Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hosté musí pořád vidět, že na sobě pracujeme, říká Pohlreichův oblíbenec

  15:23
U Tlustých je jediným podnikem v Česku, který v show Zdeňka Pohlreicha dostal pět hvězdiček. Na ty je její majitel Andrej Tlustý hrdý, restauraci vybudoval s manželkou od základů.
Tým podniku U Tlustých. Zprava šefkuchař Zdeněk Říha,  Andrej Tlustý, Zdeněk...

Tým podniku U Tlustých. Zprava šefkuchař Zdeněk Říha, Andrej Tlustý, Zdeněk Krčma, Jan Osička, a Petr Lípa. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Na střední škole prodával keramiku, kterou vyráběli rodiče, pak kočoval po republice se stánkem cukrovinek, dovážel ryby a nakládal sýry. Před čtyřmi lety si Andrej Tlustý otevřel v Lednici na Břeclavsku restauraci, kterou proslavil pořad Ano, šéfe. První návštěva kuchaře Zdeňka Pohlreicha přinesla restauraci ocenění dvě hvězdy, ale zároveň také notnou dávku kritiky. K té se postavil čelem a dnes se musí návštěvníkům často omlouvat, že má všech 240 míst obsazených a nemůže je usadit.

Kolik hostů běžně denně obsloužíte?
Míváme osm set až tisíc platících zákazníků za den. Většina jsou cizinci či návštěvníci z Brna, z Prahy, z Hradce Králové... Teď, jak se odvysílalo Už dost, šéfe, tak máme pátky a víkendy plno, musíme mít před restaurací ceduli Stop – plno.

Restaurace není vaše první podnikání, čím vším jste si prošel?
Už ve třeťáku mě to ve škole nebavilo, měl jsem spíš vztah k podnikání, moji rodiče dělali keramiku, tak jsem se ji snažil prodat na Zelném trhu. Po převratu jsme provozovali secondhand, sedm let jsme vozili zboží ze Švýcarska. 

Andrej Tlustý

Je mu 39 let. Vyučil se v Brně tesařem, od 18 let ale podniká převážně v gastronomii. Je ženatý, má dvě děti. Dnes se věnuje restauraci U Tlustých v Lednici a stánkovému prodeji uzenin.

Dneska ještě pořád na omak poznám, co je který kus textilu zač. Potom jsem se dal na stánkový prodej cukrovinek, pořád mě táhlo to kočování, jako s keramikou. Později jsem dovážel ryby z Polska a dvanáct let prodával nakládané sýry.

Jak jste se dostal k restauraci v Lednici?
Bylo to před čtyřmi lety, otec mi zavolal, že se tady prodává budova po restauraci. Nikdo v republice mi ale nechtěl dát úvěr, tak jsem zajel do Rakouska, do Erste Bank. Měli k tomu úplně jiný přístup – přijeli se podívat k rodičům, do firmy na sýry. Chtěli vidět, jak žijeme, jak máme doma čisto. Peníze mi půjčili, zbořil jsem tu ruinu a postavil tuhle restauraci, bez projektu, jen s pomocí kamarádů.

Jste vyučený tesař, kde jste získal kuchařské zkušenosti?
Jezdil jsem do Prahy, do hotelu Marriott. Tam vařil tehdy kuchař Jan Exner, kterého jsem oslovil, jestli by nešel ke mně. To on mi otevřel kulinářské obzory. První rok jsme ale skončili 750 tisíc ve ztrátě. A na ten popud jsme zavolali Zdeňka Pohlreicha. Bavilo nás to, jen jsme neuměli počítat. Mám za sebou vedení firem s velkým obratem, ale v té gastronomii je to úplně něco jiného. Tam musíte počítat i s tou malou kostkou másla. A tohle mi Zdeněk ukázal.

Co konkrétně vás Pohlreich naučil, kde se to projevilo?
On říkal: Když máš surovinu, se kterou ti nevychází, abys na tom jídle vydělal, tak ji nahraď jinou, se kterou jsi schopný zaplatit provoz, použij třeba jiné maso. Udělali jsme teda tlustou čáru, začali od začátku. Než přijel Zdeněk Pohlreich, tak jsem to dělal jako každý – podíval jsem se na jídelní lístky jiných restaurací a udělal to podle nich.

Co s vámi návštěva a následná popularita udělala?
Po odvysílání prvního dílu jsme cítili obrovský tlak. Když dostanete ty dvě hvězdy, tak si nedovolíte udělat něco špatně. Chvíli jsem i zvažoval, že to tady prodám, vyplatím úvěr a půjdu si zase cestou stánkaření. Přesvědčili mě zákazníci, když říkali, že to dělám správně.

