Letos si návštěvníci budou moci pochutnat třeba na hmyzím menu nebo netradičních masech. (Ilustrační snímek)

Letos si návštěvníci budou moci pochutnat třeba na hmyzím menu nebo netradičních masech. (Ilustrační snímek) | foto: Špilberk Food Festival, MAFRA

Hrad Špilberk už se chystá na hmyzí menu nebo chřestovou zmrzlinu

  • 0
Okolí Špilberku se znovu promění v degustátorský labyrint. Ve druhém květnovém víkendu bude totiž brněnský hrad hostit takzvaný Špilberk Food Festival, který svou loňskou premiérou vysoce zabodoval. A nedočkavci již za dva týdny mohou zakoupit první vstupenky.

Iniciátoři gurmánského víkendu čekají letos ještě větší nápor než v minulém roce. "Loni byl v předprodeji největší zájem nečekaně o páteční dražší vstupenku. Slibovala větší pohodu a komfort a zahrnovala v sobě i vstup do expozic hradu," popsala pořadatelka Kateřina Bílková.

Špilberk Food Festival

  • Kdy:
    10.-12. května 2013
  • Vstupenky: předprodej druhá polovina března
  • Cena:
    pátek - předprodej 1 250 korun, na místě 1 450 korun. V ceně páteční vstupenky je 30 takzvaných florénů (festivalových mincí) v základním konzumačním balíčku; welcome drink; snížená kapacita areálu pro větší komfort návštěvníků; doprovodný program; řízené degustace.
    Sobota a neděle

    - předprodej 350 korun

Loni nakonec na nádvoří a terasy brněnské dominanty přišlo ochutnat nejrůznější pokrmy, vína či kávy na tři tisíce nadšenců.

A co slibuje letošní ročník? Na smysly zákazníků zaútočí pečlivě tvořená menu od patnácti místních restaurací. Mezi nimi například i Boulevard Restaurant, Il Mercato, Restaurant Pavillon, Sunset Restaurant či třeba Hacienda Mexicana. Návštěvníci tak budou moci vybírat ze specialit mnoha kuchyní. 

"S jednotlivými zapojenými podniky ještě konečnou nabídku stále ladíme. Už teď ale můžu prozradit, že tahouny festivalu bude třeba velmi specifické hmyzí menu nebo nabídka netradičních druhů masa. Bude možné pochutnat si třeba na humrovi i dalších mořských potvůrkách," láká Bílková. 

"Pomyslnou třešničkou mohou být pro mnohé zmrzliny z těch nejméně očekávaných ingrediencí, třeba ze zeleného chřestu," dodala pořadatelka. 

Hosty neurazí ani chystaný doprovodný program. Na pódiu se představí Zdeněk Pohlreich ve své oblíbené Interspar cooking show, taje molekulární kuchyně zase objasní experimentátor Petr Koukolíček. Zcela nově pak bude na programu i škola vaření, zájemce zasvětí například do ideálního postupu přípravy steaků.

Brněnský festival loni účastníky naprosto ohromil. A za jeho vznikem stojí mlsné jazyky Kateřiny Bílkové a jejího manžela Jiřího. "Jako velcí fandové jídla jsme nejdříve navštívili pár akcí podobného typu, třeba v Hradci nebo Praze. Postupně jsme se z běžných spotřebitelů vyklubali v hluboké nadšence, a tak jsme si řekli, proč by něco takového nemohlo mít i Brno. Stačilo už vybrat jen správné místo," smějí se Bílkovi.