Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Chobotnice, nebo kapr? Štědrý večer tráví stále víc lidí v restauraci

  9:10aktualizováno  9:10
Štědrý večer většina lidí slaví doma, zároveň ale přibývá těch, kteří si jdou vychutnat slavnostní večeři do restaurace. Ty na jižní Moravě nenabízejí jen kapra, ale i gurmánské speciality, jako je salát z chobotnice nebo humří chlebíčky. Ceny jsou od tří set korun až do tisíců.

Kapr a bramborový salát jsou českou vánoční klasikou. | foto: Česká televize

Jihomoravské restaurace stále častěji nabízejí řešení v podobě štědrovečerních menu. Letos poprvé se jej rozhodla připravit například Zámecká restaurace ve Křtinách na Brněnsku.

"Někteří hosté letos přímo projevili o štědrovečerní menu zájem. Chtěli jsme proto lidem nabídnout Vánoce bez práce a starostí," podotkla Šárka Veselá ze Zámecké restaurace Křtiny.

Štědrovečerní menu

  • Pavillon Restaurant, Brno amuse bouche, humří chlebíček, rybí krémová polévka, grilovaný candát s paprikovou omáčkou a pažitkový knedlík, čokoládové petit four, šišky s bílým mákem a tvarohem; cena 990 korun
  • Hotel International, Brno salát z chobotnice, pikantní rybí bouillabaisse s kousky humra, sous vide halibut, šafránové rizoto a grilovaný fenykl, čokoládový váleček plněný tvarohem a marinovaná hruška v portském víně s tapiokou; cena 1 600 korun

Menu nabízí za tři sta korun a hosté si mohou vybrat klasiku s kaprem a rybí polévkou, nebo hrachový krém a roládu. Obě varianty doplňuje předkrm a dezert. Kolem sta objednávek už má také brněnský Hotel Myslivna. Lidé se ještě mohou přihlásit, objednávky se přijímají do 23. prosince.

"Při sestavování menu jsme se snažili vycházet z vánočních tradic. Kdo ale nemá rybu rád, najde u nás alternativu, místo kapra řízek a místo rybí polévky hráškový krém," popsala provozní hotelu Aneta Slámová menu za šest set korun. Z tradice vychází i Spa Hotel Miroslava v Lednici či znojemský hotel Prestige, kde chystají houbového kubu s kaprem.

Naopak poněkud nezvyklou nabídku si připravily hotely či restaurace, které cílí na náročnější strávníky. Lidé ale musejí počítat s tím, že menu bude dražší. Třeba v Hotelu International v Brně si mohou gurmáni pochutnat na jelením hřbetu v chorizo krustě nebo halibutovi s šafránovým rizotem. Ceny se pohybují mezi tisícikorunou a šestnácti sty korunami.

Sociolog: Lidé si chtějí přes svátky jednoduše odpočinout

Restaurace Il Mercato v Brně pak sice nabízí kapra, ale netradičně. Šéfkuchaři Lukáš Kulišťák a Riccardo Lucque tu připraví vlašský salát z ryb a rostbífu, kapra po mlynářsku a jako dezert oříškový dort s vaječným likérem. Cena je 950 korun.

Zájem lidí o štědrovečerní večeře je podle sociologa z Masarykovy univerzity Michala Šindeláře daný tím, že lidé si chtějí na svátky jednoduše odpočinout.

"Rodina pak má méně starostí a Vánoce jsou pro ně více svátky klidu a míru, jak to má být. Podle mě je tradice štědrovečerní večeře hlavně o tom, že se rodina sejde spolu. A je jedno, jestli to bude doma, nebo v restauraci," podotkl Šindelář.

Také restaurace potvrzují, že k nim přicházejí hlavně rodiny či větší skupiny přátel, mezi které patří i takzvaní singles - lidé žijící sami a většinou i daleko od rodin. "Mnohdy si u nás dají i dárky, dobře se nají a popovídají si. Méně objednávek máme naopak pro páry," řekla Kateřina Makovská z brněnské restaurace Pavillon, která je v tuto chvíli už na Štědrý večer téměř zcela obsazená.

Take-away pro ty, co nechtějí vařit, ale touží být doma

Další desítky vánočních menu však restaurace Pavillon prodá i jiným způsobem. Přes internet nabízí už druhým rokem vánoční take-away, kdy si lidé objednají jídlo předem a na Štědrý den si do restaurace už jenom přijdou vyzvednout nachystaný balíček.

Nemusejí se tak vzdát pohodlí domova a stejně budou mít slavnostní večeři bez práce. "Objednávky jsme ovšem přijímali pouze do pátku," upozornila Makovská.

Pro milovníky ryb, kteří však nemusejí mít nutně zrovna kapra, pak zbývá ještě čas zaběhnout do prodejny Ocean48 v obchodním centru Letmo v Brně. Mohou zde koupit lososa, krevety, ale i ústřice nebo mečouna. Otevřeno mají dokonce i na Štědrý den od devíti do čtrnácti hodin.







Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.