Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Restaurace Avia leží v přízemí kostela a sází na „šmrnc“ 30. let

  11:02aktualizováno  11:02
Brněnská Avia splní očekávání strávníků z jihomoravské metropole, ale i ze zahraničí. Za ušima tady lupalo mým kamarádům z Austrálie, pochvalovali si zde Angličané i vybíraví Francouzi. Nedělám z cizinců žádné vševědoucí proroky, chuťové spasitele či arbitry elegantiarum, co se restaurací týče.

Jan Víšek v Husově sboru v Brně postavil víceúčelový společenský sál, kde dnes sídlí restaurace Avia. | foto: Ondřej SurýMF DNES

Dám ale na ten zahraniční hlas paradoxně z tuzemského důvodu. Našinci jsou stále ještě v restauračních provozech schopni skousnout všechno. Hlavně když toho bude hromada, bude to smažené a bude k tomu tatarka nebo kečup...

Restaurace Avia

Avia café restaurant
Botanická 1, Brno
webové stránky

Vybíráme z jídelního lístku
Rybí polévka - silný vývar 40 Kč
Tartar z lososa 60 Kč
Butter fish, batátové pyré a hlívové ragú 200 Kč

Hodnocení: 90 %

Brněnská Avia je příkladem nápaditého konceptu, který spojil genia loci s výtečnou kuchyní. Restauraci najdete v suterénu brněnského Husova sboru, který patří mezi nejranější a nejcennější funkcionalistické stavby v Brně, i když nemá světovou proslulost vily Tugendhat.

Jan Víšek ale stvořil mimořádnou puristickou stavbu, jejíž čisté linie tady přiléhají k nápaditě sestavenému jídelnímu lístku prostému přeplácanosti v nabídce a ostatně i na talíři.

Samozřejmě se dá představit hurónská reklama, že se jedná zřejmě o jedinou hospodu na světě, kterou najdete přímo v kostele. To aby pak strávníci nechodili za jídlem, ale spíše za kuriozitou. Avia je ale všechno, jenom ne lacině dryáčnický podnik.

Tady sází po nedávné rekonstrukci znovu na tichý elegantní šmrnc třicátých let. A tato magie je tady doslova materializovaná. Hnidopich si posteskne nad rozbitými toaletami.

...i vodu z kohoutku

Tiše rozrazte dveře a vstoupíte do prostoru, v němž vzduchem plují kulatá bílá svítidla, po suterénu se tiše pohybuje mimořádně úslužný personál a stěny zdobí dobové fotografie funkcionalistické architektury, kterou Brno mezi válkami oprávněně ohromilo svět.

Obsluha se nezdráhá hned na úvod nabídnout dobrou brněnskou vodu z kohoutku. Radostí je číst si v jednoduchém, ale nápaditém jídelním lístku. A když si po očku všimnete, kolik konfinovaných kachních stehen s domácími noky jde do plného lokálu, můžete si být jisti, že za svými jistotami třeba v podobě domácích těstovin se sem hosté vrací. Sen každého hostinského je tady skutečností.

V neděli odpoledne jsem se musel s odstupem půl hodiny vrátit. V Avii naplněné k prasknutí mladými lidmi či rodinami s dětmi si prostě nebylo kam sednout.

U čerstvé ryby se rozhodně nemusíte bát závanu rybiny.

U čerstvé ryby se rozhodně nemusíte bát závanu rybiny.

A jídelní lístek klidně ignorujte, sálu vévodí černá tabule s denní, pravidelně obměňovanou nabídkou. Nejen domácí pasta, ale i ryby jsou tady skutečně zážitkem. Už tartar z lososa vám naznačí, že nebudete zklamáni. Lahodná chuť čerstvé drcené ryby se nenuceně snoubí s červenou cibulkou a mořskou solí. Tento šťavnatý tataráček ze syrového masa nemá žádnou pachuť rybiny a musí zachutnat i lidem, kterým se už jen pomyšlení na rybu upravenou pouze marinováním příčí.

Silný vývar s kusy masa byl dobře kořeněný a splnil roli předehry na výbornou.

Silný vývar s kusy masa byl dobře kořeněný a splnil roli předehry na výbornou.

Rybí polévka představuje až námořnicky silný vývar s kusy masa. Jemně navinulá chuť je tady v harmonii s kořením. A přesto se jednalo pouze o kuchařské ouvertury.

Vynikající ryba se na batátovém pyré a hlívovém ragú opravdu vyjímala jako poklad.

Vynikající ryba se na batátovém pyré a hlívovém ragú opravdu vyjímala jako poklad.

Zdejší butter fish na batátovém pyré a hlívovém ragú je ukázkou kuchařské kreativity dotažené k dokonalosti. Krásný kus ryby zprudka opečený halí závoj z drceného pepře. Maso je šťavnaté a lahodné se skrojkem citronu. K tomu sladké batáty a nevtíravě upravené houby.

Mistrovské dílo, v němž se snoubí hold starým časů a moderní pohled na vaření.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

O parkování v centru Brna je velký boj. Magistrát chce situaci vyřešit...
Rezidentní parkování v Brně se zase odsouvá. Ministerstvo projektu nevěří

Brno nedokázalo přesvědčit ministerstvo dopravy, že systém rezidentního parkování bude funkční a prospěšný. Proto na jeho zavedení nedostalo dotaci 80 milionů...  celý článek

Kamion neprojel pod mostem ve Fanderlíkově ulici v Žabovřeskách.
Kamion se zasekl pod mostem. Řidič musel vypustit zadní kola

Řidič nákladního automobilu, který projížděl brněnskými Žabovřesky, si ve středu odpoledne zkomplikoval cestu. Neodhadl výšku mostu. Podle přihlížejících pod...  celý článek

Someliérka Kateřina Kostrhounová nejen rozumí vínu, ale taky dovede netradičně...
Hosté občas nevěřícně koukají, jak můžu rozumět vínu, líčí someliérka

Umí rozeznat mnoho vín a na soutěžích směle konkuruje mužům. I tím, že klidně usekne hrdlo sektu lahvičkou od parfému. Přesto se someliérka Kateřina...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.