Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pečené koleno, to byl v Dobré škole velký průšvih s podivnou louží křenu

  12:28aktualizováno  12:28
V restauraci Dobrá škola ve Vojkovicích u Brna umí hosta zaujmout i zahřát dobrým vývarem a potěšit čistým a upraveným interiérem. Počáteční nadšení ovšem nad pečeným kolenem rychle a zcela zmizelo.

Tak upravený vchod, blízké parkoviště a cedule se nevidí ani u mnohých podniků ve větších městech. | foto: Julie Kalodová, MF DNES

Do Dobré školy ve Vojkovicích blízko Brna mě přitáhly cedule na ulici. Jako zákazníka odjinud mě zaujaly a přesvědčily k návštěvě. To je velké plus.

Restaurace Dobrá škola

Hlavní 34, Vojkovice, stránky: dobraskolabrno.cz

V hlavní části restaurace je kuřácká část stavebně oddělená od nekuřácké, dovnitř vedou dva malé schody. Parkoviště u restaurace je praktické.

Z jídelního lísku: 
Nakládaná vepřová kotleta pečená na grilu za 99 korun, vepřový řízek XXL za 149 korun. Jídelníček byl stručný, promyšlený a s dobrými cenami, maso chutnalo divně.

Hodnocení: 40 %

Příjemné je, když restaurace vítá hosty vyhrazeným parkovištěm, navíc s místem pro vozíčkáře. Dobrá škola má bodrý podtitulek "restaurace s koulema", což jsem pochopila tak, že mě chtějí přivábit i k bowlingové dráze. Jenže já jak na potvoru nejsem sportovní typ a přijela jsem večeřet.

U stolu a talíře už se ovšem sebevědomý název mění v prázdné chvástání. Jídelníček je sympaticky stručný, ale zdrobněliny z něj dělají čtení pro školáčky. Rajčátka, filátka, kolínka a řízečky v pivnici zkrátka moc chlapsky nezní.

Starobylý dům je pečlivě zrekonstruován, interiér je čistý, ale trochu stroze studený. Jako bychom přišli někam na schůzi. V sobotu pozdě odpoledne jsme také byli jedinými hosty, kteří tu u stolu seděli.

True

To nejzábavnější se dělo ve vedlejší místnosti, odkud se ozývaly nadšené výkřiky hráčů i kutálení koulí. Ne, že by ve vesnickém prostředí měly hrát Chopinovy klavírní variace, ale reklamy z naplno puštěného rádia ruší při jídle i rozhovoru.

Polévka chutnala skvěle. Dojem však pokazily tuhé játrové knedlíčky.

Z nabídky polévek jsme vybrali silný vývar z oháňky za 35 korun. Polévka na talíři lákavě voněla masem a krásnou barvu kuchař vykouzlil hrstí mrkvových nudliček. To byl začátek, který příjemně rozehřál žaludek i chuťové buňky. Takové polévky doporučují ve starých kuchařkách autorky k vyléčení nemocných.

Ale o tuhých játrových knedlících už poctivé hospodyňky neříkají nic. Jen si představte, jak se vám v ústech nerozplývají jemňounká jatýrka, ale zápasíte s houževnatou hmotou. Navíc knedlíky se nevyvedly ani jako příloha ke guláši.

Kolenu chyběla šťavnatost a hyzdil ho křen

Vějíř ze špekových knedlíků, který obklopoval paprikovou masovou omáčku, byl zase oschlý. A to se průměrný guláš Lobkowitz v jídelníčku vyjímal mezi specialitami podniku. Guláš nadělal i zmatky v účtu, lidé z Dobré školy si započítali o deset korun méně, než hlásil jídelníček.

Největší průšvih nám mladý číšník přinesl na dřevěném prkně. Objednali jsme si vykostěné vepřové koleno s bohatou přílohou za 125 korun. Nejsem nadšená ze servírování na podkladu, který se špatně udržuje čistý. Ale budiž, k pivu a sobotním kartám se masové dobroty na dřevě hodí víc než nahřátý talíř.

Čistý a upravený interiér ruší hlasitá hudba a údery bowlingových koulí z vedlejší místnosti.

Maso bylo měkké, oschlé knedlíky však jídlo degradovaly na průměr.

Křen, který se rozlil vedle masa jako nepěkná louže, mohl být třeba v malé misce, vypadalo by to mnohem lépe. Maso bylo usušené k smrti a úplně ztratilo typickou šťavnatou a lepivou měkkost, kvůli které je tahle část vepře tak oblíbená. Tvrdé a černé kusy na povrchu "kolínka" žádným pošušňáním nebyly a kvůli nim spadlo i hodnocení pod snesitelný průměr.

Je poznat, že nad jídelním lístkem někdo přemýšlel. Jenže to, co zní pěkně na papíře, musí kuchař zvládnout hezky i na talíři. A to se zatím nepovedlo.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Someliérka Kateřina Kostrhounová nejen rozumí vínu, ale taky dovede netradičně...
Hosté občas nevěřícně koukají, jak můžu rozumět vínu, líčí someliérka

Umí rozeznat mnoho vín a na soutěžích směle konkuruje mužům. I tím, že klidně usekne hrdlo sektu lahvičkou od parfému. Přesto se someliérka Kateřina...  celý článek

Policisté zasahovali v budově České pošty v ulici Politických vězňů v centru...
Konec front na poště. Brno postaví novou pobočku pro 50 tisíc lidí

Čekání v malé místnosti na poště v Řečkovicích by mělo do tří let skončit. Město chce lidem postavit novou poštu, která bude sloužit pěti městským částem. Úřad...  celý článek

Handicapovaný slovenský student František Milan vyrazí díky stipendiu od...
U úřadů narazil. K cestě do Číny pomohla nemocnému studentovi univerzita

Získal možnost vyjet na prestižní pobyt do Číny. Na vysněnou cestu se však handicapovaný Slovák František Milan málem nevydal, protože mu slovenské úřady...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.