Při pohledu na povedené webové stránky restaurace se mi zdálo, že pod Starou hruškou mají zaděláno na slušnou výletní kuchyni. Jídelní lístek je více mezinárodní než český, ale třeba pro zahřátí jsou k dispozici kvalitní čaje Dilmah a káva Hausbrandt.
recenze restauracíDnes: Pod Starou hruškou Z jídelního lístku: Nakládaný hermelín, 55 Kč Pod Starou hruškou v Bílovicích nad Svitavou vaří jídla, která hosty neurazí, ale ani nenadchnou. V restauraci se kouří, nicméně pro nekuřáky je zde vyhrazen postranní salonek. Hodnocení: 60 % |
Jenže není všechno zlato, co se třpytí. Ze šesti ochutnaných jídel nás ani jedno neoslnilo. Interiér restaurace je laděný do vesnického stylu, vévodí mu krásný krb. Prostor působí příjemně venkovsky, ovšem je kuřácký.
Při pěkném počasí se dá vyznavačům dýmu uniknout na zastřešenou terasu s dětským koutkem, jenže co v dešti? Museli jsme se spokojit s usazením stranou, aspoň že tu pro nekuřáky mají oddělený salonek. A i když obsluha byla nakonec příjemná, příliš si nás při vstupu do restaurace nevšímala.
Přesolený vývar
Na začátek jsme si dali kuřecí vývar s masem a nudlemi (35 korun). Levitoval mezi instantní směsí a slabým pokusem o skutečný vývar. Hluboko pod průměr jej pak srážela mražená zelenina.
Na pohled nevypadal příliš lákavě, byl nefotogenický a opět docela slaný, což se zdá být nejen v této restauraci nepěknou tradicí.
Valašská kyselice (35 korun) dopadla o něco lépe. Byla hutná, akorát kyselá a získala bonus díky jogurtovému kloboučku, který kuchař použil na ozdobu.
Jenže ani jednu z polévek se mi dítěti dávat nechtělo. Nakonec jsem dětské pokrmy v jídelním lístku rovnou přeskočila na řádek s těstovinami. Šanci dostaly penne s kuřecím masem, špenátem a parmezánem (125 korun).
Těstovinám i krkovičce chyběl šmrnc
Už během nepříliš vydařeného polévkového duelu před námi přistál další chod. Miska těstovin, které neurazí, ale nenadchnou.Listy celého špenátu se smetanou těstoviny pěkně doplňovaly, chutné a šťavnaté byly i kousky kuřecích prsou.
Jenže těstovinám chyběl šmrnc, stejně jako steaku z vepřové krkovičky na grilu (141 korun včetně vařených brambor).
Byl v pořádku propečený, i když si steak představuji co do výšky kusu masa trošku jinak. Krkovička je vděčný kus masa, pro nás však v úpravě s místním kořením nebyla zrovna to pravé ořechové.
K oběma jídlům kuchař nezapomněl připojit listy salátu a rozpůlené cherry rajčátko. Zřejmě pro ozdobu, o kterou jsme však nestáli. Možná by si personál v čase mezi vařením mohl pustit místo sledování Facebooku některý z dílů pořadu Ano, šéfe!
Příliš chuti na sladkou tečku mi po jídle nezbylo. Přesto jsem si neodpustila ochutnávku palačinek. Ty místní s ovocem a šlehačkou (39 korun) jsou uspokojivou variantou jen pro toho, kdo se spokojí s instantní verzí, směsí konzervovaného ovoce a šlehačkou ze spreje. Jedno velké plus však palačinkám přece jen náleží, a to za spojenectví s medem.
Je škoda, že restauraci Pod Starou hruškou chybí jasný styl. Zřejmě tu vsadili na mezinárodní kuchyni s lehce českými rysy, která moc nevyčnívá nad průměr. Jestli tedy vůbec na nějaký koncept v kuchyni mysleli.