V Ivančicích finišují přípravy na tradiční Slavnosti chřestu (ilustrační snímek).

V Ivančicích finišují přípravy na tradiční Slavnosti chřestu (ilustrační snímek). | foto: Anny Grosmanová

Špargl láká čím dál víc, v Ivančicích čekají o víkendu tisíce hostů

  • 10
Čtyři tuny chřestu, osm restaurací, devět moravských vinařství. Takové budou ivančické Slavnosti chřestu, jejichž přípravy v těchto dnech vrcholí. Od pátku do neděle si na Palackého náměstí návštěvníci vychutnají tradiční ivančickou pochoutku hned ve čtyřiceti různých úpravách.

"Nově bude hlavní součástí slavností degustační zóna přímo na náměstí. Tam příchozí mohou ochutnat menu osmi restaurací," řekl pořadatel Aleš Tureček z Kulturního informačního centra v Ivančicích.

Letošní, už osmnácté Slavnosti chřestu trvají na žádost loňských návštěvníků až do neděle a mají také nabitější program. Nebude v něm v neděli chybět kuchařská show držitele michelinské hvězdy Romana Pauluse či ochutnávka vín se špičkovým sommeliérem Liborem Lazarčukem. Kuchtění z chřestu si dopoledne zkusí i děti pod vedením kulináře Petra Stupky.

Slavnosti chřestu

18. až 20. května, Palackého náměstí v Ivančicích.

Ochutnávky osmi restaurací u stánků na náměstí, ve třech restauracích v Ivančicích i v jedné v Neslovicích a Vémyslicích. 

Vstup na náměstí v pátek je zdarma, v sobotu a v neděli stojí dospělé 100 korun, studenty a důchodce 70 korun, rodinu se dvěma dětmi 250 korun na den.

"V sobotu ve tři zahraje Petr Bende, ale hudba tu bude neustále, ať už cimbálovka, rock, dechovka, folk. Každý si přijde na své," představil hudbu na festivalu Tureček.

Na dvou pódiích také předvedou své dovednosti děti z Ivančic. "Vystoupí naše mažoretky, tým aerobiku či sportovní gymnastiky," řekla Jana Heřmánková ze Střediska volného času Ivančice.

Letos však mají Ivančičtí před začátkem slavností starost navíc. "Celé Ivančice jsou teď rozkopané kvůli přestavbě vodovodu. Snažíme se upravit a pokud možno odstranit výkopy kolem místa slavností, aby co nejméně omezovaly turisty," uvedl Tureček. Těch očekávají pořadatelé po hojné loňské účasti tisíce.

Přitom ještě rok předtím byly slavnosti spíše lokální událostí. "Slavnosti byly spíše vesnickou poutí, kde byly kolotoče, langoše, stánky s oblečením a pouze dva stánky s prodejem chřestu," připomněl tvůrce nápadu ochutnávek Michal Burian ze sdružení Stezky dědictví, které propaguje regionální potraviny. Tradiční stánky s prodejem čerstvého chřestu na slavnostech zůstávají.

Chřestové menu v restauracích po celé zemi

Novinkou letošních slavností je to, že ve dvaceti vybraných restauracích po celé zemi podávají od soboty 12. května do konce měsíce speciální menu z chřestu. To má zákazníky nalákat do Ivančic, kde chřestové hody vyvrcholí.

Kdo se vypraví o víkendu přímo do Ivančic, narazí i na ochutnávky exotické. Brněnská restaurace Pux Pub připraví netradiční japonské menu, v němž nebude chybět sushi s chřestem.

"Chřest je velmi populární i na Dálném východě. Část menu budeme připravovat lidem přímo před očima. Bude to zážitek nejen pro chuťové buňky," uvedl Vojtěch Jaroš z Pux Pubu.

Špargl, jak se také chřestu říká, se pěstoval na polích kolem Ivančic od roku 1827. Ivančice prosluly pěstováním lahodného šparglu na konci 19. století. Tehdy si jej ve velkém objednávali na císařský dvůr do Vídně.

Kvůli dvěma světovým válkám a komunistickému systému výkupů však pěstování ve velkém upadlo, místní už pěstují chřest jen na zahrádkách. Na ivančických slavnostech si proto hosté pochutnají na čerstvém chřestu ze slovenských Velkých Levár.