Dotazník

Kde žiji a kde bych chtěl žít
Žiji v Lednici a chtěl bych tady i zůstat, je to perla jižní Moravy.
V kolik jsem ráno v práci a v kolik odcházím
Podle potřeby, někdy vstávám v pět a chodím spát o půlnoci, soboty a neděle nejsou výjimkou. Jindy zase vstanu kolem sedmé, ale samozřejmě čas na děti a rodinu si už teď dopřeji. Je to nutné nejen pro ně, ale hlavně i pro mě.
Nejlepší a nejhorší rozhodnutí mého života
Nejlepší rozhodnutí mého života je, že jsem si vzal svou ženu Petru, a nejhorší bylo, když jsem dříve podnikal s kamarády.
Jak poznají zaměstnanci, že jsem opravdu naštvaný
Velice rychle, hulákám jak Tarzan. Vždycky je to ale oprávněně a oni to uznají. Pak odejdu, rozdýchám se a je zas vše v normálu.
Bez čeho se neumím obejít
Bez práce, jsem workoholik, a bez své ženy.
Koho považuji za důležitou osobnost jižní Moravy
Tomáše Garrigua Masaryka.

Kterých změn si mohli všimnout zákazníci?
Začali jsme dělat vyšší gastronomii, nekupujeme zmrzlá masa, kuřata, ryby, zeleninu, všechno bereme čerstvé. I naši stálí hosté říkají, že se to posunulo někam jinam, že si s jídly kuchaři vyhrávají.

Jakou specialitu jinde než U Tlustých neochutnáme?
Výborné je jehněčí kolínko. To se sice dělá všude, ale my ho umíme jinak. Nejprve maso uvaříme na pivě, ale potom ho roztrháme, zalijeme vývarem a zabalíme do fresh fólie, necháme uležet a pak ho uložíme do blány z prasete, kam se dřív dávala sekaná.

Zdeněk Pohlreich vám vyčítal, že na jídelním lístku nejsou žádné regionální speciality. Změnilo se to?
Je strašně těžké dělat regionální věc tak, aby byla jiná. Začali jsme ale teď dělat vlastní bůček – je to velký bok, nasolený, načesnekovaný, zabalí se a pak se vaří technologií sous-vide (ve vakuu – pozn. red.). Přímo pro zákazníky ho pak dopékáme. Tenhle bok děláme s bramborami, které jsou uvařené s česnekem a bylinkami, a hned to má trochu jinou chuť.

Při druhé televizní návštěvě už byl Pohlreich přímo nadšený.
Vůbec nemluvil. Jen si sedl dozadu a ptal se mě, kdy jsem to všechno stihl. A přilepil tři hvězdy, nechal nám tam ty předchozí dvě, takže jsme jediná restaurace, která jich má pět. Na to jsem vážně hrdý.

S restaurací vám pomáhá manželka. Vyhovuje vám to?
Bez manželky bych vůbec nebyl schopný tohle dělat. Když člověk nemá oporu z té druhé strany, tak to nefunguje. Potřebuju dojít domů a mít uklizené, zajištěné, aby měly děti napsané úkoly. Moje žena navíc drží pokladnu, ženské jsou totiž takové opatrnější.

Co je klíčem k úspěchu?
Musíte se pořád zlepšovat. Spoustu věcí jsme se naučili v Pražském kulinářském institutu. Poslal jsem tam na školení téměř všechny svoje kuchaře. Je to drahá investice, ale vrátí se vám to. Taky máme všechny knihy Romana Vaňka a Zdeňka Pohlreicha. Něco si vymyslíte sami, ale všechno se sami nenaučíte.

Chystáte do budoucna změny?
Hned v lednu budeme dělat větší rekonstrukci, přemístíme dětské hřiště a zateplíme vnitřní dvorek, který bude sloužit hudebním večerům. Žádná diskotéka, spíš klavír, cimbál, spojené s občerstvením, bude tam gril. Chci, aby když sem zákazníci přijdou, aby viděli, že na tom pracujeme, že se zlepšujeme.

Autoři:
  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

Basketbalistky USK zvládly třetí finále bez problémů, titul mají na dosah

26. dubna 2024  19:30,  aktualizováno  21:17

Basketbalistky USK Praha porazily doma ve třetím ligovém finále Žabiny Brno 83:61. V sérii vedou...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

Za hudbu musíme bojovat, lidé si chtějí zážitek prožít pospolu, říká šéfdirigent

26. dubna 2024

Premium Začínal jako klavírista ve školním souboru, postupně vedl orchestry po celém světě a před šesti...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...