Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nemocniční rošáda odstartovala. Stěhování už zasáhlo Obilní trh

  6:12aktualizováno  6:12
Když chtěla Lucie Vodová nakojit v porodnici na Obilním trhu svého právě narozeného Honzíka, musela za ním přes celý areál. Ve dne v noci přes dvůr v papučích a v pyžamu. Se svým synkem, který dostal novorozeneckou žloutenku, nemohla zůstat v pokoji. A navíc musela po týdnu uvolnit lůžko na oddělení šestinedělí.

Nové operační sály traumacentra Bohunice | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Kromě babyboomu do provozu vytíženého Obilního trhu totiž zasahuje začínající slučování gynekologicko-porodnické kliniky s tou v bohunické nemocnici. Tam se přestěhuje, stejně jako brzy traumatým z Úrazovky. "Mohla jsem si vybrat, buď půjdu domů úplně, nebo budu na hostinském pokoji, jenže ten byl na druhé straně areálu. Zůstala jsem, ale chodit v šestinedělí ve dvě hodiny ráno po dvoře, to nebylo nic příjemného. Byl to můj první porod, pěkně jsem si pobrečela," líčí devětadvacetiletá Brňanka.

Podle lékařů z Obilního trhu není nespokojená sama. "Maminky a novorozence není kam dávat. Ruší se lůžka, přitom porodů pořád přibývá. Teď jich s Bohunicemi máme přes 500 měsíčně. Hraničí to podle mě až se zdravotním ohrožením," popsala jedna z lékařek na Obilním trhu. Jméno se kvůli možným problémům s nadřízenými bojí zveřejnit. Stejný názor má i několik jejích kolegů, které MF DNES kontaktovala.

"Vedení loni tvrdilo, že nová budova v Bohunicích bude stát do pěti let, přesuny proto už začaly. Nikdo tam ale nic nestaví, nejsou na to ani peníze, zkušení lékaři raději utíkají pryč, je tu doslova odliv mozků," tvrdí další lékař.

Přednosta Obilního trhu ale kritiku odmítá. Lékařů i postelí je podle něj dost. "Lůžka nám stačí, loni i letos je dokonce redukujeme. Počet porodů sice plynule narůstá, zkracuje se ale hospitalizace rodiček po porodu," uklidňuje Pavel Ventruba.

Stěhování? Vždyť není kam
Na rozdíl od "porodního" už jsou prostory pro část Úrazové nemocnice - slavný traumatým - hotové. Zaměstnanci Fakultní nemocnice v Bohunicích teď čekají, co bude. "Už teď si nemáme kam sednout, když jdeme na oběd. V kuchyni se vaří tisíce obědů a jídelna praská ve švech. Ale její kapacita se zvedat nebude. Stejně tak prádelna, už dneska pere tuny prádla denně. Jsme zvědaví, jak to bude vypadat, až sem přijdou stovky nových lidí," postěžovala si zdravotní sestra. Ani ona nechce jméno prozradit.

Ředitel Roman Kraus každodenní návaly v jídelně přiznal. "Zaměstnanci se nevejdou, protože chodí jíst jednorázově. Řešit to budeme tak, že jednotlivým oddělením nějak rozumně doporučíme, kdy by jejich pracovníci měli jít na oběd," reagoval ředitel. A dodal, že s kuchyní ani s prádelnou po přibytí nového oddělení problém nebude.

"Jejich kapacita je dostatečná. Kuchyň zásobuje i jiná zařízení, například zaměstnance univerzitního kampusu. A v prádelně máme speciální tunelovou pračku, která zvládne vyprat až 20 tun denně. Dnes pere 5 a půl tuny," oponoval Kraus.

Zaměstnance tím ale neuklidnil. "Všichni čekáme, jak budou tyhle řeči znít příští rok, až se sem přestěhuje všechno, co má," podotkla zaměstnankyně.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Handicapovaný slovenský student František Milan vyrazí díky stipendiu od...
U úřadů narazil. K cestě do Číny pomohla nemocnému studentovi univerzita

Získal možnost vyjet na prestižní pobyt do Číny. Na vysněnou cestu se však handicapovaný Slovák František Milan málem nevydal, protože mu slovenské úřady...  celý článek

Speciální laboratoře splňuijí nejpřísnější požadavky na čistotu. Vědci v nich...
Z Brna do vesmíru. Kosmická agentura pomůže s rozvojem supertechnologií

Vesmírní vědci se začnou angažovat také v Brně. V rozvoji nových technologií pomůžou firmám v kraji. Ty se už teď můžou pochlubit zajímavými objevy – třeba...  celý článek

Z kořisti houpačka. Takhle se baví lev Lolek
VIDEO: Z kořisti houpačka. Brněnský král zvířat se sápe po potravě

Zdá se, že lev Lolek, který do brněnské zoo dorazil teprve před měsícem, je pěkně umanutý. Ukazují to videozáběry, kde se pokouší „ulovit si“ svou porci masa....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.