Restaurace a music club Mju:z není útulný, ale vaří tam výborně

  11:00
Bývalá Muzejka na Moravském náměstí v Brně se po rekonstrukci změnila na Mju:z. A změnila se i úroveň a vyváženost kuchyně. Za velmi slušnou cenu tam člověk může ochutnat výborné hovězí nebo delikátní hráškovou polévku.

Mju:z. Ve zrekonstruovaném prostředí v samém centru Brna nenajdete na jídlo moc klidu a před hlukem města se tu neschováte. Rozhodně si ale pochutnáte | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Když jsme brněnskou Muzejku testovali před dvěma lety, odcházeli jsme s nudným salátem v žaludku a zklamaní. Šedý hospodský průměr se ale asi před čtrnácti dny proměnil ve velmi zajímavý podnik. A z ošklivé kukly jako by se vysoukal barevný motýl. Zatím je to křehký koncept, který neumí prodat sám sebe.

test menu

Restaurant a music club Mju:z
Moravské náměstí 15, Brno
www.mjuz.cz

Hodnocení: 80 %

Vybíráme z jídelního lístku

Modrohlav na másle s glazovanou zeleninou a brambory 105 Kč.

Smažený kuřecí řízek, bramborový salát 95 Kč.

Jablečný závin 30 Kč.

Dnes už bývalá Muzejka na Lidické je nyní restaurant a klub Mju:z. Název je víc hudební než jídelní. A je to škoda. Bylo by na co lákat. Až se nám pusa lepila od poctivé masové redukce. Přitom se nám dovnitř ani nechtělo. Zvenku totiž nic nenaznačuje, že kuchař zrovna v hrnci ohřívá nejlepší hráškový krém v Brně.

Útulnosti nepřidají ani svíčky na stolech

Útulný podnik to nebyl nikdy, to mu zůstalo i po rekonstrukci. Cítili jsme se tady opuštění jako v nádražní čekárně a rozsáhlý prostor nerozehřály ani zapálené svíčky na stolech. Od obrovských oken táhne ledový vzduch a obsluha si nás v liduprázdném sále zpočátku nevšímala. Velkými okny je vidět na křižovatku a tepající organismus města až příliš zasahuje do oběda. Kdo je městský typ a randál mu nevadí, zřejmě výhled na rušnou ulici ocení.

Do nové restaurace Mju:z jsme vešli s rozpaky. U krémové polévky jsme ale zavírali oči blahem. Nepřestali jsme ani u hovězího na víně.

Podle obsluhy podnik zatím nemá jídelní lístek. Jistě, na tom obyčejném papíru chyběla nabídka nápojů, ale jinak nám takové provizorium nevadí. Nabídka jídel je totiž stručná a dobře promyšlená. Nají se tu vegetarián i masožrout. Za 95 korun se dá poobědvat polévka a hlavní jídlo. Hosté mohou vybírat i ze sedmi dalších jídel a tří dezertů.

Kuchař vaří hovězí maso, kuřecí, vepřové i rybu. A menu doplnil těstovinami a salátem. Tady se nevaří tajuplné kombinace, ale obyčejné kroupy a hrášek. Ale jaký! V Mju:z kuchyni (podle webu) šéfuje Vilém Harašta, odchovanec brněnského kuchařského mága Michala Götha.

Obrázek není k dispozici

Po ochutnání hráškového krému jsme měli pocit, že ingredience v hlubokém talíři míchal sám Pán Bůh.
Chuť světle zeleného hladkého krému připomínala letní výlet do hrachového pole u babičky. Tak sladký a voňavý ten rozpasírovaný hrášek byl. Polévku ve velkém hlubokém talíři ozdobily kostičky opečené housky a nakrájená hladkolistá petrželka. Krásné a výtečné.

