Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Matematik se stal vinařem. Mezi hrozny vymýšlí počítačové programy

  11:00aktualizováno  11:00
Vystudovaný matematik David Filip podlehl kouzlu vinařství. Svůj obor ale nezapře, a tak mezi vinohrady zavádí moderní přístroje a počítačové programy. Obojí sám vymýšlí.

David Filip sice pochází z vinařské rodiny, k oboru se ale vrátil až po letech práce u počítačů. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Pochází sice z vinařské rodiny, od vinohradu ale velmi brzy utekl do města. A namísto vína se obživou Davida Filipa stala moderní počítačová technologie.

Jenže láska k vinařství si nakonec odborníka na umělou inteligenci sama našla. Vinohrad v Dolních Dunajovicích se stal jeho životním koníčkem, do kterého vložil i odborné znalosti. Pro vinaře vymyslel geniální technické vychytávky.

Věděl jste vždycky, že budete vinařem?
Narodil jsem se do vinařské rodiny a odmalička jsem se motal okolo vína. Samozřejmě jsem to jako každé dítě nenáviděl. A jakmile jsem mohl, utekl jsem do města. Tehdy mě nenapadlo, že někdy budu vinařit. Ale vrátil jsem se a z té nenáviděné činnosti se stalo něco, co mě baví a co beru jako takovou terapeutickou záležitost.

Vaše vzdělání se ale z vinařstvím zcela míjí.
Ano, studoval jsem na Masarykově univerzitě oblast matematiky, která se jmenuje strojové učení. To je takový obor výpočetní statistiky, podoblast umělé inteligence.

Také jste velký světoběžník. To práce vás zavedla do ciziny?
Mám to štěstí, že pracuji na dálku, takže je víceméně jedno, kde jsem. Využil jsem toho a pár let jsem byl na cestách. Žil jsem v Anglii, v Malajsii, procestoval jsem asi 40 zemí. Zkrátka jsem si užíval cestování. Teď jsem se na čas zastavil, koupil jsem vinohrad a bavím se tímto.

Fotogalerie

Díky tomu vznikl přístroj Vialtek, který umí změřit vlastnosti vína?
Ano. Dělal jsem ho vlastně pro sebe. Potřeboval jsem zjistit, jaké má moje víno kyseliny, cukry, obsah alkoholu. Dosud to šlo jedině tak, že vinař odvezl vzorky do laboratoře, která je vybavená speciálním přístrojem, zaplatil 500 korun a čekal na výsledky. Řekl jsem si, že zainvestuji a ten přístroj si koupím. Pak jsem zjistil, že ten nejlevnější stojí asi tři čtvrtě milionu. Trochu slušnější kolem dvou milionů. Začal jsem přemýšlet, proč je tak drahý a jak by se to dalo udělat jinak. A pak jsem objevil čipy vyráběné v Japonsku, které jsou mnohem menší, stojí pár korun a dokážou totéž, co zmíněné laboratorní přístroje.

Kolik by tedy takový přístroj mohl stát?
Díky tomu, že místo složitých mechanických zařízení jsou v něm použity malé čipy, bude místo dvou milionů stát asi 50 tisíc korun. Už to není obrovská krabice, ale zařízení o velikosti mobilu. A dovolit by si jej mohl každý vinař.

Kdy se přístroj objeví na trhu?
Doufám, že brzy. Technická část je hotová. Teď mě brzdí hlavně finanční prostředky.

Co to znamená?
Přístroj funguje tak, že do malé zkumavky se dá vzorek vína, prosvítí ji laser a čip pak udělá křivku, která koresponduje s tím, co víno obsahuje. Tedy kolik alkoholu, glukózy, fruktózy a tak dále. Teď potřebuji v akreditované laboratoři nechat prověřit tisíc vzorků vína, abych znal jeho vlastnosti a mohl je matematicky asociovat s křivkou, kterou udělá Vialtek. Taková analýza stojí několik milionů korun. Zatím jsem vše financoval ze svého, teď už ale jednám s jednou francouzskou společností o tom, že do projektu vstoupí finančně.

Takže se v mezičase bavíte další technickou vychytávkou, kterou je Vitipad. Co umí?
To je taková webová aplikace pro vinohradníky. Jakýsi počítačový záznamník, do kterého si vinohradník může zapsat vše o pěstování, pracích ve vinohradě, postřicích, zkrátka o všech činnostech až po sklizeň. V budoucnu bude mít tato aplikace ještě bratříčka, který se bude jmenovat Oenopad. A ten se zase bude věnovat práci ve sklepě.

Jak systém funguje?
Je podobný třeba internetovému bankovnictví. Vinohradník vstoupí do vinohradu, zaklikne si, co dělá a jak dlouho, a na konci roku pak ví, kolik strávil ve vinohradu času, kolik ho to stálo, a může si lépe vypočítat náklady na kilo vypěstovaných hroznů. Může si zaznamenat, kdy a čím stříká. Například v ekologickém zemědělství je nutné hlídat množství mědi na hektar, což tento systém umí spočítat. A v neposlední řadě může porovnávat i výnosy jednotlivých roků.

V systému se dá najít i předpověď počasí.
Je v něm předpověď na tři dny. Nejde o klasickou předpověď počasí, ale o informace, které jsou zajímavé pro vinohradníky. Tedy maximální a minimální teplota, šance na déšť, vlhkost, bližší předpověď po hodinách. A je tam i pohled zpět. Kolik padlo deště za poslední tři dny, jaké jsou akumulované sumy teplot, což se používá pro složitější analýzy ve větších vinařstvích.

Stojí vůbec vinaři o vyplňování nějakých tabulek?
Rozhodně jsem nechtěl, aby to byla jen další administrativa. Ale naopak aby to byla jednoduchá věc, která administrativu řeší. Vinaři musí každoročně odevzdávat spoustu výkazů, prohlášení a dalších formulářů. Ve Vitipadu stačí kliknout na jediné tlačítko a aplikace vygeneruje všechny informace, které jsou pro takové formuláře potřeba.







Hlavní zprávy

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.