Kozí sýr Sedlák z farmy v Šošůvce se stal jedním z vítězů regionálního produktu

Kozí sýr Sedlák z farmy v Šošůvce se stal jedním z vítězů regionálního produktu na jihu Moravy. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

K vybraným chutím jižní Moravy odborníci řadí pivo Březňák i kozí sýr

  • 4
Mezi dobrotami, které uspěly v soutěži Regionální potravina Jihomoravského kraje, je sýr, šáteček, kysané zelí i zavařené maso. V klání o prestižní logo garantované ministerstvem zemědělství se utkalo přes sto výrobků od pětatřiceti výrobců. Porota nakonec vybrala osm lahůdek s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi.

Výrobci si podobných soutěží velice cení. "Konečně si lidé začínají uvědomovat, že by měli přemýšlet nad tím, co jedí. Jsme rádi, že se prosazují regionální produkty," myslí si Eva Sedláková, jejíž kozí sýry vyhrály jednu z kategorií.

"Očekáváme zvýšenou návštěvnost naší farmy, každá taková propagace nás posouvá dál," těší se farmářka.

Bodovalo i vyškovské pivo Březňák

Ocenění se však netýkalo jen jídla. Jednou z devíti kategorií byly i alkoholické a nealkoholické nápoje. Oprávnění k užívání loga po dobu čtyř let si odnesl ředitel vyškovského pivovaru Miloš Hrabák za pivo Březňák.

"Za získaný titul jsme samozřejmě rádi a budeme se k němu hrdě hlásit. Úspěch je asi výsledkem toho, že naše piva jsou čistá - bez chemikálií," podotkl Hrabák. I on doufá ve větší prodej a pozitivně vnímá vliv regionálních soutěží.

Hodnotící kritéria zahrnovala takřka všechny vlastnosti produktu. Komise se rozhodovala podle senzorických vjemů, použitého materiálu a technologie výroby, inovativnosti, designu, dostupnosti či vlivu výrobku na zdraví člověka.

Současně s Regionální potravinou se konala také soutěž Zlatá chuť jižní Moravy, ve které uspěly téměř ty stejné výrobky.

"Zlatá chuť jižní Moravy má již sedmiletou tradici a trochu se liší kategorie. Například nápoje jsou v ní rozděleny na alkoholické a nealkoholické. Proto jsme ji chtěli zachovat," vysvětlil koordinátor soutěží Jaromír Musil.

Oceněné regionální potraviny

Regionální potravina Jihomoravského kraje 2012
Zavařené uzené maso, MASPRO, s.r.o.
Židlochovický Jihomoravák, Řeznictví - uzenářství Janíček - Čupa
Kozí sýr SEDLÁK, archivní eidamského typu, Eva Sedláková
Újezdský šáteček s náplní ROBI pikant, EUROBI, spol. s r.o.
Perníkový řez, Ing. Jarmila Křížová
Vyškovský Březňák, pivovar Vyškov
Tuřanské kysané zelí v slaném nálevu, AGRO Brno-Tuřany, a.s.
Moravský Podplameník, HRUŠÁK, Vlastimil Valášek Flamescook group

Zlatá chuť jižní Moravy 2012
1. Pekárenské výrobky, Újezdský šáteček s náplní ROBI pikant 2. Cukrářské výrobky, Perníkový řez , Ing. Jarmila Křížová
3. Mléko a mléčné výrobky, Kozí sýr SEDLÁK,  Eva Sedláková
4. Maso a masné výrobky tepelně opracované, Zavařené uzené maso, MASPRO, s.r.o.
5. Maso a masné výrobky trvanlivé, Židlochovický Jihomoravák, Řeznictví - uzenářství  Janíček  Čupa
6. Ryby a rybí výrobky - neobsazeno
7. Zpracované a nezpracované ovoce a zelenina, Tuřanské kysané zelí v slaném nálevu, AGRO Brno - Tuřany, a.s.
8. Mražené výrobky - neobsazeno
9. Hotové výrobky - ostatní, Moravský Podplameník, Vlastimil Valášek Flamescook group
10. Ostatní potravinářské výrobky,  Med květový z Malé Hané,  Miroslav Hašek
11. Nealkoholické nápoje, Vyškovský Alkostop, pivovar Vyškov
12. Alkoholické nápoje (kromě vína), Vyškovský Březňák, pivovar Vyškov