Kdo by nechtěl mít takovou hospůdku za rohem, byl by zřejmě blázen. Levnou restauraci pro nenáročné jedlíky, když se zrovna nechce vařit a nemáte náladu cestovat příliš daleko.
Pokud máte rádi budějovický Budvar, U Štiky v brněnských Černých Polích si pochutnáte. Za své peníze zřejmě dostanete na talíři to, co očekáváte, a ještě k tomu pěknou porci.
Křenovou omáčku jsme nestihli
Restaurace U Štiky je především přátelská. Vnitřek je hezky zrekonstruovaný, interiér hraje barvami a intimní osvětlení působí
recenze restauraceRestaurace U Štiky Mathonova 25 Brno, Černá Pole Česnečka s chlebem a sýrem 30 Kč Pstruh na másle a bílém víně 79 Kč Steak z pravé svíčkové 219 Kč Příjemná restaurace s milou i rychlou obsluhou. Na omáčku přijďte v poledne a z lístku se opravdu vyplatí dát si steak. Restaurace: 70 % |
Číšníci byli pozorní, k našemu stolu chodili často, prázdné nádobí hned uklízeli a nezapomněli nám ani popřát dobrou chuť. A na konci se nebáli zeptat, jak nám chutnalo. Nad jídelním lístkem už se moc rozplývat nedá. Všechna jídla jsou na objednávku.
Klasická česká jídla, třeba obyčejný knedlík s uzeným a křenovou omáčkou, na který jsme k pivu měli chuť, vaří pouze v poledne. Taková škoda! Minutková jídla jsou většinou smažená a v zásadě se opakují stále stejné variace.
Oželeli bychom dlouhý seznam, v jídelním lístku by mohlo zůstat jen pár perel. Co by ale rozhodně neměli vyškrtnout, jsou steaky.
Česneková polévka pro upíry
Dali jsme si česnekovou polévku, rybu a flák hovězího s bramborami. Česneková polévka se sýrem a opečeným chlebem je pro pořádné chlapy a lovce upírů. Měla skutečně grády a na rozdíl od všech těch nepovedených bramboraček, za které ji jinde vydávají, byla opravdu česneková.
Nad výběrem ryby jsme váhali, ale v restauraci s takovým názvem jsme nemohli odolat. Bohužel. Fotky úspěšných rybářů, které visely na zdech, působily ve srovnání s naším talířem dost škodolibě. Pstruh na másle a bílém víně za 79 korun by býval dobrý, kdyby byl čerstvý.
Připravili talíř na kostičky
Ryba, kterou jsme dostali, byla dobře připravená a ani nebyla vysušená, jen chuť masa, které se drolilo, jasně odhalila, že pstruh si naposledy zaplaval před dost dlouhou dobou. Nebyl totiž z lednice, ale z mrazáku.
Vedle ryby bychom také lépe ocenili třeba bramborovou přílohu, namísto zeleninové exhibice, která zabrala větší část talíře.
Co nás na druhou stranu potěšilo, byl volný talíř na kostičky a správný příbor. Jak na ryby, tak ke steaku. Kuchař ale není žádný šumař. Už z prvního sousta dvousetgramového steaku ze svíčkové bylo patrné, že máme dobrý důvod se sem vracet.
Steak byl bez chyb
Maso bylo excelentní. Obsluha se sice na stupeň propečení nezeptala, v lístku je ovšem psáno, že pakliže si zákazník nepřeje jinak, připravují steaky na medium, a přesně tak upravené maso jsme dostali.
Maso bylo nahoře dobře zatažené a uvnitř zůstalo krásně růžové. Tak si steak udrží šťavnatost a výběrem kvalitního masa a správné přípravy je zase dáno, že je měkké a velmi dobře se kouše.
Byla to lahoda. Šťouchané brambory s cibulkou byly chutné, ale dost mastné, takže jich ke steaku stačilo docela málo.
Škoda, že ryby nebyly čerstvé
U Štiky je fajn a určitě se vyplatí sem zajít. Škoda že se vegetariánům nabízí jen smažený sýr. K dokonalosti by stačil úklid v jídelním lístku a vyhazov pro kečupové špagety.
A ryby by v podniku, který si říká U Štiky, měly být čerstvé.
Zatím můžeme doporučit steaky a podniku v hodnocení připsat nadprůměrných sedmdesát procent.
Čtěte v sobotní MF DNES: Aktuální díl seriálu Recenze restaurací čtěte v sobotních přílohách Brno a Jižní Morava.