Radost z polévky vystřídala radost z masa

Nadšení nás neopustilo ani u dušeného hovězího na červeném víně se zeleninou za 145 korun. Šťáva z masa se totiž krásně propojila s výraznou chutí vína a hub v harmonický celek. Představte si, jak si tu tmavou a hustou, koncentrovanou chuť nandáváte na vidličku spolu s gratinovanými bramborami, které leží pod masem. Vykouzlit tak chuťově vyrovnané sousto dalo v kuchyni zabrat, ale námaha stála za to. Jen by hosté měli už z jídelního lístku vědět, že na talíři budou houby, každý je nejí.

Dušené hovězí se zeleninou a houbami.Vepřové maso s kroupovým rizotem a česnekovou omáčkou.

Jako druhý chod jsme zvolili vepřové maso s kroupovým rizotem a česnekovou omáčkou za 105 korun. Přidat k vepřovému kroupy je skvělý nápad a vrací opovrhovanou lidovou přílohu na gastronomický piedestal. Trochu "mňadlavé" kroupy se k suššímu vepřovému hodily a šmrnc dotáhla hustá, česnekem jemně ovoněná omáčka a šťáva z masa.

Káva za jídlem pokulhává

Tři talíře plné souhry chutí, nápadů a poctivé práce. Mju:z má v kuchyni lidi, které vaření opravdu baví a na talíři je to vidět. Pochvaly nám ale došly při kávě. Servírovat espresso se sklenkou studené vody a konvičkou horké je příjemné. Jenže káva musí být dobře připravená, a to nebyla. Šálek byl příliš velký a pěna se rozpadla, ještě než jsme kávu mohli ochutnat. V šálku byla řídká voda bez vůně a to bylo po skvělém hovězí zklamání.

V Mju:z umí dobře vařit, i když dopředu nevíte, co vás tu čeká. Vezměte si ale svetr navíc, vynechejte kávu a skvěle si pochutnáte.

Čtěte ve středu v MF DNES: Aktuální díl seriálu Recenze restaurací čtěte ve středečních přílohách Brno a Jižní Morava.

.
  • Nejčtenější

Soud zprostil Ukrajince viny za zabití Roma v Brně, šlo o nutnou sebeobranu

22. března 2024  6:42,  aktualizováno  11:42

Krajský soud v Brně zprostil viny sedmatřicetiletého Romana Rohozina, který byl původně obžalován z...

Budějovice odvrací i druhý mečbol, Litvínov vyfoukl Kometě třetí bod

24. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:11

Zatímco Pardubice se Spartou už odpočívají, zbývající dvě čtvrtfinálové série se potáhnou minimálně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Budějovice potřetí porazily Třinec, sérii rozsekne až sedmý duel. Litvínov jde dál

26. března 2024  17:15,  aktualizováno  22:41

Čtvrtfinálová série Třince proti Českým Budějovicím zůstává po šesti zápasech vyrovnaná. Oceláři ve...

Kometa v Litvínově srovnala sérii, Třinec nevyužil mečbol v Budějovicích

22. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:26

Čtvrtými zápasy pokračovalo čtvrtfinále play off hokejové extraligy. Třinec si mohl zajistit postup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hazardér jel kanálem jako na tobogánu. Mohl se utopit i otrávit, varují vodárny

28. března 2024  6:26

Do útrob brněnské kanalizace nechal nahlédnout autor videa, které se nedávno objevilo na internetu....

Za nejdražší lístky další rozčarování. Kometa má hodně pomalých bruslařů, říká Duda

28. března 2024  10:13

Jenom jednou za patnáct let od návratu do extraligy se hokejistům Komety Brno podařilo v základní...

Za osahávání vnučky při hlídání dostal muž pět let. Dívka už dědu nechce vidět

28. března 2024  9:41

Pětiletý trest ve věznici s ostrahou dostal u Krajského soudu v Brně devětapadesátiletý muž z...

Matelová chválila Hodonín, fandila ale Francouzkám. Ligu mistrů obětovala

28. března 2024  8:13

Místo pikantního souboje proti svému bývalému týmu strávila stolní tenistka Hana Matelová...

Hazardér jel kanálem jako na tobogánu. Mohl se utopit i otrávit, varují vodárny

28. března 2024  6:26

Do útrob brněnské kanalizace nechal nahlédnout autor videa, které se nedávno objevilo na internetu....

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...