Jihomoravské restaurace stále častěji nabízejí řešení v podobě štědrovečerních menu. Letos poprvé se jej rozhodla připravit například Zámecká restaurace ve Křtinách na Brněnsku.
"Někteří hosté letos přímo projevili o štědrovečerní menu zájem. Chtěli jsme proto lidem nabídnout Vánoce bez práce a starostí," podotkla Šárka Veselá ze Zámecké restaurace Křtiny.
Štědrovečerní menu
|
Menu nabízí za tři sta korun a hosté si mohou vybrat klasiku s kaprem a rybí polévkou, nebo hrachový krém a roládu. Obě varianty doplňuje předkrm a dezert. Kolem sta objednávek už má také brněnský Hotel Myslivna. Lidé se ještě mohou přihlásit, objednávky se přijímají do 23. prosince.
"Při sestavování menu jsme se snažili vycházet z vánočních tradic. Kdo ale nemá rybu rád, najde u nás alternativu, místo kapra řízek a místo rybí polévky hráškový krém," popsala provozní hotelu Aneta Slámová menu za šest set korun. Z tradice vychází i Spa Hotel Miroslava v Lednici či znojemský hotel Prestige, kde chystají houbového kubu s kaprem.
Naopak poněkud nezvyklou nabídku si připravily hotely či restaurace, které cílí na náročnější strávníky. Lidé ale musejí počítat s tím, že menu bude dražší. Třeba v Hotelu International v Brně si mohou gurmáni pochutnat na jelením hřbetu v chorizo krustě nebo halibutovi s šafránovým rizotem. Ceny se pohybují mezi tisícikorunou a šestnácti sty korunami.
Sociolog: Lidé si chtějí přes svátky jednoduše odpočinout
Restaurace Il Mercato v Brně pak sice nabízí kapra, ale netradičně. Šéfkuchaři Lukáš Kulišťák a Riccardo Lucque tu připraví vlašský salát z ryb a rostbífu, kapra po mlynářsku a jako dezert oříškový dort s vaječným likérem. Cena je 950 korun.
Zájem lidí o štědrovečerní večeře je podle sociologa z Masarykovy univerzity Michala Šindeláře daný tím, že lidé si chtějí na svátky jednoduše odpočinout.
"Rodina pak má méně starostí a Vánoce jsou pro ně více svátky klidu a míru, jak to má být. Podle mě je tradice štědrovečerní večeře hlavně o tom, že se rodina sejde spolu. A je jedno, jestli to bude doma, nebo v restauraci," podotkl Šindelář.
Také restaurace potvrzují, že k nim přicházejí hlavně rodiny či větší skupiny přátel, mezi které patří i takzvaní singles - lidé žijící sami a většinou i daleko od rodin. "Mnohdy si u nás dají i dárky, dobře se nají a popovídají si. Méně objednávek máme naopak pro páry," řekla Kateřina Makovská z brněnské restaurace Pavillon, která je v tuto chvíli už na Štědrý večer téměř zcela obsazená.
Take-away pro ty, co nechtějí vařit, ale touží být doma
Další desítky vánočních menu však restaurace Pavillon prodá i jiným způsobem. Přes internet nabízí už druhým rokem vánoční take-away, kdy si lidé objednají jídlo předem a na Štědrý den si do restaurace už jenom přijdou vyzvednout nachystaný balíček.
Nemusejí se tak vzdát pohodlí domova a stejně budou mít slavnostní večeři bez práce. "Objednávky jsme ovšem přijímali pouze do pátku," upozornila Makovská.
Pro milovníky ryb, kteří však nemusejí mít nutně zrovna kapra, pak zbývá ještě čas zaběhnout do prodejny Ocean48 v obchodním centru Letmo v Brně. Mohou zde koupit lososa, krevety, ale i ústřice nebo mečouna. Otevřeno mají dokonce i na Štědrý den od devíti do čtrnácti hodin.