Ale my přehlížíme ústřice a játra vykrmených kachen a bedlivě studujeme, co kuchař vaří jako polední menu. Dražší (za 145 korun) obsahuje rybu, o dvacet korun méně stojí variace domácích jídel. A úterní hovězí oháňku se zeleninovým kuskusem za 125 Kč jsem si také objednala.
TEST MENUMF DNES hodnotí každé pondělí jednu restauraci na jižní Moravě, ve které vaří polední menu. |
Na oběd v Koishi je potřeba si vyhradit delší čas. Asi za 20 minut mi na kuskusovém lůžku odpočívaly dva kousky masa, které se úplně rozpadalo. Měkké jako dort, se šťávou redukovanou tak dlouho, až "lepí ústa", a snítkou tymiánu. Kopeček kuskusu ovoněla nadrobno nakrájená zelenina.
U soust přílohy jsem litovala, že byla uvařena až do "mňadlava". Jídlu na nahřátém talíři předcházel jiskrně čistý vývar s výraznou a příjemnou vůní po rybách. V misce plavaly také nudličky kořenové zeleniny tenké jako vlásky. Vyšší cena menu se ale vyplatila. Dostala jsem skvělé jídlo bez zbytečných obloh a nastavenin. A plné původních chutí. Hovězí si nehrálo na nic jiného než na skutečně voňavé a nefalšované hovězí. S krásnou úpravou a dokonalým servisem.
Jídelníček je krátký a jasný. A domácí pstruh a candát se v něm báječně vyjímají. Našla jsem i maso z mladého býka, vepřovou panenku a kuře plus tři dezerty. Radostné jsou ceny nápojů. Minerálka stojí 30 korun, espresso o pět víc.
Internetové stránky ještě neběží a velký "sushi boom" se v Koishi teprve chystá. Nebude to ale snadné. Mořskou řasu začala motat i konkurence Momosushi v Solniční a Sushi bar Rialto v ulici Veveří. Sushi nesushi, mně to hovězí na tom startovním bloku opravdu chutnalo.