Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Šéfkuchař: Jím, co najdu doma

  18:26aktualizováno  18:26
V pavilonu G2 brněnského výstaviště obklopila návštěvníky hned po vstupu neodolatelná vůně. Čtyři prosklené kabinky zblízka okukovaly hloučky zvědavců, fotografů a porotců. Uvnitř se svižně míhali kuchař a jeho pomocník.

Šéfkuchař Josef Dufek | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Doufali, že je porota kvalifikuje do prestižního evropského finále gastronomické soutěže Bocuse d'Or.

Mezi soutěžícími byl také šéfkuchař hotelu v Dolních Dunajovicích Josef Dufek. "Připravil jsem pečeného a pošírovaného (krátce povařeného) lososa se sýrem cottage, pomerančovo-kokosové rizoto a omáčku ze zeleného kari," popisuje Dufek své úchvatně vypadající dílo. Soutěžící museli pokrmy naservírovat během pouhých deseti minut.

Postup přes kvalifikaci by pro Dufka představoval vítanou možnost vyjet s kolegy do zahraničí, soutěžit tam a získat nové zkušenosti. "A v zaměstnání se mě začnou bát," usmívá se Dufek. Vaření je pro něj někdy pouhou prací, často ale přímo vášní. "Každý máme své špatné a dobré dny. Ale určitě se pokaždé snažím jídlům věnovat maximální pozornost," ujišťuje šéfkuchař.

Jenomže doma už mu mnohdy na vařečku síly nezbývají. "No...," culí se Dufek, "doma vařím jen občas, příliš  to nepřeháním. Odbývám se jednoduššími jídly a využívám spíš mikrovlnku," říká a dodává, že roli kuchtíka častěji v domácnosti zastává jeho přítelkyně.

Má rád svíčkovou
A z čeho se skládá jídelníček věhlasného šéfkuchaře? "Jím, co zrovna najdu doma," usmívá se. "Ale nejradši mám svíčkovou. Pokud jdu do restaurace, tak první věc, kterou si objednám, je smažený sýr," dodává. Dufek vyvrací představy zažité z filmových komedií, kde šéfkuchař jen ochutnává jídla a pohlavkuje nezvedné podřízené. "Na konkrétní den stanovuji, co se bude vařit, vymýšlím a sepisuji receptury a starám se o to, aby hosté dostali to, co jsem si namyslel," vysvětluje.

Vařit chtěl už od mládí. Objížděl gastronomické soutěže a obdivoval umění budoucích kolegů. Jídla, která Dufka učili během praxe na učilišti, se hned pokoušel připravit doma. "Zkoušel jsem to s mámou. Vždycky jsem ji poučoval. Někdy z toho neměla radost," vzpomíná Dufek.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Začala rozsáhlá modernizace pasáže Jalta v Brně. Při stavebním průzkumu odkryla...
Jalta bude v novém. Začaly opravy, stavbaři asi narazili na místnost StB

Do Jalty se začínají stěhovat dělníci. Po roce příprav majitel zahajuje opravy, pasáž má být hotová v příštím roce. Při stavebním průzkumu odkryla budova...  celý článek

Muž zapálil na kole sedlo. Kamarádi nevěřili, že může hořet
VIDEO: Šedesátník zapálil sedlo cizího kola, vsadil se s kamarády

Neobvyklé oznámení dostali v úterý v noci brněnští strážníci. Zavolal jim pracovník úklidové služby, že na hlavním nádraží hoří jízdní kolo. Ukázalo se, že ho...  celý článek

Střet osobního auta a vlaku na Znojemsku má tragické následky. Na místě zemřeli...
Dva dospělí zemřeli po střetu auta s vlakem, dívka bojuje o život

Tragická nehoda zastavila odpoledne provoz na trati v obci Olbramkostel na Znojemsku. Dva dospělí pasažéři z osobního auta, které vjelo před vlak, zemřeli na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.