. Nechápu ovšem, jak se může jiná restaurace vyprodaná na téměř rok dopředu dostat v tomto žebříčku až na osmdesáté místo," zpochybňuje úroveň Maurerových hodnotitelů Vaněk.

Muž, který je známý seriálem Peklo na talíři, kde pranýřuje úroveň tuzemské gastronomie a stolování, je dokonce přesvědčen, že Maurerův žebříček už není o prestiži restaurací, ale pouze o obchodu a penězích.

Jídlo v průměru za 350

Koishi Fish & Sushi sídlí v brněnské Údolní ulici a patří mezi mladší podniky. Existuje tři a půl roku, přitom v první desítce Maurerova průvodce se umístil už potřetí.

"Gastrozařízení v tomto státě dostala za čtyřicet let tak na zadek, že se do teď nevzpamatovala. Pro nás je ovšem tohle hodnocení ještě větším závazkem, že nesmíme uhnout z čerstvosti surovin, pravidelné tříměsíční obměny jídelníčku ani z nadšení, s jakým tuhle restauraci všichni děláme," řekl majitel Janko Martinkovič.

Jen pro zajímavost: Koishi v překladu z japonštiny znamená kamínek. A podnik je unikátní i tím, že v něm pracuje Japonec Tadayoshi Ebina, sushimaster a člen Tokyo Sushi Association.

I když jídlo průměrně stojí 350 korun, Martinkovič tvrdí, že jej rozhodně víc baví koncept kreativních čerstvých rybích specialit než nabízet levný prorostlý bůček.

Atmosférou a jídlem nadchla restaurace i obchodníka s vínem Milana Bartošíka z Velkých Bílovic. "Za jejich úspěchem je enormní nasazení celého týmu. Nedělají kompromisy v kvalitě surovin ani v kvalitě personálu," míní.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
PŘEHLED: Kandidátky do voleb 2017 pro Jihomoravský kraj

Podívejte se na kandidáty pro volby do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční 20. a 21. října 2017. Postupně budeme přinášet aktualizované volební kandidátky...  celý článek

Střet osobního auta a vlaku na Znojemsku má tragické následky. Na místě zemřeli...
Dva dospělí zemřeli po střetu auta s vlakem, dívka bojuje o život

Tragická nehoda zastavila odpoledne provoz na trati v obci Olbramkostel na Znojemsku. Dva dospělí pasažéři z osobního auta, které vjelo před vlak, zemřeli na...  celý článek

Vranovská přehrada.
Kempy hlásí plno, turisté spí mezi auty. Rezervovat stany předem nejde

Je nám líto, musíte jinam. S takovou odjíždějí někteří turisté z kempů u Vranovské přehrady, které už několikrát vyhlásily stopku, protože mají přeplněno....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.