Ondřej Kříž třikrát týdně propaguje znojemské zemědělce na farmářských trzích v Praze. Ilustrační foto

Ondřej Kříž třikrát týdně propaguje znojemské zemědělce na farmářských trzích v Praze. Ilustrační foto | foto: Michaela Červená, iDNES.cz

Spí jen tři hodiny, aby mohl propagovat znojemské plody

Třikrát týdně naloží Ondřej Kříž čerstvou zeleninu a ovoce do auta a před svítáním zamíří do Prahy. Na farmářských trzích pak čerstvé třešně nebo okurky nabízí zákazníkům, kteří se už přejedli španělských rajčat z hypermarketů.

"Vymysleli jsme s kamarádem takovou bláznovinu. Abychom podpořili a zviditelnili znojemské zemědělce, prodáváme jejich výrobky na pražských farmářských trzích," vysvětluje Kříž.

Nápad propagovat moravské zelináře, vinaře i medaře se zrodil před rokem a půl, kdy se přiženil z Prahy do Znojma. "Když jsem se přestěhoval, uchvátilo mě, jak se tady všem plodinám daří. Mrzelo mě, že jsou lidé v okolí skeptičtí. Znojemsko je přece tradičně hospodářsko-zemědělská oblast," popisuje své začátky na jižní Moravě.

Trhy mají úspěch, v Praze jich funguje už šest

Kříž si uvědomil, že tento kout republiky lidé stále vnímají jako nejúrodnější, a rozhodl se aspoň trochu oprášit jeho zašlou slávu. "Chtěli jsme prostě vymyslet projekt, díky kterému by se Znojmo zase dostalo do povědomí lidí mimo Moravu," vypráví Kříž. A na co jiného nalákat Čechy než na jídlo.

Díky boomu farmářských trhů nemusel se svým kolegou Jiřím Jarošem hledat místo pro svůj stánek dlouho. "Češi všech generací se pomalu učí kupovat čerstvé potraviny od místních zemědělců," říká spokojeně a dodává, že jen v Praze každý týden funguje šest farmářských trhů.

Proto založil občanské sdružení Dary Znojemska a pod jeho hlavičkou na stánku nabízí nejrůznější pochutiny.

Kříž by si přál, aby se ke sdružení přidalo ještě více znojemských zemědělců. "Prodáváme všechno od višní a meruněk až po papriky, rajčata nebo okurky," jmenuje produkty a zdůrazňuje, že na stánku je vždy to, co se zrovna sklízí.

Každý týden jiný vinař, v plánu jsou i regionální speciality

Rozhodl se však zajít o kousek dál než ostatní prodejci na trzích. "Každý týden představujeme vína jednoho regionálního vinaře. Nabízíme i med nebo typické výrobky jako kvašáky a višně v rumu," vysvětluje.

Tím však plány nadšeného zemědělce nekončí. Tento týden by měl začít fungovat další stánek, kde budou moct Pražané ochutnat regionální speciality. "Určitě pro lidi připravíme znojemskou pečeni, lečo nebo tradiční moravskou limonádu Zulku," vypráví Kříž nadšeně.

Nabídl také znojemské radnici, že by na stánku rozdával letáky o vinobraní nebo turistické prospekty. "Tím bychom se odlišili od jiných prodejců. Možná nás po nějaké době začnou napodobovat," směje se.

Ondřej Kříž byl odmala zvyklý každé léto pracovat na dědečkově velkém hospodářství v Posázaví. Jeho nynější práce je však i pro něj velmi náročná. "Spím tři hodiny denně, Praha není kousek. Troufám si ale říct, že se nám daří. A práce mě vážně baví," říká spokojeně.

A doufá, že se v Česku rozvine tradice pravidelných farmářských trhů, tak jak funguje v západní Evropě. "Ostatní prodejci jsou přátelští, lidé jsou milí a spokojeně se vracejí, aby nakoupili své oblíbené potraviny. A my jsme rádi, že naši práci někdo ocení," pochvaluje si.