Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vánočka má připomínat peřinku, do níž byl zabalený Ježíšek, říká pekař

  9:14aktualizováno  9:14
Voňavá, nadýchaná, ručně pletená vánočka patřila už v dobách Magdaleny Rettigové k výkladní skříni kuchařského umu každé hospodyně. Pekařství Jiřího Balabána ve Veverské Bítýšce jich kolem Vánoc vyšle do světa na dva tisíce a podle majitele pravidlo o výkladní skříni platí pořád.

Pekařství Jiřího Balabána ve Veverské Bítýšce vyšle kolem Vánoc do světa na dva tisíce vánoček. | foto: Marie Stránská, MAFRA

„Vánočky vyrábíme zásadně ručně a podle tradiční receptury. A tu rozhodně nemůžeme ošidit ani urychlit. Co do pečiva nedáte, nemůžete od něj čekat,“ ujišťuje Balabán a vede nás do teplé a voňavé pekárny v přízemí domu.

Fotogalerie

Kolem stolů čtveřice mužů a žen hbitě splétá copánky z pěti pramenů těsta s rozinkami a do hvězdy je po pěti sází na plechy a na vozíky. Ty putují do vlhké a teplé kynárny a pak omašlované vajíčkem a posypané mandlemi do vedlejší pece.

Okénkem se dá pozorovat, jak se těsto barví do zlatova. Velká vánočka o váze 600 gramů se upeče za tři čtvrtě hodiny, ta nejmenší dvousetgramová za dvacet minut.

„Před lety jsme pletli z šesti pramenů, dnes z pěti, abychom se odlišili od ostatních. Pečeme je celý rok, ale na Vánoce je děláme bohatší. Směs koření jsme postupně vyladili s otcem a dá se říct, že je to naše rodinné tajemství, jež si hlídáme. Ani pekaři nevědí, co v ní je. Dostanou jen odváženou dávku,“ poznamenal Balabán, který je v pořadí už šestou generací pekařů v rodině.

Původním smyslem vánoček bylo nosit štěstí

Podle něj se chutě zákazníků ohledně vánoček nemění.

„Je to klasika. Lidé chtějí, aby byla chutná a voňavá a skutečně připomínala peřinku, do níž byl zabalený Ježíšek. A aby jim přinesla hojnost a štěstí. To je totiž původní smysl toho, proč se vůbec vánočky začaly dělat, i když nejprve nebyly pletené, ale byly to sladké placky - calty,“ popisuje pekař.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Týdeník 5plus2 najdete každý pátek ve stojanech na obvyklých místech.

Když v roce 1997 rozbíhal výrobu, jeho otec - také pekař - už byl v penzi, do firmy nešel, ale pomáhal mu.

„Moc ho to bavilo, vrátil se do dětství, protože když v padesátých letech komunisté zabavili pekárnu, bylo mu 14 let. Celá léta dělal v průmyslových pekárnách, kde se chrlily stovky výrobků. Tady si mohl s nimi vyhrát,“ popsal Balabán.

A tak i když Jiří Balabán původně pekařem být nechtěl, chtěl tomu osud.

I pečivo podléhá módě

První pekař v rodině se jmenoval Jan Zicha a pekl už v roce 1808. Jeho výrobky mohli konzumovat třeba i vojáci z Napoleonovy armády.

„Poslední Jan Zicha měl tři dcery a tu jednu si vzal zase pekař Josef Balabán, jenž se do Bítýšky přistěhoval ze Zlína. Já jsem vystudoval gymnázium a šel na vysokou, ale po revoluci se naskytla možnost podnikat samostatně, takže jsme neodolali,“ poznamenal.

Za dobu, kdy v „pekařině“ působí, se podle něj mění chutě lidí. „Například chleba chtějí lidé méně kyselý, to, co konzumovali před dvaceti lety, by asi dnes už neuspělo. A i pečivo podléhá módě, jeden čas to byly například výrobky z kukuřičné mouky, pak se do těsta začala přidávat nejrůznější semínka a posledním hitem jsou chia semínka z šalvěje hispánské,“ popisuje Balabán.

„Já osobně mám rád všechno pečivo, ale jedničkou je u mě chleba. Obsahuje všechny potřebné živiny, proto dokázali lidé přežívat dlouho o chlebu a o vodě. O Vánocích si ale vánočku dám rád,“ dodává pekař.





Hlavní zprávy

BMW X3 xDrive30d 2011 ·...
BMW X3 xDrive30d 2011 ·...

r.v. 2011, naj. 61 729 km, diesel
660 000 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.