Motorest Rohlenka | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Oběd v motorestu Rohlenka: rychle odbýt a rychle zmizet

  • 10
RECENZE MENU - Motorkář, který po dlouhé jízdě protahuje záda a vybere si k odpočinku motorest Rohlenka, by se mohl zděsit. Já jsem byla po obědě na odpočívadle u dálnice D1 zkoprnělá také.

Vedle seznamu jídel, na dveřích i volných plochách zdí vítají hosty cedulemi. Kdo přijel jen na záchod, ať zaplatí deset korun. Platícím hostům toaletářka dá kupon. Ten se mění u pokladny zpět za minci. Jenže já jsem šla na toaletu až při odchodu a směna žetonů je uvnitř bufetu. Čili znovu vystát frontu a čekat, to je ovšem nepraktické.

TEST MENU

MF DNES a brno.iDNES.cz hodnotí každé pondělí jednu restauraci na jižní Moravě, ve které vaří polední menu.

Dnes: Motorest Rohlenka, dálnice D1, Jiříkovice 24, 664 05 Tvarožná
Známý motorest vaří osvědčená jídla české kuchyně.
Cena menu je 69 Kč nebo 89 Kč.
Jídelna motorestu je nekuřácká.
Hodnocení: 45 %
www.rohlenka.cz

Další tabulky tvrdí, že objekt i parkoviště se monitorují. Připadala jsem si zde dobře střežená. Na obrazovce jsem sledovala svůj vůz, ale k dobré pohodě to nepřispělo.

První dojem to tedy vyvolává následující: u Rohlenky se často krade a chodí sem zástupy neplatičů jen na záchod.

Jenže já jsem přijela na oběd. Stejně jako dvě rodiny s dětmi, které postávaly před seznamem jídel. Pro malé strávníky speciální nabídka není, i když čiperným řvounům bývá cesta dlouhá a jsou častými návštěvníky odpočívadel. Nakonec se přesunuli do sousedního McDonald's.

Obsluhuje se od pultu, což konceptu restaurace na cestách ideálně sedí. Dobře zvolený je výběr několika osvědčených jídel. Svíčková, zelí, výpečky nebo pečené kuře jsou jídla cestovatelům důvěrně známá.
Z nabídky jsem vybrala takzvané Super menu - hovězí vývar, svíčkovou s knedlíkem a kynutý koláček za 89 korun.

Motorest Rohlenka - menu svíčková

Knedlíky byly poctivé - kypré, s kostičkami nakrájené housky. Vadí mi ale, když je někdo opatlává rukou stejně jako kolečka citronu. Slušnou omáčku dotvořil bobek sladké rostlinné šlehačky ze spreje. Je to sice jednoduché řešení, ale omáčku to úplně zabíjí.

Křehké maso, prošpikované slaninou, se nemělo za co stydět a nemuselo se schovávat pod náhražkou. Vývar v polévkové míse s výraznou chutí po uvařeném mase měl zůstat jen tak. Převařené nudle a namleté maso se v něm rozplizly.

Při kynutém koláčku se dalo na kulinářské křivdy zapomenout. Nadýchaný, čerstvý, s ořechovou náplní. Byl ale podáván na papírovém tácku. Dokonce jen na jeho pouhé půlce. Někdo šetřil a dopředu jej rozstřihl.

Motorest Rohlenka - menu roštěná

Netrpělivá obsluha nedává na Rohlence moc času hostům, kteří náhodou zastavili a jsou zde poprvé. Slečna za pultem spíš chtěla mít běžící tácový pás rychle odbytý. Bez zájmu to pořád dokola někomu vysvětlovat. Škoda.

Rohlenku zná přece každý, je situovaná na výtečném místě u silnice a k dispozici má opravdu velké parkoviště. Má samoobslužný provoz a bleskově to tu frčí. Navíc v kuchyni si jsou řemeslem jistí - maso, vývar i knedlíky byly dobré. Pojetí českého motorestu je tady v každém případě dobře využito, zoufale však chybí takové to podstatné dotažení v koncovkách. Hosta duch motorestu nutí rychle si tady odbýt jen to nejnutnější a zmizet.