Sezóna burčáku začíná, přestože se na stáncích zatím objevuje jen částečně...

Sezóna burčáku začíná, přestože se na stáncích zatím objevuje jen částečně zkvašený hroznový mošt. Ilustrační foto. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Vinaři i inspektoři se chystají na burčák. Období sucha hrozny přežily

  • 2
V plné přípravě na výrobu burčáku jsou vinaři na jižní Moravě. Když kontrolovali vinice, s potěšením zjistili, že dlouhotrvající sucha se na jeho letošní produkci negativně neprojeví. Na stáncích se mezitím objevil částečně zkvašený hroznový mošt, který se vyrábí stejně jako moravský burčák, ale z hroznů přivezených ze zahraničí.

Na sezonu burčáku se ovšem nechystají jen vinaři, do terénu brzy vyrazí také kontroloři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. „Letos odebereme přibližně stejný počet vzorků jako v loňském roce, kdy jsme jich na analýzu do laboratoře poslali 77. Devět z nich bylo nevyhovujících. Obsahovaly hodně vody nebo měly nadlimitní množství cukru,“ uvedl k letošním kontrolám mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Prodejců, kteří zaměňují burčák za částečně zkvašený mošt nebo ho ředí vodou, podle Kopřivy stále ubývá. „Testování nelze obelhat. Proto se prodejci raději šizení vyvarují,“ domnívá se Kopřiva.

Na jednu z největších akcí spojených s konzumací burčáku, zářijové Znojemské vinobraní, se připravuje Vinařství Lechovice na Znojemsku. Speciálně na tuto akci vyrábí tisíce litrů burčáku. „Se sběrem hroznů začneme asi za týden,“ uvedl Roman Staněk, vedoucí vinic lechovického vinařství.

Oficiálně se může burčák prodávat od 1. srpna až do konce listopadu.