Setnutí hrdla i s korkem neboli sabráž se obvykle provádí na lahvích šumivého vína, ve kterých je tlak zhruba čtyři atmosféry. Tlak sektu v kombinaci s korkovým špuntem a svarem láhve umožňují odseknout hrdlo i se špuntem.
V novém speciálu Starobrna, Rezervě, na kterém předváděl sabráž mistr svého oboru Kamil Prokeš, je tlak pětkrát menší.
"Silnější stěna lahve ale odseknutí hrdla umožňuje, s běžnou lahví by taková věc nebyla možná," vysvětlil Prokeš. On sám trénoval na pivní lahve zhruba týden, v tradičním sekání sektu je trojnásobným mistrem republiky.
Setnutí hrdla je možné provést nejen šavlí, ale i sekyrou, hranou půllitru nebo popelníkem.
Jedno z pravidel sabráže ale říká, že po pátém nepovedeném pokusu je lepší přestat - lahev by mohla celá explodovat. Při správném provedení nehrozí nebezpečí střepů v lahvi, z odseknuté lahve je možné bez problémů pít.
Umění sabráže je staré více než dvě stě let. Podle legendy tak otevírali pivo husaři Napoleonovi armády při svém vítězném tažení Francií, když na vytahování špuntu neměli čas.